Svinjski vrat na 100 in 1 način

Pred vami so ideje za pripravo svinjskega vratu v pečici, v ponvi, v omaki in na žaru ter nasveti za še boljši okus.

Svinjski vrat na 100 in 1 način
Pred kuhanjem pustite, da svinjski vrat počiva iz hladilnika približno 30 minut, da se segreje na sobno temperaturo. To pomaga zagotoviti, da se meso med kuhanjem enakomerno segreje. Na sliki je filipinski Sisig, kombinacija svinjine, čebule in piščanca. Avtor slike Theglennpalacio

Svinjski vrat recept

Svinjski vrat, znan tudi kot svinjska vratovina, je sočen in okusen kos mesa, ki je zelo priljubljen v mnogih kuhinjah po svetu. Zaradi svoje maščobne vsebnosti in bogatega okusa je odličen za različne načine priprave.

Tukaj je seznam jedi, ki jih lahko pripravite s svinjskim vratom.

  • Pečen svinjski vrat s krompirjem in zelišči - Svinjski vrat začinite z rožmarinom, timijanom, česnom in olivnim oljem, nato pa pecite do zlato rjave barve skupaj s krompirjem.
  • Svinjski vrat na žaru s BBQ omako - Mariniran svinjski vrat na žaru, prelit z domačo BBQ omako za dimljen in sladko-začinjen okus.
  • Golaž s svinjskim vratom - Bogat in začinjen golaž s koščki svinjskega vratu, paradižnikom, papriko in madžarsko papriko.
  • Svinjski vrat s kislim zeljem - Tradicionalna jed, pri kateri se svinjski vrat duši skupaj s kislim zeljem in začimbami za okusno zimsko jed.
  • Svinjski vrat s praženim krompirjem in čebulo - Preprosta, a okusna jed, pri kateri se pečen svinjski vrat postreže s praženim krompirjem in karamelizirano čebulo.
  • Češnjevec s svinjskim vratom - Svinjski vrat narezan na tanke rezine, hitro popečen in postrežen z omako iz češnjevih paradižnikov in svežih zelišč.
  • Svinjski vrat v pečici s pečeno zelenjavo - Cel kos svinjskega vratu pečen v pečici skupaj z mešanico sezonske zelenjave.
  • Sendviči pulled pork iz svinjskega vratu - Počasi kuhani svinjski vrat, dokler meso ni tako mehko, da ga lahko natrgate, nato zmešano z omako in postreženo v mehkih žemljah.
Omake in prelivi: 85+ enostavnih receptov 😎 ❤️ 💦
Te kombinacije ponujajo širok spekter okusov, od tradicionalnih do eksperimentalnih in lahko obogatijo številne jedi.
  • Svinjski vrat s pečenimi jabolki - Svinjski vrat pečen skupaj z jabolki in cimetom za sladko-slan kontrast.
  • Vietnamski Banh Mi s svinjskim vratom - Sendvič s tanko narezanim, hitro popečenim svinjskim vratom, svežo zelenjavo, kislimi kumaricami in čilijem.
  • Korejski bulgogi s svinjskim vratom - Svinjski vrat narezan na tanke rezine, mariniran v mešanici sojine omake, sezama, česna in sladkorja, nato hitro popečen.
  • Svinjski vrat s šparglji in holandsko omako - Pečen svinjski vrat, postrežen s kuhanimi šparglji in prelit z bogato holandsko omako.
  • Italijanska porchetta - Celoten kos svinjskega vratu, nadevan z mešanico zelišč in začimb, zvit in počasi pečen do hrustljavosti.
  • Svinjski vrat s krompirjevo musako - Plasti tanko narezanega svinjskega vratu izmenično zložene s krompirjem, čebulo in paradižnikovo omako, pečeno do zlato rjave barve.
  • Svinjski vrat po sečuansko - Pikantna in aromatična jed, pri kateri se svinjski vrat duši s sečuanskim poprom, čiliji in zelenjavo.
  • Svinjski vrat, pečen s suhimi slivami in jabolki - Svinjski vrat napolnite s suhimi slivami in kosi jabolk, začinite z majaronom in pecite v pečici za sladko-sladko jed.
  • Mediteranski svinjski vrat - Začinite svinjski vrat s suhim origanom, rožmarinom, česnom, limoninim sokom in olivnim oljem ter pecite z olivami in češnjevimi paradižniki.
  • Svinjski vrat s pečeno zelenjavo in feto - Pečen svinjski vrat postrežen s pečeno papriko, čebulo, jajčevci in bučkami, potreseno s feto in svežim peteršiljem.
  • Svinjski vrat s paradižnikovo in bazilikino omako - Pečen v paradižnikovi omaki z dodatkom sveže bazilike in črnih oliv, serviran z gladko polento.
  • Svinjski vrat s koriandrom in limeto - Mariniran s svežim koriandrom, česnom, čilijem in limetinim sokom, pečen do popolnosti in postrežen z dodatnim limetinim sokom.
  • Svinjski vrat z gorčično glazuro in rožmarinom - Premažite svinjski vrat z mešanico gorčice, medu in drobno sesekljanim rožmarinom, nato pečite do zlato rjave barve.
  • Svinjski vrat, nadevan z gobami in špinačo - Odprite svinjski vrat kot knjigo, ga nadevajte s prepraženimi gobami in špinačo, začinite, zvijte in pecite.
  • Svinjski vrat v pečici s hrustljavo skorjo - Svinjski vrat potresite s soljo in poprom, pečete pri visoki temperaturi, da se oblikuje hrustljava skorja, nato dokončate pri nižji temperaturi za sočnost.
  • Svinjski vrat s pečenim sladkim krompirjem - Svinjski vrat postrežen s sladkim krompirjem, pečenim v pečici z malo cimeta in muškatnega oreščka za sladko noto.
  • Svinjski vrat s česnom in pečenim fižolom - Pečen svinjski vrat z veliko česna, postrežen s pečenim belim fižolom, začinjenim s timijanom in lovorjevim listom.

