Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Drugi teden v marcu
Za drugi teden marca pripravljamo nov nabor obrokov, ki združujejo klasične okuse s svežimi, sezonskimi sestavinami in inovativnimi kombinacijami. Vsak dan v tednu ponuja zdrave in okusne možnosti za zajtrk, kosilo, večerjo in prigrizke, primernih za vse vrste jedcev.
Pozdravljeni v našem zdravem pomladnem jedilniku za vsejedce.
Naš jedilnik je preprost, poln okusa in prilagodljiv za vsakogar. 😋
Tedenski jedilnik za marec: 2. teden (8. - 15. marec)
Za drugi teden marca smo pripravili zdrav in raznolik tedenski jedilnik, ki združuje klasične in inovativne obroke z uporabo sezonskih sestavin, dostopnih v trgovinah.
Vsak obrok je zasnovan tako, da je enostaven za pripravo doma in zagotavlja uravnotežen vnos hranil.
Vsak obrok ponuja dve možnosti: eno z osnovnimi, znanimi kombinacijami za udobje ter drugo z nenavadnimi, a zanimivimi kombinacijami za tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Ponedeljek
Zajtrk
Klasično: Kuhano jajce na mehko, polnozrnati toast in sveža paprika.
Inovativno: Napitek iz kefirja z mešanim sadjem in lanenimi semeni.
Kosilo
Klasično: Solatni krožnik s piščancem, avokadom, češnjevimi paradižniki in oljčnim oljem.
Inovativno: Hladna juha iz avokada in jogurta, postrežena s pečenimi krekerji iz čičerike.
Večerja
Klasično: Pečene ribe z zelišči, ob strani pečen sladki krompir in špinača.
Inovativno: Bulgur z zelenjavo, granatnim jabolkom in svežimi zelišči.
Prigrizek
Klasično: Banana ali jabolko.
Inovativno: Zelenjavne palčke (korenček, kumara) z domačim humusom.
Torek
Zajtrk
Klasično: Ovsena kaša s koščki svežega jabolka, cimetom in kapljico medu.
Inovativno: Zeleni smoothie z avokadom, špinačo, kivijem in chia semeni.
Kosilo
Klasično: Piščančja prsa na žaru, quinoa solata s paradižnikom in kumaro.
Inovativno: Solata iz divjega riža s pečeno bučo, brusnicami in feto.
Večerja
Klasično: Spaghetti Bolognese s svežo baziliko.
Inovativno: Pečena cvetača s parmezanom, česnom in limoninim sokom.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z medom in mandlji.
Inovativno: Popečena čičerika s čilijem in limeto.
Sreda
Zajtrk
Klasično: Toast z avokadom in rezinami trdega kuhanega jajca.
Inovativno: Kokosov jogurt s svežimi malinami in granolo.
Kosilo
Klasično: Sendvič s puranjimi prsmi, listnato solato, paradižnikom na polnozrnatem kruhu.
Inovativno: Vietnamski spring rollsi s piščancem, korenčkom, kumaro in svežo meto.
Večerja
Klasično: Pečen losos z limono, serviran s kvinojo in zelenimi šparglji.
Inovativno: Zelenjavni curry s kokosovim mlekom in basmati rižem.
Prigrizek
Klasično: Skodelica svežih jagod ali drugo sezonsko sadje.
Inovativno: Avokadov čokoladni mousse.
Četrtek
Zajtrk
Klasično: Jajčna omleta s špinačo in feto.
Inovativno: Smoothie bowl s spirulino, banano in kokosovimi kosmiči.
Kosilo
Klasično: Klasična grška solata s feto in olivami.
Inovativno: Zelenjavne palačinke s skuto in zelišči.
Večerja
Klasično: Domači piščančji file v paradižnikovi omaki s polnozrnatimi testeninami.
Inovativno: Tofu tikka masala s pečeno zelenjavo.
Prigrizek
Klasično: Pest oreščkov ali suhega sadja.
Inovativno: Energijinimi kroglicami iz orehov, datljev in kakava.
Petek
Zajtrk
Klasično: Grški jogurt z mešanim svežim sadjem in žlico medu.
Inovativno: Avokadov toast z rdečo peso in feta sirom.
Kosilo
Klasično: Piščančja solata z rukolo, češnjevimi paradižniki in balsamičnim kisom.
Inovativno: Hladne testenine s pestom, pečenimi češnjevimi paradižniki in mocarelo.
Večerja
Klasično: Pečena svinjina z rožmarinom, jabolčnim čatnijem in pečenim korenjem.
Inovativno: Veganska pizza s cvetačnim dnom, pestom, artičokami in olivami.
Prigrizek
Klasično: Korenčkove palčke z jogurtovo omako.
Inovativno: Pečeni sladki krompirjevi čipsi.
Sobota
Zajtrk
Klasično: Beljakovinske palačinke z naravnim jogurtom in svežimi jagodami.
Inovativno: Chia puding z mandljevim mlekom, kokosom in mango.
Kosilo
Klasično: Solata Nicoise s svežim tunom, jajci, zelenimi fižolom in krompirjem.
Inovativno: Kuskus s pečeno zelenjavo, čičeriko in harissa prelivom.
Večerja
Klasično: Pečeni piščanec z mediteranskimi zelišči, olivami in feto.
Inovativno: Quiche z divjimi šparglji, porom in kozjim sirom.
Prigrizek
Klasično: Jabolko ali hruška.
Inovativno: Zelenjavni čips z domačo guacamole omako.
Nedelja
Zajtrk
Klasično: Kmečka omleta s krompirjem, čebulo in papriko.
Inovativno: Veganski protein shake z banano, konopljinimi semeni in kakavom.
Kosilo
Klasično: Klasični roast beef s pečenim krompirjem in yorkshire pudingom.
Inovativno: Falafel kroglice s tabbouleh solato in tahini omako.
Večerja
Klasično: Pečena postrv z mandlji, limono in peteršiljem, postrežena z divjim rižem.
Inovativno: Ravioli napolnjeni z bučo, servirani z masleno žajbljevo omako.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z borovnicami.
Inovativno: Kakijev carpaccio z limetinim sokom in meto.
Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Prvi teden v marcu