Tiramisu torta
Ta tiramisu torta bo zagotovo navdušila vaše goste in vas popeljala na kulinarično potovanje v srce Italije.
Sestavine za enostavno torto
Za piškotno testo:
- 4 velika jajca
- 150 g sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 120 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 2 žlici kakava v prahu
- Ščepec soli
Za kavo:
- 2 skodelici močne kave, ohlajene
- 2 žlici ruma (po želji)
Za mascarpone kremo:
- 500 g mascarpone sira
- 4 žlice sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 250 ml sladke smetane za stepanje
Za posipavanje:
- Kakav v prahu
- Naribana čokolada
- Sveže maline (po želji)
Navodila
- Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (premera 23 cm) in ga obložite s peki papirjem.
- Priprava piškotnega testa: V skledi stepite jajca in sladkor ter dodajte vanilijev ekstrakt. Nato primešajte moko, pecilni prašek, kakav v prahu in ščepec soli. Mešanico prelijte v pripravljen pekač in pecite približno 25-30 minut, ali dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Ohladite na sobno temperaturo.
- Priprava kave: Pripravite močno kavo in ji dodajte rum (po želji). Pustite, da se ohladi.
- Priprava mascarpone kreme: V skledi zmešajte mascarpone sir, sladkor in vanilijev ekstrakt. V drugi skledi stepite sladko smetano in jo nato nežno vmešajte v mascarpone mešanico.
- Sestavljanje torte: Piškotno testo prerežite horizontalno na polovico, da dobite dve plasti. Eno plast postavite na dno tortnega modela. Prelijte jo s polovico kave. Nato nanesite polovico mascarpone kreme. Ponovite postopek s preostalimi plastmi.
- Torto postavite v hladilnik in jo pustite počivati vsaj 4 ure ali čez noč, da se okusi dobro prepletejo.
- Pred postrežbo torto posujte s kakavom v prahu, naribano čokolado in okrasite s svežimi malinami, če želite.
Uživajte v okusni tiramisu torti, ki združuje okuse klasičnega tiramisuja in sočnega piškotnega testa!
Preberi še:
Nasveti za še boljšo tiramisu torto
Tukaj je nekaj neobičajnih nasvetov za pripravo tiramisu torte:
- Uporabite čokoladne piškote: Za bolj intenziven čokoladni okus uporabite čokoladne piškote namesto običajnih savoiardi piškotov. To bo dodalo globino okusu torte.
- Infuzija sivke v kavi: Dodajte sivkine cvetove v kavo, da ji dodate subtilno cvetlično noto. Sivka in kava se odlično dopolnjujeta.
- Dodajte jagode v kremo: V mascarpone kremo dodajte narezane jagode ali pa jih plastite med piškoti. To bo dodalo svežino in sladkost torti.
- Zamrznite torto za boljšo teksturo: Po sestavljanju torto postavite v zamrzovalnik za približno 30 minut. To bo omogočilo, da se bolje strdi in bo lažja za rezati.
- Poskusite z drugimi oreščki: Namesto tradicionalnih kakavovih piškotov v piškotnem testu uporabite mlete mandlje ali lešnike. Dodali bodo edinstveno teksturo in okus.
- Karamelizirane fige za dekoracijo: Namesto običajnih svežih malin ali jagod uporabite karamelizirane fige za okrasitev. Dodajajo eleganco in edinstven okus.
- Vanilijeva krema z bourbonom: Vanilijev ekstrakt nadomestite z vanilijevim bourbonom za bogatejši in bolj aromatičen okus kreme.
- Limonina lupinica v kavi: Dodajte nekaj naribane limonine lupinice v kavo za osvežitev okusa.