Svinjski vrat v ponvi

  • Svinjski vrat v ponvi s čebulno marmelado - Svinjski vrat začinite, prepražite do zlato rjave barve in postrezite s sladko čebulno marmelado, pripravljeno s počasnim karameliziranjem čebule.
  • Svinjski vrat s kremno gorčično omako - Po pečenju svinjskega vratu v ponvi, dodajte smetano, dijonsko gorčico in malo jušne osnove v ponev za bogato in aromatično omako.
  • Svinjski vrat z brusnično omako - Za sladko-kisel kontrast svinjskemu vratu dodajte omako iz svežih ali zamrznjenih brusnic, sladkorja in pomarančnega soka.
  • Svinjski vrat v ponvi z jabolčnikom - Deglazirajte ponev z jabolčnikom po pečenju svinjskega vratu za dodajanje sadne globine okusu in ustvarite omako, ki dopolnjuje meso.
  • Svinjski vrat s pečenimi paprikami in kaprami - Svinjski vrat na hitro popečite, nato dodajte trakove pečene paprike in kapre za mediteranski pridih.
  • Svinjski vrat v ponvi s pekočo omako iz manga - Svinjski vrat postrezite z omako iz svežega manga, čilija, česna in limetinega soka za eksotično sladko-pekočo kombinacijo.
  • Svinjski vrat s česnom in špinačo - Po pečenju svinjskega vratu v ponvi, dodajte nasekljan svež česen in hitro prepražite svežo špinačo za zdravo in okusno prilogo.
  • Svinjski vrat s paradižnikovo omako in olivami - Dodajte paradižnikovo pasato in črne olive v ponev po pečenju svinjskega vratu, da ustvarite bogato in rustikalno omako.
  • Svinjski vrat s smetanovo omako in gobami - Svinjski vrat najprej popečite do zlato rjave barve, nato pa v isti ponvi prepražite gobe in dodajte smetano za bogato in kremasto omako.
  • Svinjski vrat v ponvi z mediteranskimi zelišči - Marinirajte svinjski vrat v mešanici suhih mediteranskih zelišč, kot so timijan, origano in rožmarin, nato hitro popečite v ponvi za aromatično jed.

