Sočne veganske pleskavice

Veganske pleskavice so odlična alternativa mesnim pleskavicam, saj so narejene iz rastlinskih sestavin in so polne okusa ter hranil.

Sočne veganske pleskavice
Veganska pica z črnim fižolom in veganskim sirom, avtor slike U.S. Department of Agriculture

Veganske pleskavice recept

Sestavine:

  • 1 skodelica kuhanega črnega fižola (ali drugega fižola)
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 1/2 skodelice sesekljane čebule
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 1/2 skodelice nastrganega korenja
  • 1/4 skodelice svežih zelišč (npr. peteršilj ali koriander)
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 žličke kumine (neobvezno)
  • 2 žlici oljčnega olja (za peko)
  1. Priprava fižola: V veliki skledi z vilicami dobro pretlačite kuhan črni fižol, da dobite gladko zmes, a še vedno pustite nekaj koščkov za teksturo.
  2. Dodajte sestavine: Vmešajte ovsene kosmiče, sesekljano čebulo, česen, naribano korenje, sveža zelišča, mleto papriko, sol, poper in kumino. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo.
  3. Oblikovanje pleskavic: Z mokrimi rokami oblikujte zmes v ploščate pleskavice, debele približno 1 cm.
  4. Peka: V ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Pleskavice pecite približno 4-5 minut na vsaki strani, dokler niso zlato rjave in hrustljave.
  5. Postrežba: Postrezite veganske pleskavice v lepinji z zelenjavno solato, avokadom ali jogurtovo omako na rastlinski osnovi.

Dober tek!

Če vam črni fižol ne ustreza, so to alternative:

Če vam črni fižol v veganskih pleskavicah ne ustreza, imate na voljo številne alternative, da ustvarite okusne pleskavice. Tukaj je nekaj možnosti...

  1. Čičerika: Uporabite konzervirano ali kuhano čičeriko. Ima rahlo oreškast okus in kremasto teksturo.
  2. Leča: Kuhana leča, zlasti rdeča ali zelena, je odlična za vezivo in doda krasno teksturo. Poleg tega je bogata s beljakovinami.
  3. Ledvičasti fižol: Podobno kot črni fižol, lahko tudi ledvičasti fižol pretlačite in uporabite kot osnovo. Imajo blag okus in prijetno teksturo.
  4. Kvinoja: Kuhana kvinoja doda puhasto teksturo in poveča vsebnost beljakovin v vaših pleskavicah. Mešajte jo z drugo zelenjavo ali stročnicami za uravnotežen obrok.
  5. Gobe: Fino sesekljane ali zmlete gobe lahko dodajo bogat, umami okus. Združite jih z žitaricami ali drugimi stročnicami, da ustvarite okusno mešanico.
  6. Cvetača: Naribana cvetača se lahko uporablja kot osnova, da dodate volumen in teksturo, pri tem pa ohranite nizko vsebnost kalorij.
  7. Zeleni grah: Pretlačen zeleni grah lahko doda sladek okus in svetlo barvo vašim pleskavicam.
  8. Tofu: Zdrobljen trdi tofu je odlična rastlinska beljakovina in lahko zagotovi drugačno teksturo. Prepričajte se, da ga pred uporabo dobro odcedite, da odstranite odvečno vlago.

Nasveti za okus in teksturo

  • Začimbe: Prilagodite svoje začimbe in zelišča glede na izbrano stročnico. Na primer, kumina in koriander se dobro ujemata s čičeriko, medtem ko italijanske začimbe dopolnjujejo lečo.
  • Veziva: Morda boste morali prilagoditi veziva v vašem receptu. Razmislite o uporabi drobtin, ovsenih kosmičev ali lanenih semen, da pomagate zmešati maso skupaj.
  • Eksperimentirajte: Ne bojte se mešati različnih stročnic, žitaric in zelenjave, da najdete kombinacijo, ki vam ustreza.

