Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Prvi teden v marcu
Za prvi teden marca, ko se prebujajo prvi znaki pomladi, smo pripravili zdrav in raznolik tedenski jedilnik, ki združuje klasične in inovativne obroke z uporabo sezonskih sestavin, dostopnih v trgovinah.
Pozdravljeni v našem zdravem pomladnem jedilniku za vsejedce.
Naš jedilnik je preprost, poln okusa in prilagodljiv za vsakogar. 😋
Tedenski jedilnik za marec: 1. teden (1. - 7. marec)
Za prvi teden marca, ko se prebujajo prvi znaki pomladi, smo pripravili zdrav in raznolik tedenski jedilnik, ki združuje klasične in inovativne obroke z uporabo sezonskih sestavin, dostopnih v trgovinah.
Vsak obrok je zasnovan tako, da je enostaven za pripravo doma in zagotavlja uravnotežen vnos hranil.
Vsak obrok ponuja dve možnosti: eno z osnovnimi, znanimi kombinacijami za udobje ter drugo z nenavadnimi, a zanimivimi kombinacijami za tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Ponedeljek
Zajtrk
Klasično: Jogurt z medom in svežimi jagodami.
Inovativno: Chia puding z mandljevim mlekom in naribano temno čokolado.
Kosilo
Klasično: Piščančja solata z avokadom in svežo zelenjavo.
Inovativno: Hladna juha gazpacho z domačimi kruhovimi kockami.
Večerja
Klasično: Pečena postrv s peteršiljem in krompirjevo solato.
Inovativno: Curry iz sladkega krompirja in čičerike s kokosovim mlekom.
Prigrizek
Klasično: Narezano jabolko s kikirikijevim maslom.
Inovativno: Zelenjavne palčke s tahini dipom.
Torek
Zajtrk
Klasično: Ovsena kaša s svežim sadjem in oreščki.
Inovativno: Avokadov smoothie z banano, kakavom in špinačo.
Kosilo
Klasično: Sendvič s puranom, sirnim namazom in svežo solato na polnozrnatem kruhu.
Inovativno: Solata iz kvinoje, rdeče pese in kozjega sira s hrustljavimi orehi.
Večerja
Klasično: Špageti z domačo paradižnikovo omako in baziliko.
Inovativno: Pečene bučke, polnjene z rižem, pinjolami in sušenimi paradižniki.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z granolo in medom.
Inovativno: Datlji, polnjeni s kremnim sirom in orehi.
Sreda
Zajtrk
Klasično: Sendvič z jajcem in šunko na polnozrnatem kruhu.
Inovativno: Palačinke iz ajdove moke s svežimi borovnicami in javorjevim sirupom.
Kosilo
Klasično: Solata s piščancem, koruzo in črnim fižolom.
Inovativno: Zelenjavne spring rolle s pečenim tofu in pikantnim arašidovim prelivom.
Večerja
Klasično: Losos na žaru z blitvo in pečenim krompirjem.
Inovativno: Veganski bolognese s špageti iz bučk in lečo.
Prigrizek
Klasično: Skodelica svežih jagod.
Inovativno: Krekerji s chia semeni in avokadovim namazom.
Četrtek
Zajtrk
Klasično: Kuhana jajca s polnozrnatim toastom in svežimi paradižniki.
Inovativno: Kokosov jogurt z mango, kiwi in kokosovimi kosmiči.
Kosilo
Klasično: Domača piščančja juha z zelenjavo.
Inovativno: Solata z rukolo, pečenimi artičokami in sončničnimi semeni.
Večerja
Klasično: Pečen piščanec z rožmarinom, limono in mlado zelenjavo.
Inovativno: Quiche z divjimi šparglji, porom in gorgonzolo.
Prigrizek
Klasično: Pest oreščkov in suhega sadja.
Inovativno: Pečena jabolka s cimetom in nizko-maščobnim vanilijevim sladoledom.
Petek
Zajtrk
Klasično: Smoothie iz banane, jagod in grškega jogurta.
Inovativno: Ovseni kosmiči na vodi z lanenimi semeni, cimetom in pečenimi jabolki.
Kosilo
Klasično: Ceasar solata s piščancem, parmezanom in ceasar prelivom.
Inovativno: Hladna solata iz leče, pečene zelenjave in feta sira.
Večerja
Klasično: Domače mesne kroglice s testeninami in svežo paradižnikovo omako.
Inovativno: Rižoto z bučkami, grahom in meto.
Prigrizek
Klasično: Jabolko ali banana.
Inovativno: Zelenjavni čips s pečenim česnovim dipom.
Sobota
Zajtrk
Klasično: Beljakovinske palačinke z naravnim jogurtom in svežim sadjem.
Inovativno: Vegan banana bread z orehi in chia semeni.
Kosilo
Klasično: Piščančji wrap s svežo zelenjavo in jogurtovo omako.
Inovativno: Buddha bowl s kvinojo, avokadom, rdečim zeljem, korenčkom in tahini prelivom.
Večerja
Klasično: Pečena riba s peteršiljem, limono in pečeno zelenjavo.
Inovativno: Zelenjavne lasagne s špinačo, ricotto in bučkami.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z medom in oreščki.
Inovativno: Kruhki s kremnim avokadovim namazom in svežo baziliko.
Nedelja
Zajtrk
Klasično: Ovsena kaša s svežimi jagodami, banano in medom.
Inovativno: Tofu scramble s kurkumo, špinačo in češnjevimi paradižniki.
Kosilo
Klasično: Solata z rukolo, breskvami, pršutom in balzamičnim prelivom.
Inovativno: Sveži špageti z avokadovim pestom in pečenimi češnjevimi paradižniki.
Večerja
Klasično: Pečen losos z dill omako, serviran s kvinojo in pečenimi brstičnimi ohrovti.
Inovativno: Curry z jajčevci, kokosovim mlekom in svežim koriandrom, postrežen z basmati rižem.
Prigrizek
Klasično: Narezan korenčeek in kumare s humusom.
Inovativno: Zamrznjeni jogurtovi kolački s svežim sadjem in granolo.
Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Drugi teden v marcu