Svinjski vrat v omaki

Priprava svinjskega vratu v omaki je odličen način za ustvarjanje bogatih in globokih okusov.

  • Svinjski vrat v omaki iz suhih marelic in belega vina - Svinjski vrat počasi kuhajte v omaki iz suhih marelic, belega vina, čebule in česna za sladko-kislo doživetje.
  • Svinjski vrat s črnim pivom in rjavim sladkorjem - Svinjski vrat počasi dušite v omaki iz črnega piva, rjavega sladkorja, čebule in dijonske gorčice za bogat in malce karameliziran okus.
  • Svinjski vrat v pikantni tomatillo omaki - Svinjski vrat dušite v omaki iz tomatillo čilijev, česna in koriandra za svež in pikanten mehiški okus.
  • Svinjski vrat v smetanovi omaki s porom in gorčico - Svinjski vrat dušite v omaki iz pora, smetane, gorčice in svežih zelišč za kremasto in bogato jed.
  • Svinjski vrat v azijski omaki s hoisinom in sojo - Svinjski vrat počasi kuhajte v omaki iz sojine omake, hoisin omake, česna in ingverja za sladko-slan azijski pridih.
  • Svinjski vrat v omaki s pršutom in žajbljem - Svinjski vrat zavijte v pršut, dušite v beli vinski omaki z dodatkom svežega žajblja za mediteransko navdihnjeno jed.
  • Svinjski vrat v porto vinu in borovničevi omaki - Svinjski vrat počasi kuhajte v omaki iz portovega vina in svežih borovnic za sladko in bogato aromo.
  • Svinjski vrat v omaki iz pečene paprike - Svinjski vrat dušite v omaki iz pečenih rdečih paprik, paradižnikove paste in česna za sladko in rahlo dimljeno jed.
  • Svinjski vrat v kremni omaki z zelenim poprom - Svinjski vrat postrezite v bogati in pikantni omaki iz smetane, zelenega popra in konjaka za klasičen francoski pridih.
  • Svinjski vrat v limonini omaki s kaprami - Svinjski vrat dušite v sveži omaki iz limoninega soka, kapar, masla in peteršilja za osvežujoč in aromatičen okus.
  • Svinjski vrat v omaki iz rdečega vina in šalotke - Svinjski vrat nežno dušite v bogati omaki iz rdečega vina, šalotk, česna in timijana, dokler meso ne postane popolnoma mehko in omaka se lepo zgosti.
  • Svinjski vrat v slivovi omaki z zvezdastim janežem - Svinjski vrat kuhajte počasi v omaki iz svežih ali suhih sliv, z dodatkom zvezdastega janeža in cimeta za orientalski pridih.
  • Svinjski vrat v pikantni omaki s čilijem in arašidi - Za ljubitelje začinjene hrane, svinjski vrat počasi dušite v omaki s čilijem, arašidovim maslom in kokosovim mlekom, za bogato in kremasto teksturo z ostrim koncem.
  • Svinjski vrat v omaki s šparglji in limonino lupinico - Svinjski vrat dušite v lahki omaki s šparglji, dodajte malo limonine lupinice za svežino in zaključite s kapljico smetane za gladkost.
  • Svinjski vrat v mediteranski omaki s kaprami in paradižnikom - Počasi kuhajte svinjski vrat v omaki iz svežih paradižnikov, kapar, oliv in malo belega vina za okus, ki vas popelje ob obale Sredozemlja.
  • Svinjski vrat v omaki s karijem in kokosom - Svinjski vrat se kuha v začinjeni omaki s karijevo pasto, kokosovim mlekom in svežim koriandrom, kar ustvari bogato in aromatično jed.
  • Svinjski vrat v omaki s figami in balzamičnim kisom - Fige in balzamični kis dodajo sladko-kislo noto omaki, v kateri se počasi duši svinjski vrat, ustvarjajoč jed polno globokih okusov.
  • Svinjski vrat v omaki s pečeno bučo in žajbljem - Kombinacija pečene buče, žajblja in svinjskega vratu v omaki je popolna jesenska jed, ki ponuja udobje in toplino.
  • Svinjski vrat v omaki iz modrega sira in hruške - Edinstvena kombinacija modrega sira in sladkih hrušk ustvari kremno omako, ki se čudovito dopolnjuje z bogatim okusom svinjskega vratu.
  • Svinjski vrat v omaki s pekočo klobaso in rdečim fižolom - Dodajte malo začinjene klobase in rdečega fižola v omako, da svinjskemu vratu dodate dimenzijo okusa in teksture, ustvarjajoč zadovoljivo enolončnico.

