Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Prvi teden v aprilu
Za prvi teden aprila smo pripravili jedilnik, ki vključuje sezonske sestavine, enostavne za pripravo doma. Spodaj so predlogi za vsak dan v tednu, ki združujejo preprostost priprave z bogatimi okusi pomladi.
Pozdravljeni v našem zdravem pomladnem jedilniku za vsejedce.
Naš jedilnik je preprost, poln okusa in prilagodljiv za vsakogar. 😋
Tedenski jedilnik za april: 1. teden (1.- 7. april)
Za prvi aprilski teden smo pripravili zdrav in raznolik tedenski jedilnik, ki združuje klasične in inovativne obroke z uporabo sezonskih sestavin, dostopnih v trgovinah.
Vsak obrok je zasnovan tako, da je enostaven za pripravo doma in zagotavlja uravnotežen vnos hranil.
Vsak obrok ponuja dve možnosti: eno z osnovnimi, znanimi kombinacijami za udobje ter drugo z nenavadnimi, a zanimivimi kombinacijami za tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Ponedeljek
Zajtrk
Klasično: Jogurt s svežimi jagodami in domačo granolo.
Inovativno: Avokadov toast z redkvicami in koprom.
Kosilo
Klasično: Solatni krožnik s piščančjimi prsmi, mlado špinačo in jagodami.
Inovativno: Hladna juha iz kumare in jogurta s svežimi zelišči.
Večerja
Klasično: Pečen losos z mladim krompirjem in šparglji.
Inovativno: Testenine s čemaževim pestom in češnjevimi paradižniki.
Prigrizek
Klasično: Sveža jabolka ali hruške.
Inovativno: Skodelica svežih jagod z listi mete.
Torek
Zajtrk
Klasično: Ovseni kosmiči s svežim sadjem in medom.
Inovativno: Zeleni smoothie z avokadom, špinačo, kivijem in limeto.
Kosilo
Klasično: Sendvič s puranom, avokadom in svežo solato na polnozrnatem kruhu.
Inovativno: Quinoa solata z rdečo peso, feto in orehi.
Večerja
Klasično: Piščančja prsa na žaru z zelenjavnim ratatouille.
Inovativno: Pečeni brstični ohrovt s slanino in balzamičnim kisom.
Prigrizek
Klasično: Korenčkove palčke s humusom.
Inovativno: Grški jogurt z medom in praženimi sončničnimi semeni.
Sreda
Zajtrk
Klasično: Jajčna omleta s špinačo in paradižnikom.
Inovativno: Chia puding z mandljevim mlekom in mango.
Kosilo
Klasično: Domača piščančja juha z rezanci in svežo zelenjavo.
Inovativno: Solata iz pečene rdeče pese, kozjega sira in arugule.
Večerja
Klasično: Pečena riba z limonino maslo, servirana s pečenim korenčkom.
Inovativno: Veganski čili s kvinojo in sladkim krompirjem.
Prigrizek
Klasično: Pest nesoljenih mandljev.
Inovativno: Narezki svežega ananasa s čilijem in limeto.
Četrtek
Zajtrk
Klasično: Polnozrnati toast z maslom in domačo marmelado.
Inovativno: Napitek iz kefirja s svežimi malinami in chia semeni.
Kosilo
Klasično: Solata s tuno, trdo kuhanimi jajci, olivami in zelenimi fižoli.
Inovativno: Hladne testenine s pestom, pečenimi artičokami in sušenimi paradižniki.
Večerja
Klasično: Domače mesne kroglice v paradižnikovi omaki s polento.
Inovativno: Pečena cvetača s kurkumo, česnom in jogurtovo omako.
Prigrizek
Klasično: Jabolko ali hruška.
Inovativno: Presne energetske kroglice iz datljev, kokosa in kakava.
Petek
Zajtrk
Klasično: Beljakovinske palačinke z naravnim jogurtom in svežimi borovnicami.
Inovativno: Kvinojina kaša s cimetom, jabolki in orehi.
Kosilo
Klasično: Piščančji wrap s svežo zelenjavo in jogurtovo omako.
Inovativno: Solata iz pečenega sladkega krompirja, črnega fižola, avokada in korijandrovim prelivom.
Večerja
Klasično: Pečene postrvi s peteršiljem in česnom, ob strani pečen krompir.
Inovativno: Tofu v curry omaki s kokosovim mlekom in brokolijem.
Prigrizek
Klasično: Grški jogurt z mešanimi oreščki.
Inovativno: Sveži korenčkov sok z ingverjem in jabolkom.
Sobota
Zajtrk
Klasično: Kruhki s skuto in svežim sadjem.
Inovativno: Ovseni kosmiči s pečenimi jabolki in cimetom.
Kosilo
Klasično: Goveji steak na žaru s pečeno zelenjavo.
Inovativno: Solata s kvinojo, mango, avokadom in svežo meto.
Večerja
Klasično: Domača pizza s šunko, gobami in sir mozzarella.
Inovativno: Veganska lazanja z bučkami, špinačo in tofu ricotto.
Prigrizek
Klasično: Sveža jabolka ali hruške.
Inovativno: Zamrznjeni jogurtovi popsicles s koščki sadja.
Nedelja
Zajtrk
Klasično: Francoski toast s svežimi jagodami in javorjevim sirupom.
Inovativno: Zelenjavne palačinke s humusom in svežo zelenjavo.
Kosilo
Klasično: Pečen piščanec s krompirjem in zelišči.
Inovativno: Buddha bowl s pečeno zelenjavo, humusom in tahini prelivom.
Večerja
Klasično: Špageti carbonara s svežim peteršiljem.
Inovativno: Rižota z zelenimi šparglji in limonino lupinico.
Prigrizek
Klasično: Pest suhega sadja in oreščkov.
Inovativno: Avokado narezan na kocke s pršutom in kapljico balzamičnega kisa.
Zdrav tedenski jedilnik za vsejedce - Drugi teden v aprilu