Najboljše testo za pico

Za pripravo domačega testa za pico, ki bo vedno uspelo, potrebujete le nekaj osnovnih sestavin in malo potrpljenja za vzhajanje.

Najboljše testo za pico
Ko testo oblikujete v kroglice za vzhajanje, se izogibajte pretiranemu gnetenju. Preveč gnetenja po prvotnem vzhajanju lahko povzroči, da bo testo pretrdo in težje oblikovati v tanko osnovo.

Testo za pico recept

Sestavine

Ta količina je dovolj za 2-3 pice.

  • 500g moke (tip 00 je najboljši za pico, a lahko uporabite tudi navadno belo moko)
  • 325ml mlačne vode
  • 7g suhega kvasa (1 vrečka)
  • 2 žlički soli
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička sladkorja (neobvezno, pomaga aktivirati kvas)

Postopek

Priprava kvasa

V majhno skledo zlijte mlačno vodo (pazite, da ni prevroča) in vmešajte suhi kvas ter žličko sladkorja. Pustite stati 5-10 minut, da se kvas aktivira. Ko na površini opazite mehurčke, je kvas pripravljen.

Mešanje sestavin

V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte aktivirani kvas z vodo in olivno olje. Z rokami ali z leseno žlico mešajte, dokler se sestavine ne združijo.

Gnetenje testa

Testo prenesite na pomokano delovno površino in ga gnetite 10 minut, dokler ni gladko in elastično. Če je testo preveč lepljivo, dodajte malo moke, a pazite, da ne dodate preveč, saj bo testo postalo pretrdo.

Vzhajanje

Oblikujte testo v kroglo in ga položite v veliko skledo, ki ste jo rahlo namazali z olivnim oljem. Testo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo ali plastično folijo in pustite vzhajati na toplem mestu 1-2 uri, dokler testo ne podvoji velikosti.

Oblikovanje in peka

Ko je testo vzhajano, ga nežno pregnetite, da iz njega iztisnete zrak. Razdelite na želene porcije. Na pomokani površini vsako porcijo razvaljajte v obliko pice.

Pekač za pico rahlo namažite z olivnim oljem in nanj položite razvaljano testo. Obložite s svojimi najljubšimi sestavinami.

Pico pecite v predhodno segreti pečici na najvišji možni temperaturi (250-300°C) 7-10 minut, odvisno od pečice, dokler rob ne postane zlato rjav in hrustljav.


Izkušnje

Ta recept za testo za pico nebi bil popoln, če ne bi dodali še nekaj nasvetov kako ga izboljšati. 😏

Uporabite pravo moko: Za resnično avtentično pico uporabite moko tipa 00, ki je izredno fino mleta in je posebej namenjena za pripravo pic. Ta moka absorbira vodo bolje in ustvarja lažje, zračnejše testo.

Eksperimentirajte z fermentacijo testa: Daljša fermentacija pri nižji temperaturi (hladilnik) ne le izboljša okus, ampak tudi prebavljivost testa. Preizkusite fermentacijo od 24 do 72 ur.

Minimalno obdelovanje testa: Ko testo oblikujete v kroglice za vzhajanje, se izogibajte pretiranemu gnetenju. Preveč gnetenja po prvotnem vzhajanju lahko povzroči, da bo testo pretrdo in težje oblikovati v tanko osnovo.

Uporabite digitalno tehtnico: Za dosledne rezultate uporabite digitalno tehtnico za merjenje sestavin za testo. Tehtanje sestavin je veliko natančnejše kot merjenje po prostornini, kar vam pomaga doseči doslednost.

Uporabite peki papir: Če nimate kamna za pico ali pekača, uporabite peki papir. To olajša prenos oblikovanega testa v pečico in pomaga preprečiti prijemanje.

Predgrejte kamen za pico: Če uporabljate kamen za pico, ga predgrejte skupaj s pečico. Daljše predgrevanje (do eno uro) zagotavlja, da je kamen dovolj vroč za hitro peko skorje.

Raztezanje testa z rokami: Namesto valjarja uporabite roke za raztezanje testa. Tako lahko bolje nadzorujete debelino skorje in ohranite zračne mehurčke v testu za boljšo teksturo.

Uporaba svežega kvasa: Če je mogoče, uporabite sveži kvas namesto suhega za boljši vzhajalni učinek in bogatejši okus testa.

Optimalna temperatura vode: Za aktiviranje kvasa uporabite vodo, ki je približno 32°C. Voda, ki je prehladna ali prevroča, lahko vpliva na aktivnost kvasa.