Svinjski vrat na žaru

  • Svinjski vrat na žaru z ananasovo glazuro - Svinjski vrat marinirajte v mešanici ananasovega soka, sojine omake, česna in ingverja, nato pa na žaru pecite do zlato rjave barve in ga pred serviranjem premažite z ananasovo glazuro.
  • Svinjski vrat na žaru s pekočo papriko in limeto - Marinirajte svinjski vrat v mešanici svežega čilija, limetinega soka, česna in medu za pikanten in osvežilni okus.
  • Argentinski svinjski vrat na žaru s chimichurri omako - Svinjski vrat na žaru postrezite s stransko omako chimichurri, značilno argentinsko omako iz peteršilja, česna, kisa in oljčnega olja.
  • Svinjski vrat na žaru s sredozemskimi začimbami - Začinite svinjski vrat z mešanico suhih sredozemskih zelišč, kot so origano, timijan in rožmarin, ter ga pecite na žaru za aromatično poslastico.
  • Svinjski vrat na žaru z glazuro iz balsamičnega kisa in medu - Pred koncem pečenja svinjski vrat na žaru premažite z glazuro iz balsamičnega kisa in medu za sladko-kislo noto.
  • Korejski svinjski vrat na žaru (samgyeopsal) - Debele rezine svinjskega vratu pecite na žaru brez marinade in postrezite s soljo, poprom, sezamovim oljem ter različnimi prilogami, kot so fermentirano zelje (kimči) in sveža zelenjava.
  • Svinjski vrat na žaru s pečenim česnom in rožmarinom - Cel glavico česna in veje rožmarina postavite na žar poleg svinjskega vratu, da se okusi med pečenjem prepletejo.
  • Tajski svinjski vrat na žaru s solato iz zelenega manga - Mariniran svinjski vrat na žaru servirajte z osvežilno solato iz zelenega manga, čilija, češnjevega paradižnika in sveže mete.
  • Svinjski vrat na žaru z glazuro iz Jack Daniel's viskija - Svinjski vrat na žaru obogatite z okusno glazuro, pripravljeno z Jack Daniel's viskijem, rjavim sladkorjem in dijonsko gorčico.
  • Svinjski vrat na žaru s karamelizirano čebulo in gorgonzolo - Na žaru pečen svinjski vrat postrezite s karameliziranimi čebulicami in drobljeno gorgonzolo na vrhu za bogat okus.

Nasveti

Priprava svinjskega vratu doma zahteva nekaj osnovnih tehnik in trikov, da zagotovite, da bo meso sočno, okusno in ravno prav pečeno.

Pred vami je nekaj nasvetov za pripravo svinjskega vratu.

