Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Tretji teden v marcu
Za tretji teden marca nadaljujemo z zdravim in uravnoteženim jedilnikom, ki združuje sezonske sestavine za pripravo okusnih in hranljivih obrokov. Ponujamo vam raznolike možnosti, ki bodo zadovoljile tako klasične kot tudi bolj avanturistične okuse.
Pozdravljeni v našem zdravem pomladnem jedilniku za vsejedce.
Naš jedilnik je preprost, poln okusa in prilagodljiv za vsakogar. 😋
Tedenski jedilnik za marec: 3. teden (16. - 23. marec)
Za tretji teden marca smo pripravili zdrav in raznolik tedenski jedilnik, ki združuje klasične in inovativne obroke z uporabo sezonskih sestavin, dostopnih v trgovinah.
Vsak obrok je zasnovan tako, da je enostaven za pripravo doma in zagotavlja uravnotežen vnos hranil.
Vsak obrok ponuja dve možnosti: eno z osnovnimi, znanimi kombinacijami za udobje ter drugo z nenavadnimi, a zanimivimi kombinacijami za tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Ponedeljek
Zajtrk
Klasično: Kmečki kruh s svežim kozjim sirom in rezinami redkvice.
Inovativno: Matcha smoothie s špinačo, avokadom in banano.
Kosilo
Klasično: Goveja juha z zakuho in svežim peteršiljem.
Inovativno: Solata s kvinojo, pečenim sladkim krompirjem, avokadom in semenom granatnega jabolka.
Večerja
Klasično: Pečen piščanec z zelišči, ob strani mladi krompir in pečena zelenjava.
Inovativno: Zelenjavni tempeh stir-fry z brokolijem, papriko in sojino omako.
Prigrizek
Klasično: Skutine kroglice z drobnjakom.
Inovativno: Napitek iz mandljevega mleka z vanilijo in kurkumo.
Torek
Zajtrk
Klasično: Ovseni kosmiči s svežimi jagodami in žlico jogurta.
Inovativno: Acai bowl s svežim sadjem, kokosom in oreščki.
Kosilo
Klasično: Domača paradižnikova juha s pestom in kosom polnozrnatega kruha.
Inovativno: Stročji fižol in čičerika s tahini prelivom in limono.
Večerja
Klasično: Losos na žaru z dill omako in pečenimi baby krompirčki.
Inovativno: Jackfruit tacos s coleslaw solato in avokadovo kremo.
Prigrizek
Klasično: Jabolčne rezine s cimetom.
Inovativno: Presni kakavovi browniji z datlji in orehi.
Sreda
Zajtrk
Klasično: Beljakovinska omleta z gobami, špinačo in češnjevimi paradižniki.
Inovativno: Zeleni detox smoothie s kumarico, jabolkom, ingverjem in limeto.
Kosilo
Klasično: Piščančja solata s trdo kuhanimi jajci, avokadom in zeleno.
Inovativno: Hladna ajdova solata z rdečo peso, feto in orehi.
Večerja
Klasično: Domači njoki s paradižnikovo omako in baziliko.
Inovativno: Pečeni jajčevci z miso glazuro in sezamom.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z medom in oreščki.
Inovativno: Kombuča in domači energijski kroglici z arašidovim maslom.
Četrtek
Zajtrk
Klasično: Polnozrnati toast z avokadom in rezinami trdo kuhanega jajca.
Inovativno: Vegan smoothie z banano, kakavom in mandljevim mlekom.
Kosilo
Klasično: Sendvič s puranom, listnato solato in paradižnikom na polnozrnatem kruhu.
Inovativno: Rdeča leča dal s kokosovim mlekom in naan kruhom.
Večerja
Klasično: Pica margherita s svežo mocarelo in baziliko.
Inovativno: Zucchini noodles (zoodles) s pesto omako in pečenimi češnjevimi paradižniki.
Prigrizek
Klasično: Korenčkove palčke z domačim humusom.
Inovativno: Zamrznjeni jogurtovi kolački s koščki temne čokolade in malinami.
Petek
Zajtrk
Klasično: Jajčni sendvič s šunko in sirom na polnozrnatem kruhu.
Inovativno: Overnight oats s kokosovim mlekom, chia semeni in mango.
Kosilo
Klasično: Grška solata s svežim paradižnikom, kumaro, olivami, feto in oljčnim oljem.
Inovativno: Kvinoja s pečeno zelenjavo, avokadom in citrusnim prelivom.
Večerja
Klasično: Pečena riba z limoninim maslom, servirana s parjeno zelenjavo.
Inovativno: Indijski chickpea curry z rižem in svežim koriandrom.
Prigrizek
Klasično: Sveža jabolka ali hruške.
Inovativno: Pečeni čips iz kale z morsko soljo in kisom.
Sobota
Zajtrk
Klasično: Palačinke s svežimi jagodami in javorjevim sirupom.
Inovativno: Vegan banana bread z orehi in chia semeni.
Kosilo
Klasično: Ceasar solata s piščancem, parmezanom in krutoni.
Inovativno: Soba rezanci s svežo zelenjavo, tofu in sojinim prelivom.
Večerja
Klasično: Goveji steak na žaru z rožmarinom, ob strani pečen krompir in asparagus.
Inovativno: Veganske "pulled pork" tortilje iz jackfruita s svežo pico de gallo.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z borovnicami in granolo.
Inovativno: Napitek iz zelenega čaja z limono in meto.
Nedelja
Zajtrk
Klasično: Ovsena kaša z mlekom, narezanimi bananami in medom.
Inovativno: Tofu scramble s papriko, čebulo in špinačo, servirano na polnozrnatem toastu.
Kosilo
Klasično: Roast chicken s pečenim krompirjem, korenjem in grahom.
Inovativno: Zelenjavna paella s šafranom, artičokami in svežim grahom.
Večerja
Klasično: Italijanska minestrone juha s parmezanom in kosom kruha.
Inovativno: Quinoa solata z rdečo peso, avokadom, pomarančo in pistacijami.
Prigrizek
Klasično: Pest mandljev ali orehov.
Inovativno: Sušeni jabolčni krhlji s cimetom.
Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Prvi teden v marcu