Pravilna temperatura pečice: Za peko pice je ključna visoka temperatura. Segrejte pečico na najvišjo možno temperaturo (250-300°C) vsaj 30 minut pred peko, da se kamen za pico ali pekač dobro segrejeta.

Uporaba kamna za pico: Kamen za pico simulira pečico za pice z vlečenjem vlage iz testa, kar ustvarja hrustljavo skorjo. Če kamna nimate, uporabite obrnjen pekač ali težko pekačko ploščo.

Prava količina omake: Preveč omake lahko testo zmehča in naredi pico težko za jesti. Uporabite zmerno količino, da ohranite pravo razmerje med skorjo, omako in nadevom.

Izberite kakovostne sestavine za nadev: Uporabite sveže in visokokakovostne sestavine za nadev. Manj je več – preveč nadeva lahko preobremeni testo in vpliva na peko.

Vizualni in okusni kontrasti: Za končne dotike uporabite sestavine, ki dodajo barvni kontrast (npr. sveža zelišča, rdeča paprika) in okusni kontrast (npr. sladko proti slanemu, kot je kombinacija slanine in ananasa).

Predpeka testa: Za dodatno hrustljavost lahko testo pred oblaganjem z nadevom za nekaj minut predpečete. To pomaga preprečiti, da bi nadev preveč navlažil testo.

Rotacija pice med peko: Za enakomerno pečenje pice jo med peko enkrat obrnite. To zagotavlja, da vsi deli pice dosežejo enako raven hrustljavosti in zapečenosti.

Dodatek svežih zelišč po peki: Sveža zelišča, kot sta bazilika ali rožmarin, dodajte na pico šele po peki, da ohranijo svojo aromo in svežino.

Dodajte aromatična olja po peki: Oljčno olje, čilijevo olje ali trufljevo olje dodajte na pico takoj po peki za dodatno aromo in globino okusa.

Hidracija testa: Razmerje med vodo in moko v testu (hidracija) močno vpliva na končno teksturo. Visoka hidracija lahko privede do lažjega, bolj zračnega testa. Eksperimentirajte z dodajanjem več vode v testo, da najdete idealno teksturo za vaš okus.


Kombinacije nadevov za domačo pico

Pri izbiri nadevov za pico so možnosti praktično neskončne.

Tukaj je seznam običajnih in nenavadnih nadevov, ki lahko navdihnejo vašo naslednjo pico.

  1. Mocarela - klasičen sir za pico, ki se lepo topi.
  2. Paradižnikova omaka - osnova mnogih pic, od preproste pasirane paradižnike do bolj začinjenih različic.
  3. Pepperoni - pikantna salama, priljubljena izbira v mnogih krajih.
  4. Šunka - še en klasičen nadev, pogosto v kombinaciji z ananasom za "Havajsko" pico.
  5. Gobe - sveže ali iz konzerve, dodajajo zemeljski okus.
  6. Čebula - za dodatno sladkost in globino okusa.
  7. Zelene in črne olive - dodajajo slanost in teksturo.
  8. Bazilika - sveža bazilika dodaja mediteranski pridih.
  9. Česen - za pikanten okus.
  10. Kapre - majhne, slane, dodajajo edinstven okus.
  11. Sladki krompir - tanke rezine sladkega krompirja dodajo sladkost in barvo.
  12. Hruške in gorgonzola - sladkoba hrušk se odlično ujema s pikantnostjo gorgonzole.
  13. Fige in prosciutto - sladkoba fig v kombinaciji s slano-sladkim okusom prosciutta.
  14. Jajčevec in med - opečeni jajčevec z medom za sladko-slano kombinacijo.
  15. Kozice in čili - morska hrana na pici za ljubitelje morskih okusov z dodatkom pikantnosti.
  16. Rukola in bresaola - sveža rukola in tanko narezana bresaola za lahkotno in mesnato opcijo.
  17. Brie in brusnice - kremni brie in kiselkaste brusnice za sladko-kremni užitek.
  18. Pesto in piščanec - domači bazilikin pesto z narezanim piščancem za svež in bogat okus.
  19. Karamelizirana čebula in modri sir - sladka karamelizirana čebula s pikantnim modrim sirom.
  20. Nutella in banane - za sladko pico, odlično kot posladek.
  21. Margherita: Paradižnikova omaka, sveža mocarela, bazilika, olivno olje, sol.
  22. Pepperoni: Paradižnikova omaka, mocarela, pepperoni, olivno olje.
  23. Capricciosa: Paradižnikova omaka, mocarela, šunka, gobe, artičoke, olive.
  24. Quattro Stagioni: Paradižnikova omaka, mocarela, razdeljena na štiri dele: artičoke, šunka, gobe, olive.
  25. Diavola: Paradižnikova omaka, mocarela, pikantna salama, jalapeños.