  1. Izbira mesa: Iščite kos svinjskega vratu z enakomerno porazdeljeno maščobo, saj maščoba med kuhanjem pomaga ohranjati meso sočno.
  2. Mariniranje: Za dodatno aromo svinjski vrat pred kuhanjem marinirajte. Uporabite lahko različne marinade, od preprostih (olivno olje, sol, poper) do bolj kompleksnih z mešanico začimb, zelišč, česna, gorčice, sojine omake ali celo jogurta. Pustite marinirati vsaj nekaj ur ali čez noč v hladilniku.
  3. Sobna temperatura: Pred kuhanjem pustite, da svinjski vrat počiva iz hladilnika približno 30 minut, da se segreje na sobno temperaturo. To pomaga zagotoviti, da se meso med kuhanjem enakomerno segreje.
  4. Tehnike kuhanja: Svinjski vrat lahko pečete, pražite, kuhate na žaru ali počasi dušite. Izbira metode je odvisna od želene jedi. Za hrustljavo skorjo ga najprej na hitro popečite na visoki temperaturi, nato pa dokončajte kuhanje na nižji temperaturi.
  5. Temperatura pečenja: Za peko v pečici svinjski vrat pečite na 180-200°C. Čas pečenja se bo razlikoval glede na velikost in debelino kosa, a dobro pravilo je 25-30 minut na 500g mesa.
  6. Počitek mesa: Po kuhanju pustite meso počivati vsaj 10 minut pred rezanjem. To omogoči, da se sokovi enakomerno porazdelijo po mesu, zaradi česar bo sočnejše.
  7. Rezanje: Svinjski vrat narežite pravokotno na vlakna. Tako bo meso mehkejše in lažje za žvečenje.
  8. Dopolnitev z omakami: Svinjski vrat se odlično dopolnjuje z različnimi omakami. Ne glede na to, ali gre za preprosto omako iz pečenih sokov, kompleksnejšo omako na osnovi vina ali kremno gorčično omako, prava omaka lahko izboljša jed.
  9. Uporabite termometer za meso: Za natančno določitev, kdaj je svinjski vrat popolnoma pečen, uporabite kuhinjski termometer. Notranja temperatura naj bi dosegla približno 63°C za srednje pečeno meso.
  10. Eksperimentiranje z okusi: Ne bojte se eksperimentirati z različnimi začimbami in marinadami. Svinjski vrat je dovolj vsestranski, da sprejme široko paleto okusov, od tradicionalnih do mednarodnih. Spodaj preberite naše predloge.

Svinjski vrat in začimbe

Svinjski vrat je zaradi svojega bogatega okusa odlično platno za različne začimbe, tako običajne kot nenavadne.

Tukaj je seznam začimb, ki se odlično ujemajo s svinjskim vratom.

  1. Sol in poper - Osnova za skoraj vsako pripravo mesa.
  2. Česen - Dodaja globino in pikantnost.
  3. Rožmarin - Njegova lesna aroma se čudovito dopolnjuje s svinjino.
  4. Timijan - Svež ali suh, prinaša subtilno zemeljsko noto.
  5. Paprika - Sladka ali dimljena, za barvo in okus.
  6. Origano - Prinaša mediteranski pridih.
  7. Lovorjev list - Začimba, ki dopolnjuje počasi kuhane jedi.
  8. Žajbelj - Njegova močna aroma se lepo poda k mastnemu mesu.
  9. Gorčica (v prahu ali semena) - Dodaja pikantnost in globino.
  10. Zvezdasti janež - Dodaja subtilno sladkost in je odličen v azijskih marinadah.
  11. Cimet - Neobičajna izbira, ki prinaša toploto in sladkost, še posebej dober v kombinaciji s slivami ali jabolki.
  12. Koriandrova semena - Nudijo limonasto-cvetlični okus, ki osveži mastno meso.
  13. Kardamom - Njegova edinstvena sladko-pikantna aroma dopolnjuje sladke in slane jedi.
  14. Fenugreek (čimeno seme) - Prinaša rahlo grenak, a oreščkat okus.
  15. Sumak - Za pikanten, rahlo kiselkast okus, ki dodaja svežino.
  16. Sichuan poper - Za edinstveno mravljinčasto pikantnost v azijskih jedeh.
  17. Fenikelj - Njegova sladka nota se lepo poda k mastnemu mesu.
  18. Črni česen - Fermentiran česen, ki prinaša sladkobo in kompleksnost.
  19. Mace (muškatni cvet) - Soroden muškatnemu oreščku, a z bolj delikatnim, sladkastim okusom.

