Pomladni tedenski jedilnik za sladkornega bolnika - 4. teden v marcu
Ta jedilnik za četrti teden marca je poln svežih idej, ki vam bodo pomagale ohranjati zdravo in uravnoteženo prehrano, hkrati pa uživati v raznolikosti okusov.
Pozdravljeni v našem pomladnem jedilniku za sladkorne bolnike, ki so tudi mesojedci.
Pomlad prinaša sveže in zdrave sestavine, ki so odlične za uravnavanje krvnega sladkorja. Naš jedilnik je preprost, poln okusa in prilagodljiv za vsakogar.
Uživajte v pomladnih okusih, hkrati pa skrbite za svoje zdravje.
Tedenski jedilnik za marec: 4. teden (24. - 31. marec)
Vsak obrok ponuja dve možnosti: eno z osnovnimi, znanimi kombinacijami za udobje in preprostost ter drugo z nenavadnimi, a zanimivimi kombinacijami za tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Vsaka jed je zasnovana tako, da je prehransko popolna in zagotavlja uravnoteženo prehrano.
Za četrti teden marca vam predstavljamo jedilnik, ki združuje osnovne in nove okuse pomladi, pri čemer vsak obrok vključuje sezonske sestavine.
Ponedeljek
Zajtrk
Osnovna: Kefir s svežim sezonskim sadjem in žlico lanenih semen.
Nova: Toast z ricotto, pečenimi figami in kapljicami medu.
Kosilo
Osnovna: Solata s pečenim brancinom, novim krompirjem in svežimi zeli.
Nova: Hladna bučkina juha z meto in jogurtom, postrežena s hrustljavimi čičerikinimi krutoni.
Večerja
Osnovna: Domača pizza s paradižnikovo osnovo, mocarelo, svežo rukolo in pršutom.
Nova: Pečene paprike, napolnjene z bulgurjem, zelenjavo in feto, prelite z jogurtovo omako.
Prigrizek
Osnovna: Grški jogurt s svežimi borovnicami in ščepcem vanilje.
Nova: Opečeni čičerikini prigrizki s curryjem in limeto.
Torek
Zajtrk
Osnovna: Jajčni muffini s špinačo, feto in paradižnikom.
Nova: Acai bowl s svežim sadjem, kokosom in granolo.
Kosilo
Osnovna: Caesar solata s piščancem, krutoni in parmezanom.
Nova: Zelenjavna tajska zelenjavna juha s kokosovim mlekom in limonsko travo.
Večerja
Osnovna: Pečena postrv s peteršiljem, limono in mladim krompirjem na maslu.
Nova: Veganska musaka s plastmi jajčevcev, paradižnikove omake in tofuja.
Prigrizek
Osnovna: Skuta s svežimi malinami in medom.
Nova: Korenčkove palčke z avokadovim namazom.
Sreda
Zajtrk
Osnovna: Polnozrnat toast z avokadom in poširanim jajcem.
Nova: Kvinojina kaša s kokosovim mlekom, mangom in chia semeni.
Kosilo
Osnovna: Solata s piščančjimi trakovi, avokadom in koruzo, prelita s čilijevim prelivom.
Nova: Hrustljava tofu solata s korenčkom, rdečim zeljem in vietnamskim prelivom.
Večerja
Osnovna: Piščančji file na žaru z mediteransko zelenjavno quinojo.
Nova: Zelenjavni curry z rjavim rižem in svežim cilantrom.
Prigrizek
Osnovna: Jabolka narezana na rezine s kozjim sirom in orehi.
Nova: Zelene olive polnjene s feto in zelišči.
Četrtek
Zajtrk
Osnovna: Grški jogurt z medom, oreščki in semeni.
Nova: Sendvič z rženim kruhom, avokadom, kumaro in dimljenim lososom.
Kosilo
Osnovna: Solata iz črne leče, pečene rdeče pese in kozjega sira s hrustljavimi orehovimi jedrci.
Nova: Gazpacho juha s svežimi kumaricami, papriko in kruhovimi krutoni.
Večerja
Osnovna: Pečen losos s teriyaki glazuro, postrežen z brokolijem in divjim rižem.
Nova: Quiche z divjimi šparglji, porom in gorgonzolo.
Prigrizek
Osnovna: Bananin kruh s temno čokolado.
Nova: Smoothie s špinačo, avokadom, banano in mandljevim mlekom.
Petek
Zajtrk
Osnovna: Ovsena kaša s cimetom, jabolki in orehi.
Nova: Paleo palačinke z mandljevo moko, postrežene z jagodičevjem in javorjevim sirupom.
Kosilo
Osnovna: Solata s kuskusom, pečenimi češnjevimi paradižniki, rukolo in pinjolami.
Nova: Stročji fižol in češnjevi paradižniki, preliti z balsamičnim prelivom in posuti s svežim parmezanom.
Večerja
Osnovna: Piščančji parmezan s špageti in domačo paradižnikovo omako.
Nova: Veganski ratatouille s pečenimi jajčevci, bučkami in paradižnikom, postrežen z kvinojo.
Prigrizek
Osnovna: Kivi in jagodičevje.
Nova: Datlji polnjeni z mandljevo maslo in posuti s kokosom.
Sobota
Zajtrk
Osnovna: Beljakovinske palačinke s svežimi jagodami in sirupom.
Nova: Sveža sadna solata z limetinim sokom in meto.
Kosilo
Osnovna: Piščančja Caesar solata z domačimi krutoni in svežim parmezanom.
Nova: Soba rezanci s piščancem, zelenjavo in arašidovim prelivom.
Večerja
Osnovna: Tradicionalna bolognese omaka s špageti.
Nova: Pečena polenta s šampinjoni, paradižnikovo sals
Prigrizek
Osnovna: Grški jogurt z granolo in medom.
Nova: Pečena jabolka s cimetom in nizko-maščobnim vanilijevim sladoledom.
Nedelja
Zajtrk
Osnovna: Kmečka omleta z zelenjavo in šunko.
Nova: Vegan smoothie bowl z banano, kakavom in oreščki.
Kosilo
Osnovna: Solata z rukolo, pečenim piščancem, avokadom in mango, prelita z medeno-limoninim prelivom.
Nova: Hladne ajdove rezance s svežo zelenjavo, sezamom in sojino omako.
Večerja
Osnovna: Domače mesne kroglice v paradižnikovi omaki s pire krompirjem.
Nova: Čičerikina tajine s slivami, mandlji in kuskusom.
Prigrizek
Osnovna: Narezano sveže sadje z jogurtovim dipom.
Nova: Opečen kruh z avokadom in sončničnimi semeni.
Pomladni tedenski jedilnik za sladkornega bolnika - 1. teden v marcu
Pomladni tedenski jedilnik za sladkornega bolnika - 2. teden v marcu
Pomladni tedenski jedilnik za sladkornega bolnika - 3. teden v marcu