Polnjene slane palačinke
Kombinacij je neskončno, saj lahko prilagajate nadeve svojemu okusu. Slane palačinke so odlična izbira za raziskovanje različnih okusov in kulinaričnih avantur. Uživajte v ustvarjanju svojih unikatnih jedi!
Pred vami je recept za osnovne polnjene slane palačinke z sirom in mesnino po vaši izbiri.
Sestavine
- 200 g moke
- 2 jajci
- 300 ml mleka
- 1/2 čajne žličke soli
- 50 g naribanega sira (po vaši izbiri)
- 50 g narezane šunke ali pršuta
- 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja
- Maslo za peko
Navodila
- V večji skledi zmešajte moko, jajci in mleko ter dobro premešajte, da dobite gladko testo.
- Dodajte sol, nariban sir, narezano šunko ali pršut ter nasekljan svež peteršilj. Ponovno premešajte, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo v testu.
Palačinke lahko tudi najprej spečete, šele potem dodate vse ostale sestavine, ki ste si jih zaželeli in to prelijte z omako iz kisle smetane, jajca in začimb ter zapecite v pečici, dokler palačinke ne postanejo zlato-rjave barve. Če boste izdelali to varianto, spustite naslednje korake. - Segrejte ponev na srednjem ognju in na njej stopite malo masla.
- Na ponev nalijte zajemalko testa za palačinke, ga nežno razporedite v krogu in pecite palačinko približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler ni lepo zlato rjava.
- Postrezite slane palačinke še tople. Lahko jih ponudite same ali z dodatki, kot so kisla smetana, majoneza, kečap ali omaka po vaši izbiri.
Slane palačinke recepti
Slane palačinke se odlično kombinirajo z različnimi nadevi in dodatki. Nekaj priljubljenih kombinacij:
- Slane palačinke s sirom in šunko: Na palačinke naribajte sir po izbiri (npr. ementaler, gauda) in dodajte rezine šunke ali pršuta. Po želji dodajte malo kislega zelja.
- Slane palačinke z gobami in smetano: Pripravite omako iz gob in smetane ter jo nadevajte v palačinke. Okrasite s svežimi zelišči, kot sta peteršilj in drobnjak.
- Slane palačinke s tuno in bučkami ali avokadom: Zmešajte konzervirano tuno z majonezo, narezanimi črnimi olivami, kaprami in limoninim sokom. Nadevajte palačinke in prepognite. Postrezite s pestro solato.
- Slane palačinke s piščancem in arašidovo omako: Dodajte zrezke piščanca, ki ste jih prelili z arašidovo omako. Palačinke so odlična osnova za ta eksotični okus.
- Slane palacinke z zelenjavo: Na palačinke dodajte dušeno zelenjavo, kot so paprika, bučke, paradižnik, čebula. Za dodaten okus uporabite baziliko ali origano.
- Slane palačinke z avokadom in kislim zeljem: Nadevajte jih z rezinami avokada in kislim zeljem ter začinite s kumino.
- Slane palačinke s kislo smetano in lososom: Palačinke premažite s kislo smetano, nato pa jih obložite s rezinami dimljenega lososa in svežimi zelišči, kot je koprc ali drobnjak.
- Slane palačinke s pestom: Premažite jih s pestom iz bazilike, pinjol in parmezana ter dodajte rezine paradižnika.
- Slane palačinke s čičeriko in tahinijem: Pripravite omako iz čičerike, česna, limoninega soka in tahinija ter jo nadevajte v palačinke. Postrezite s svežo zelenjavo.
- Slane palačinke s curryjem: Nadevajte jih z omako na osnovi curryja in kokosovega mleka ter dodajte koščke piščanca ali tofuja.
- Slana palačinka s skuto in medom: Nadevaje jo z mešanico skute, medu in nasekljanih oreščkov. Kontrast med sladkim in slanim je osvežujoč.
- Slane palačinke s hrenovo smetano: Pripravite smetano z dodatkom svežega hrena in jo nadevajte v palačinke. Odlično se poda k pečenim ribam.
- Eksotično: Slane palačinke s kokosovim karijem: Pripravite kari omako na osnovi kokosovega mleka in jo nadevajte v palačinke. Dodajte rezine piščanca ali tofuja.
Nasveti za pripravo slanih palačink
- Pravilna mešanica: Zagotovite, da boste sestavine dobro premešali, da ne bodo ostale grudice moke ali drugih suhih sestavin.
- Primerna ponev: Uporabite kakovostno ponev z nelepljivim premazom, ki omogoča enakomerno pečenje palačink brez dodajanja preveč maščobe.
- Pravilna temperatura: Segrejte ponev na srednje visoko temperaturo in počakajte, da postane dovolj vroča, preden začnete peči palačinke.
- Prilagoditev okusov: Dodajte začimbe in zelišča po svojem okusu, na primer drobnjak, peteršilj, poper ali kajenski poper.
- Preprosti nadevi: Klasični nadevi, kot so sir, šunka, gobice in špinača, vedno dobro delujejo. Lahko pa jih tudi kombinirate za raznolike okuse.
- Eksotični nadevi: Poskusite nadevati palačinke s sestavinami, ki jih morda ne bi pričakovali, kot so kislo zelje, pesto, indijski masala ali azijske začimbe.
- Omake in smetane: Zmešajte različne omake in smetane, kot so avokadova omaka, tahini, hrenova smetana ali mango chutney, ter jih nadevajte v palačinke.
- Mešanje vrst moke: Namesto klasične bele moke uporabite različne vrste moke, kot je polnozrnata moka, ajdova moka ali čičerikina moka, za različne teksture in okuse.
- Nadev v testo: Namesto nadeva na palačinko lahko v testo vmešate drobno sesekljane sestavine, kot so paradižnik, paprika, koruza ali grah, in nato spečete palačinke.
- Palačinke na žaru: Palačinke lahko namesto v ponvi spečete tudi na žaru za ognjeno aromo in hrustljavost.
Izberite nasvete, ki se ujemajo z vašimi preferencami in presenetite svoje brbončice s slanimi palačinkami, ki so lahko prava kulinarična poslastica.