Pri eksperimentiranju z začimbami je pomembno, da jih uravnotežite glede na količino mesa in druge sestavine v jedi.

Običajne začimbe nudijo klasične in preizkušene kombinacije okusov, medtem ko nenavadne začimbe lahko vašemu svinjskemu vratu dodajo edinstven in nepričakovan obrat.

Ne bojte se eksperimentirati, da bi našli svojo popolno kombinacijo!


Marinada za svinjski vrat

Marinade so odličen način, kako dodati globino okusa in sočnost svinjskemu vratu.

Tukaj je nekaj predlogov.

💡
Pomembno je, da meso marinirate vsaj nekaj ur, idealno pa čez noč, da okusi resnično prodrejo v meso.

Klasična BBQ marinada: Rjavi sladkor, paradižnikova omaka, jabolčni kis, česen v prahu, čebula v prahu, dimljena paprika, sol in poper.

Mediteranska marinada: Oljčno olje, svež limonin sok, česen, svež rožmarin, svež timijan, sol in poper.

Azijska sojina marinada: Sojina omaka, sezamovo olje, česen, svež ingver, med ali rjavi sladkor, in malo riževega kisa.

Pikantna mehiška marinada: Čili v prahu, česen, kumina, svež koriander, limetin sok, oljčno olje, sol in poper.

Zeliščna in gorčična marinada: Dijonska gorčica, balzamični kis, oljčno olje, sveži ali suhi zeliščni mešanici (npr. rožmarin, timijan, origano), sol in poper.

Nenavadne kombinacije

Kava in čokoladna marinada: Močno skuhana kava, temna čokolada (stopljena), čili v prahu, česen, rjavi sladkor, malo cimeta in sol.

Borovničeva marinada: Sveže ali zamrznjene borovnice, balzamični kis, malo javorjevega sirupa, svež timijan, česen, sol in poper.

Marinada iz črnega piva in sladkega krompirja: Pire iz pečenega sladkega krompirja, črno pivo, česen, rožmarin, malo medu, sol in poper.

Kisla smetana in hrenova marinada: Kisla smetana, svež nariban hren, limonin sok, drobno sesekljan koprc, sol in poper.

Granatno jabolko in jalapeño marinada: Sok granatnega jabolka, fino sesekljan jalapeño (brez semen, za manj pikantnosti), česen, svež koriander, oljčno olje, sol in limetin sok.

Kokos in limeta marinada: Kokosovo mleko, svež sok in lupina limete, čili v prahu ali svež čili, česen, svež ingver, sol in malo sladkorja.

Tamarind in medena marinada: Tamarindova pasta, med, sojina omaka, česen, sveži ingver, čili kosmiči, sezamovo olje.


Poskusite tudi

Porchetta, sočna pečena svinjina brez kosti
Porchetta, tradicionalna italijanska pečena svinjina, je znana po svojih bogatih okusih in teksturah.
Klasičen recept za tlačenko
Tlačenka, znana tudi kot prešana svinjina ali sulc, je tradicionalna srednjeevropska jed, ki se običajno pripravlja iz svinjskega mesa in drobovine.
Slastne pečenice
Tukaj je preprost recept za pečenice, tradicionalno slovensko jed.
Meso in ribe: Več kot 99+ idej za kosilo
Od sočnih zrezkov in nežnega pečenega piščanca do lososa polnega okusa in pikantnih pečenih kozic, imamo raznolike jedi, ki bodo zadovoljile vse vrste okusov.
Hitre sladice - 🍓 Vsirecepti.si
Za vse, ki radi jeste!

Slastni recepti direktno na vaš e-mail