Vegetarijanska sarma
Ta vegetarijanska različica srbske sarme ponuja okusno alternativo, bogato s teksturo in okusom, popolno za tiste, ki prisegajo na rastlinsko prehrano.
Postna sarma
Postna sarma je različica sarme, ki je pripravljena v skladu s postno tradicijo. Beseda "postna" izhaja iz besede "post". Med postnimi obdobji, še posebej med postom v krščanskih tradicijah, se ljudje vzdržijo določenih živil, še posebej mesa.
Sestavine
- 1 skodelica kuhanega riža
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 2 veliki krompirji, olupljeni in naribani
- 1 skodelica orehov, nasekljanih
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 3 žlice olja
- 1 žlička sladke paprike
- 1 žlička suhega timijana
- Sol in poper po okusu
- Kislo zelje (vloženo) za ovijanje sarme
Postopek
Priprava nadeva
V veliki posodi združite kuhan riž, sesekljano čebulo, nariban krompir, nasekljane orehe, paradižnikov koncentrat, olje, sladko papriko, suhi timijan, sol in poper. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Priprava listov kislega zelja
Nežno odstranite glavo kislega zelja iz posode in pazljivo z nožem odstranite trše dele.
Polnjenje in zvijanje
Na sredino vsakega lista zelja položite žlico nadeva. Prekrijte strani lista čez nadev in nato zvijte, da dobite kompakten zavitek. Ponovite postopek za preostale liste in nadev.
Razporeditev v posodi
V velikem loncu ali pekaču zložite sarmine zvitke, jih postavite tesno drug ob drugega, da se med kuhanjem ne odvijejo.
Kuhanje na majhnem ognju ali temperaturi
Zmešajte vodo s paradižnikovim koncentratom in prelijte preko vegetarijanskih sarm. Lahko dodate tudi dodatne liste kislega zelja na vrh za dodaten okus. Zavrite na blagem ognju.
Pokrijte lonec ali pekač in kuhajte vegetarijansko sarmo na majhnem ognju približno 45-60 minut, da se okusi prepojijo.
Postrežba
Ko je ta najboljša sarma kuhana, jo previdno odstranite iz lonca in razporedite na servirni krožnik. Po želji lahko pokapate z malo olivnega olja ali postrežete s kislo smetano. Pa dober tek!
Izkušnje
Dodajte suhe sadeže: V nadev dodajte suhe sadeže, kot so rozine ali suhe brusnice. Ti bodo jedi prinesli rahlo sladko noto in dodatno teksturo.
Dimite zelje: Poskusite dimiti kislo zelje pred uporabo. To bo dodalo subtilno dimljeno aromo brezmesni sarmi.
Uporaba različnih sort krompirja: Namesto klasičnega krompirja uporabite različne sorte, kot so sladki krompirji ali vijoličasti krompirji, da dobite raznolikost barv in okusov.
Dodajanje zeliščnega masla: Pri postrežbi dodajte rezino zeliščnega masla na vsak zvitek sarme. Zelišča, kot so peteršilj, origano ali drobnjak, bodo obogatila okus jedi.
Fermentacija nadeva: Pustite, da se nadev stoji nekaj ur ali čez noč, da se okusi globlje prepojijo in ustvarijo kompleksnejšo jed.
Uporaba različnih začimb: Eksperimentirajte z neobičajnimi začimbami, kot so koriander, kardamom ali kurkuma, da dodate edinstven zasuk okusu vege sarme.
Peka v glineni posodi: Poskusite peči vegetarijansko sarmo v glineni posodi. To bo omogočilo enakomerno peko in dodalo rahlo zemeljsko aromo.
Dodajte kislo jabolčno peno: V nadev vmešajte malo kisle jabolčne pene za rahlo kislo-sladko noto, ki bo osvežila okus sarme.
Zamrzovanje: Če imate čas, poskusite zamrzniti zvitke sarme pred peko. To bo jedi dodalo posebno teksturo in poudarilo okus.
Kaj pojesti zraven?
Kisla smetana, jogurt z česnom, kruh ali pita kruh, krompirjev pire in paradižnikova solata so klasične priloge, ki se tradicionalno postrežejo ob postni oziroma vegetarijanski sarmi.
Med neobičajnimi kombinacijami so lahko jabolčna omaka ali čežana, kvinoja z zelišči, fermentirana zelenjava, juha iz bučnega pireja, riž z gobami, ananasova salsa, grški tzatziki, polenta z špinačo ter cvetačni pire.
Raziskujte naprej
Poglejte si ta recept za mesne sarme, kjer je prikazano kako narediti zvitke sarme in kaj kombinirati z tradicionalnimi sarmami.