Nenavadne kombinacije

Črni tartuf in porcini gobe: Kremni tartufov pire, tanko narezane porcini gobe, mocarela di bufala, sveži črni tartuf na vrhu, malo svežega timijana.

Bresaola, rukola in parmezan: Olivno olje kot osnova, tanko narezana bresaola, sveža rukola, obilne rezine parmezana, kapljice limoninega soka.

Kozice in čilijevo olje: Rahlo česnova paradižnikova omaka, olupljene kozice, rdeč čili, čilijevo olje, peteršilj.

Hruška, gorgonzola in orehi: Brez paradižnikove omake, tanko narezane hruške, gorgonzola, zdrobljeni orehi, kapljice medu po peki.

Fige, pršut in balzamični redukt: Olivno olje kot osnova, sveže fige, tanko narezan prosciutto, mocarela, po peki pokapljano z balzamičnim reduktom.

Goveji carpaccio, rukola in tartufi: Olivno olje in malo paradižnikove omake kot osnova, tanke rezine govejega carpaccia, sveža rukola, obilno nariban sveži tartuf ali tartufovo olje, kapljice limoninega soka.

Jastog in kremna omaka s žafranom: Lahka žafranova kremna omaka kot osnova, kuhane kose jastoga, tanko narezan por, dokončano z nekaj vejicami svežega kopra.

Račje prsi s češnjevo omako: Rahlo dimljene in narezane račje prsi, češnjeva omaka kot osnova, dodatek kozjega sira, dokončano z svežo meto.

Karamelizirana čebula, modri sir in hruška: Sladka karamelizirana čebula kot osnova, drobci modrega sira, tanko narezane hruške, po peki potreseno s svežim timijanom.

Pesto iz rdeče pese, kozji sir in rukola: Domač pesto iz rdeče pese kot osnova, drobci kozjega sira, po peki obloženo s svežo rukolo in pokapljano z malo balzamičnega kisa.

Račja pašteta in koruzna salsa: Tanek sloj račje paštete kot osnova, koruzna salsa, mocarela, po peki pokapljano z malo trufljevega olja.

Dimljeni losos, avokado in krema iz hrena: Tanko razmazana krema iz hrena kot osnova, nadev iz tanko narezanega dimljenega lososa, dodatek rezin avokada, dokončano s kapljicami sveže limete.

Artičoke, panceta in ricotta: Rahlo česnova paradižnikova omaka kot osnova, artičoke, hrustljavo pečena panceta, obilno razporejena ricotta, začinjeno s črnim poprom.

Bučke, limonina skorja in metin pesto: Tanke rezine surovih bučk kot nadev, drobno naribana limonina skorja, pike metinega pesta, dokončano z naribanim parmezanom.

Kurkuma piščanec, koriander in mango salsa: Mariniran piščanec v kurkumi in jogurtu, pečen in narezan, kot nadev s svežo mango salso, po peki potreseno s svežim koriandrom.

Karamelizirani brstični ohrovt, slanina in javorjev sirup: Karamelizirani brstični ohrovt in koščki slanine kot nadev, po peki rahlo pokapljano z javorjevim sirupom za sladkost.

Črni fižol, chorizo in pikantni guacamole: Paradižnikova omaka kot osnova, črni fižol, pečen chorizo, po peki obloženo s pikantnim guacamole in svežo čebulo.

Goveji tartar, kapre in rumenjak: Tanko razporejen goveji tartar kot nadev, posut s kaprami, na sredino položen surov rumenjak, postreženo s toastom za zajemanje.

Pica s špinačo in skuto: Paradižnikova omaka, sveža špinača, skuta, tanko narezani češnjevi paradižniki, posuto z malo naribanega parmezana. Špinača je odličen vir železa in kalcija, skuta pa dodaja beljakovine.

Pica s piščancem in avokadom: Rahlo česnova paradižnikova omaka, narezani kuhani piščančji prsi, po peki obloženo z rezinami avokada in svežo rukolo. Ta kombinacija zagotavlja beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine.

Pica s humusom in zelenjavo: Humus kot osnova namesto paradižnikove omake, obložen s svežo papriko, čebulo, kumarami in črnimi olivami. Humus zagotavlja beljakovine in vlaknine, sveža zelenjava pa vitamine in minerale.

Pica z rdečo peso in kozjim sirom: Olivno olje kot osnova, tanko narezana kuhana rdeča pesa, kozji sir, orehi, po peki posuto s svežim timijanom. Rdeča pesa je odličen vir folata in vlaknin, kozji sir pa dodaja beljakovine.

Pica s puranjim prsmi in artičokami: Paradižnikova omaka, tanko narezane puranje prsi, artičoke, rdeča čebula, dokončano z nekaj kapljicami pesto omake. Puranje prsi so bogat vir beljakovin, artičoke pa so polne vlaknin in antioksidantov.

Pica s tuno, rdečo čebulo in kaprami: Paradižnikova omaka, konzervirana tuna v olju, tanko narezana rdeča čebula, kapre, svež peteršilj. Tuna je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, kapre pa dodajo antioksidante.

Pica s kvinojo in zelenjavnim nadevom: Omaka iz zmiksane pečene paprike kot osnova, skuhana kvinoja razporejena po omaki, obloženo s šampinjoni, koruzo in grahom, pečeno do zlato rjave barve. Kvinoja je popoln vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline.

Pica z brokolijem in čičeriko: Paradižnikova omaka, brokoli, čičerika, tanko narezan česen, posuto z drobci feta sira. Brokoli in čičerika skupaj nudita obilico vlaknin, beljakovin in vitamina C.

Pica s pečenim bučnim nadevom in feto: Olivno olje kot osnova, na kocke narezana in pečena buča, feta sir, posuto z bučnimi semeni po peki. Buča je bogata z vitamini, kot sta A in C, bučna semena pa dodajo magnezij.

Pica z lososom in kremnim sirom: Tanko razmazan kremni sir kot osnova, dimljeni losos, tanko narezana rdeča čebula, kapre, dokončano z vejicami svežega kopra. Losos je odličen vir omega-3 maščobnih kislin.

Pica z rikoto, špinačo in sončničnimi semeni: Paradižnikova omaka, obloženo s svežo špinačo, raztresene kepice rikote, posuto s sončničnimi semeni pred serviranjem. Rikota nudi beljakovine, špinača pa železo in vitamin K.

Pica s pečeno cvetačo in čičeriko: Olivno olje kot osnova, na kocke narezana in pečena cvetača, čičerika, tanko narezan čili, po peki posuta s peteršiljem. Cvetača in čičerika prinašata vlaknine in beljakovine.

Pica s korenčkom, arašidovim maslom in tofujem: Tanko razmazano arašidovo maslo kot osnova, na trakove narezan svež korenček, dimljen tofu, posuto s svežim koriandrom in kapljicami sojine omake. Arašidovo maslo in tofu nudita beljakovine in zdrave maščobe.

Pica s pečeno rdečo peso in avokadom: Tanko narezana pečena rdeča pesa kot nadev, po peki obloženo z rezinami avokada in feta sirom, posuto s svežo rukolo. Rdeča pesa je odličen vir folatov, avokado pa zdravih maščob.

Pica z jajčevci, paradižnikom in baziliko: Paradižnikova omaka kot osnova, na kolute narezani jajčevci, pečeni do mehkega, sveži paradižnik, po peki posuto s svežo baziliko. Jajčevci so dobri vir vlaknin in antioksidantov.

Pica s kislim zeljem in klobaso: Tanko razmazana paradižnikova omaka, kislo zelje, narezana piščančja ali puranja klobasa, posuto z naribanim mocarela sirom. Kislo zelje prinaša probiotike, ki so koristni za prebavo.

Margherita s svežimi figami: Paradižnikova omaka, mocarela, sveže fige, bazilika. Fige dodajo sladkost, ki se lepo ujema z bogato mocarelo in svežo baziliko.

Pepperoni s pikantnim medom: Paradižnikova omaka, mocarela, pepperoni, po peki prelito s pikantnim medom. Pikanten med doda sladko-začinjeno noto klasični pici.

Šunka in ananas s svežim čilijem: Paradižnikova omaka, mocarela, šunka, ananas, tanko narezan svež čili. Svež čili doda pikantnost sladko-slani kombinaciji šunke in ananasa.

Pica z gobami in truffle oljem: Paradižnikova omaka, mocarela, sveže gobe, po peki pokapljano s trufljevim oljem. Trufljevo olje poudari zemeljski okus gob.

Bazilika in mocarela s sušenimi paradižniki: Paradižnikova omaka, mocarela, sveža bazilika, sušeni paradižniki. Sušeni paradižniki dodajo intenziven, sladek okus.

Rukola s pršutom: Paradižnikova omaka, mocarela, po peki obloženo s svežo rukolo in tanko narezanim pršutom. Pršut dodaja slanost in globino sveži rukoli.

Piščanec s BBQ omako: Paradižnikova omaka, mocarela, narezan pečeni piščanec, po peki prelito z BBQ omako. BBQ omaka doda dimljeno sladkost.

Česen in oljčno olje s karamelizirano čebulo: Oljčno olje in tanko narezan česen kot osnova, mocarela, karamelizirana čebula. Karamelizirana čebula prinaša sladkost in bogat okus.

Kozji sir s pečenim rdečim poprom: Ta recept za pico vsebuje paradižnikovo omako, kozji sir in pečen rdeči poper. Pečeni rdeči poper dodaja sladkobo in rahlo dimljeno noto.

Rikota s pestom: Paradižnikova omaka, raztresene kepice rikote, po peki prelito s svežim bazilikinim pestom. Pesto prinaša svežino in intenzivnost okusov.

Caprese s hrustljavim panceto: Paradižnikova omaka, sveža mocarela, sveži paradižnik, po peki obloženo s hrustljavim pancetom in svežo baziliko. Panceta dodaja bogato slanost.

Bela pico s sladkim koromačem: Bela omaka iz ricotte, tanko narezan surovi koromač, mocarela, po peki pokapljano z malo oljčnega olja in limoninega soka. Koromač prinaša sladko-anisov okus.

Pečena zelenjava s pinjolami: Paradižnikova omaka, mocarela, mešanica pečene zelenjave (bučke, jajčevci, paprika), posuta s pinjolami pred serviranjem. Pinjole dodajo oreščkato teksturo.

Gorgonzola s hruškami in orehi: Brez paradižnikove omake, tanko narezane hruške, gorgonzola, posuto z zdrobljenimi orehi. Kombinacija hrušk in orehov ustvarja sladko-slan okus.

Buffalo piščanec s kislo smetano: Paradižnikova omaka, narezan piščanec v omaki buffalo, mocarela, po peki prelito s kislo smetano in posuto z drobno narezano mlado čebulo. Kisla smetana uravnoteži pikantnost.

Pesto s sušenimi paradižniki in artičokami: Bazilikin pesto kot osnova, sušeni paradižniki, narezane artičoke, mocarela. Sušeni paradižniki in artičoke dodajo mediteranski okus.

Rikota in špinača s črnim sezamom: Olivno olje kot osnova, obilica sveže špinače, kepice rikote, posuto s črnim sezamom pred peko. Črni sezam dodaja dekorativni pridih in rahlo oreščkato noto.

Rdeča pesa s kozjim sirom in rukolo: Olivno olje kot osnova, tanko narezana pečena rdeča pesa, kozji sir, po peki obloženo s svežo rukolo. Kombinacija rdeče pese in kozjega sira je sladko-slan klasič.

Dimljen losos s kremnim hrenom: Bela omaka kot osnova, dimljen losos, po peki prelito s kremnim hrenom in posuto z drobno narezanim koprom. Hren dodaja ostrino.

Taleggio s pečenimi brstičnimi ohrovti: Brez paradižnikove omake, tanko narezani in pečeni brstični ohrovt, taleggio sir, po peki posuto z drobljenimi lešniki. Lešniki dodajo hrustljavost in oreščkato globino okusa.

Te kombinacije predstavljajo široko paleto okusov in tekstur, od klasičnih in priljubljenih do bolj sofisticiranih in nenavadnih, ki lahko zadovoljijo različne kulinarične okuse.

Ne bojte se eksperimentirati in ustvariti svojo popolno pico z uporabo visokokakovostnih sestavin. 🍕 🍕 🍕


Poglejte si tudi

Testo za pico s suhim kvasom

Hitro testo za pico

Brezglutensko testo za pico/testo za pico brez glutena

Polnozrnato testo za pico

Puhasto testo za pico

Cvetačno testo za pico

Pivsko testo za pico

Kupljeno testo za pico

Pripravljeno testo za pico

Testo za pico z vinskim kamnom

Pirino testo za pico brez kvasa

Koliko kalorij ima pica / pica kalorije

Pica kruhki

Pica role

Breglutenska pica / pica brez glutena

Veganska pica

Slastni recepti direktno na vaš e-mail