Kako izboljšati veganske pleskavice

  1. Dodajte več začimb: Eksperimentirajte z različnimi začimbami, kot so curry v prahu, koriander ali kumina. To lahko doda dodatne plasti okusa in aromo.
  2. Zelenjava: V zmes dodajte več zelenjave, kot so sesekljana špinača, bučke ali rdeča paprika. To ne le poveča hranilno vrednost, ampak tudi okus.
  3. Omake: Pripravite domače omake, kot je avokadova omaka, tahini omaka ali veganska majoneza, ki bo obogatila okus pleskavic.
  4. Sir: Uporabite veganski sir v zmesi ali ga dodajte na vrh pleskavic med peko za kremasto teksturo.
  5. Kruh: Postrezite jih v sveži lepinji ali toastu, ki ga lahko obogatite z začimbami, na primer s česnovim maslom.
  6. Oreščki in semena: Dodajte sesekljane orehe ali sončnična semena v zmes za hrustljavost in dodatne zdrave maščobe.
  7. Kisla smetana na rastlinski osnovi: Uporabite kislo smetano iz rastlinskih sestavin kot omako, da dodate kremast in svež okus.
  8. Dimljene sestavine: Uporabite dimljen tofu ali dodajte dimljene začimbe, da dobite edinstven dimljen okus.
  9. Slastne omake: Poskusite s sladkimi omakami, kot je ajvar ali čili omaka, ki bo dodala kontrast in popestrila jed.
  10. Pečena zelenjava: Pleskavice postrezite s pečeno zelenjavo, na primer s pečeno rdečo čebulo ali česnom, ki dodata sladkost in globino okusa.
  11. Kvašeno: Poskusite z kvašenjem zmesi pred peko. To lahko izboljša teksturo in doda edinstven okus.

Kaj postreči z veganskimi pleskavicami

  1. Zelenjavna solata: Sveža solata iz mešanih zelenic, češnjevih paradižnikov, kumar in avokada. Dodajte oljčno olje in limonin sok kot preliv.
  2. Avokadova omaka: Naredite guacamole ali preprosto avokado, pretlačen z limoninim sokom in soljo, kot okusno in kremasto dopolnilo.
  3. Kisla smetana na rastlinski osnovi: Veganska kisla smetana ali jogurt se dobro ujema z pleskavicami, saj doda kremastost in svežino.
  4. Pečena zelenjavna priloga: Pečena zelenjava, kot so bučke, paprika in korenje, ki so začinjene z zelišči in oljčnim oljem, je odlična izbira.
  5. Kruh ali lepinje: Postrežite pleskavice v svežih lepinjah ali kruhu, ki ga lahko obogatite z zelišči ali začimbami.
  6. Zelenjavne kisle kumarice: Kisle kumarice ali kisle zelenjavne priloge, kot so rdeča pesa ali kislo zelje, dodajo osvežujoč kontrast k pleskavicam.
  7. Sadne omake: Uporabite sadne omake, kot so mango chutney ali omaka iz ananasa, za sladek in eksotičen pridih.
  8. Kimchi: Ta fermentirana korejska zelenjavna priloga doda pikantnost in globok okus, ki se odlično ujema z veganskimi pleskavicami.
  9. Hummus: Uporabite različne vrste humusa, kot je rdeča pesa ali papričin hummus, kot dip za pleskavice.
  10. Sladki krompir: Pečeni ali ocvrti sladki krompir kot priloga. Njegova sladkost se lepo ujema z okusom pleskavic.

Kalorije in zdravstvene koristi veganskih pleskavic

Veganske pleskavice so ne le okusne, ampak tudi hranljive! Kalorična vrednost veganskih pleskavic se običajno giblje med 150 in 250 kalorijami na kos, odvisno od uporabljenih sestavin in velikosti pleskavice. Tukaj je nekaj ključnih zdravstvenih koristi:

  1. Visoka vsebnost beljakovin: Veganske pleskavice, še posebej tiste, ki temeljijo na stročnicah, kot so čičerika ali leča, so bogate z beljakovinami, kar je ključno za gradnjo in obnovo telesnih tkiv.
  2. Vsebujejo vlaknine: Sestavine, kot so fižol, leča in ovseni kosmiči, so odlični viri vlaknin, ki izboljšujejo prebavo, uravnavajo krvni sladkor in pomagajo pri občutku sitosti.
  3. Nizka vsebnost nasičenih maščob: Veganske pleskavice imajo običajno manj nasičenih maščob v primerjavi z mesnimi pleskavicami, kar pripomore k zdravemu srcu.
  4. Vitamini in minerali: Z dodajanjem zelenjave, kot so špinača, korenje ali paprika, povečate vsebnost vitaminov (kot so A, C in K) ter mineralov (kot so kalij in magnezij), kar je koristno za splošno zdravje.
  5. Antioksidanti: Številne rastlinske sestavine, kot so gobe in zelišča, vsebujejo antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjšujejo vnetja v telesu.
  6. Uravnotežen obrok: Veganske pleskavice so lahko del uravnoteženega obroka, če jih kombinirate z zdravimi maščobami (npr. avokado), polnozrnatimi žitaricami (npr. kvinoja) in svežo zelenjavo.

Raziskujte naprej

Krompirjeve pleskavice

Zelenjavne pleskavice

Fižolove pleskavice

Sočne pleskavice

Izboljšajte vsako solato: 99+ slastnih receptov 🥗 🥗 🥗
Ne glede na to, ali iščete lahkotno kosilo ali bogato večerjo, naša zbirka obljublja nekaj za vsakogar.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail