Rahli sirovi štruklji

Sirovi štruklji so odlični tako v slani kot sladki različici. Po želji jih lahko postrežete z jogurtom, sadnim kompotom ali preprosto uživate v njihovi mehkobi in bogatem okusu. Dober tek!

Rahli sirovi štruklji
Namesto da bi štruklje kuhali v vreli vodi, jih lahko zavijete v peki papir in pečete v pečici, dokler ne postanejo zlato rjavi. To bo dodalo hrustljavo teksturo zunanji plasti. Avtor slike Sl-Ziga

Štruklji recept

Sirovi štruklji so tradicionalna slovenska jed, ki je narejena iz testa, napolnjenega s skutnim nadevom. So izjemno priljubljeni in se lahko postrežejo kot sladica, priloga ali celo glavna jed. Tukaj je preprost recept za mehke domače sirove štruklje.

💡
Ko se vam ne bo dalo kuhati pa si poglejte ponudbo (več kot 20 vrst) dnevno sveže kuhanih štrukljev iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. Pokaži mi štruklje!

Sestavine za približno 4 do 6 porcij

Za testo:

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • Približno 100 ml mlačne vode
  • Ščepec soli

Za nadev:

  • 500 g skute
  • 1 jajce
  • Sol po okusu
  • 1 žlica kisle smetane (po želji)
  • 1 žlica sladkorja (za sladke štruklje, po želji)
  • Naribana limonina lupinica (po želji)

Za preliv:

  • Maslo (na sobni temperaturi)
  • Drobtine, popražene na maslu (po želji)

Postopek

  1. Priprava testa: V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte jajce, olje in postopoma dodajajte mlačno vodo, medtem mesite, dokler ne dobite gladkega, elastičnega testa. Testo pokrijte in pustite počivati približno 30 minut.
  2. Priprava nadeva: V drugi skledi zmešajte skuto, jajce, sol, kislo smetano, sladkor in limonino lupinico (če jo uporabljate). Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enakomeren nadev.
  3. Razvaljanje testa: Na pomokani površini testo razvaljajte na približno 3-5 mm debelo pravokotno plast. Testo naj bo čim tanjše, vendar pazite, da se ne strga.
  4. Nanos nadeva: Enakomerno razporedite nadev po razvaljanem testu, pri tem pa pustite malo prostora ob robovih.
  5. Zvijanje štrukljev: Testo previdno zvijte v rulado, začenši pri dolgem robu. Zvitek nato nežno stisnite, da se nadev enakomerno porazdeli.
  6. Kuhanje štrukljev: Zavitek položite na vlažno krpo, ga zavijte in na koncih zavežite z vrvico. V večjem loncu zavrite vodo in štruklje kuhajte približno 30 minut.
  7. Postrežba: Kuhane štruklje odstranite iz krpe, odstranite vrvico in jih narežite na rezine. Postrezite tople, prelite z raztopljenim maslom in po želji potresene z drobtinami, popraženimi na maslu.

Izkušnje

Za nadgradnjo tradicionalnih sirovih štrukljev in njihovo pripravo še bolj okusnih, lahko uporabite različne običajne in neobičajne nasvete. Tukaj je nekaj idej, kako narediti vaše sirove štruklje še boljše:

  1. Uporabite kakovostno skuto: Izberite svežo, kremasto skuto visoke kakovosti za bogatejši okus in teksturo nadeva.
  2. Dodajte zelišča in začimbe: V nadev lahko dodate sveža zelišča, kot so drobnjak, peteršilj ali majaron, ali začimbe, kot so muškatni orešček in poper, za dodatno aromo.
  3. Raznolikost sirov: Poleg skute lahko v nadev vključite tudi druge vrste sirov, kot so feta, ricotta ali celo dimljeni sir, za bolj kompleksen okus.
  4. Dodajanje oreščkov ali suhega sadja: Za sladko različico štrukljev dodajte v nadev sesekljane oreščke, kot so orehi ali lešniki, ali suho sadje, kot so rozine ali suhe slive.
  5. Slana-sladka kombinacija: V slano različico nadeva dodajte malo medu ali javorjevega sirupa za subtilno sladkost, ki se lepo dopolnjuje s slanim okusom.
  6. Uporaba eksotičnih sestavin: Eksperimentirajte z dodajanjem eksotičnih sestavin v nadev, kot so kokos, mango ali celo curry v prahu, za edinstven preobrat.
  7. Dodajanje pesto omake: V nadev vmešajte malo bazilikinega ali rukolinega pesta za svež, zeliščni okus.
  8. Karamelizirana čebula ali česen: Dodajte karamelizirano čebulo ali pečen česen v nadev za globino okusa in sladkasto noto.
  9. Peka namesto kuhanja: Namesto da bi štruklje kuhali v vreli vodi, jih lahko zavijete v peki papir in pečete v pečici, dokler ne postanejo zlato rjavi. To bo dodalo hrustljavo teksturo zunanji plasti.

Za postrežbo

  • Dopolnite s posebnimi omakami: Postrezite štruklje s posebnimi omakami, kot so jagodni coulis, borovničeva omaka ali celo rahlo pikantni paprikaš.
  • Gurmanski preliv: Namesto klasičnega masla in drobtin, poskusite štruklje preliti z rahlo segreto smetano, posuto z rdečim poprom ali svežimi zelišči.

Eksperimentiranje in prilagajanje recepta vašemu okusu lahko privede do odkritja nove najljubše različice sirovih štrukljev. 😋


Kaj pa za zraven?

Sirovi štruklji so izjemno vsestranska jed, ki se lahko postreže kot samostojna jed, priloga ali sladica. Glede na to, da so štruklji lahko sladki ali slani, se lahko kombinirajo z različnimi dodatki. Tukaj je nekaj predlogov za običajne in neobičajne kombinacije:

  1. Zelenjavne priloge: Ob slanih štrukljih se dobro poda pečena ali poparjena zelenjava, kot so korenje, brokoli, bučke ali špinača.
  2. Mesne jedi: Slani štruklji so odlična priloga k različnim mesnim jedem, kot so pečenka, golaž ali piščančji paprikaš.
  3. Solata: Sveža sezonska solata z vinaigreto ali jogurtovim prelivom je lahka in osvežilna spremljava slanim štrukljem.
  4. Sadni kompot ali marmelada: Za sladke štruklje postrezite s sadnim kompotom, marmelado ali svežim sadjem, kot so jagode, borovnice ali jabolka.
  5. Gobe: Ponudite slane štruklje z omako iz divjih gob ali gobjim ragujem za bogat in zemeljski okus.
  6. Pikantne omake: Za ljubitelje pikantnih okusov poskusite slane štruklje servirati s pikantno papriko ali čilijevo omako.
  7. Kislo zelje ali repa: Tradicionalno slovensko kislo zelje ali repa lahko služi kot zanimiva in kisla priloga k slanim štrukljem.
  8. Karamelizirana čebula: Sladkasto karamelizirane čebule so odlična spremljava za štruklje, kar dodaja globino in kompleksnost okusov.
  9. Smetanovo-hrenova omaka: Za izrazit in pikanten okus postrezite slane štruklje s smetanovo omako, obogateno s hrenom.
  10. Jabolčni čatni: Za sladko-kislo kombinacijo sladkih štrukljev postrezite z jabolčnim čatnijem, ki doda začinjeno noto.

Dober vir beljakovin

Ko govorimo o sirovih štrukljih, se njihova hranilna vrednost in zdravstvene koristi lahko razlikujejo glede na sestavine, uporabljene v receptu. V splošnem pa sirovi štruklji vsebujejo mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in različnih vitaminov in mineralov, odvisno od specifičnih dodatkov, kot so skuta, zelišča, oreščki in zelenjava. Spodaj je podan pregled osnovnih hranilnih vrednosti in potencialnih zdravstvenih koristi.

Hranilne vrednosti

  • Beljakovine: Skuta je dober vir beljakovin, ki so ključne za gradnjo in popravilo telesnih tkiv, proizvodnjo encimov in hormonov ter podporo imunskemu sistemu.
  • Ogljikovi hidrati: Testo za štruklje, običajno narejeno iz moke, zagotavlja ogljikove hidrate, ki služijo kot primarni vir energije za telo.
  • Maščobe: Dodatek jajc in masla v testu in nadevu prinaša maščobe, ki so pomembne za absorpcijo vitaminov, toploto in energijo. Uporaba olja ali masla za preliv prav tako dodaja maščobe, ki lahko vključujejo nasičene in nenasičene maščobne kisline.
  • Vitamini in minerali: Skuta vsebuje kalcij, ki je pomemben za močne kosti in zobe, ter vitamine skupine B, ki so ključni za presnovo energije. Dodajanje zelenjave ali zelišč lahko prinese dodatne vitamine in minerale.

Zdravstvene koristi

  1. Podpora mišični masi in obnovi: Beljakovine iz skute in jajc so pomembne za podporo mišične mase, kar je še posebej koristno za posameznike, ki se ukvarjajo s telesno aktivnostjo.
  2. Energijska podpora: Ogljikovi hidrati iz testa zagotavljajo energijo za telesne funkcije in telesno aktivnost.
  3. Zdravje kosti: Kalcij iz skute pomaga ohranjati močne kosti in lahko prispeva k preprečevanju osteoporoze.
  4. Podpora presnovi: Vitamini skupine B, prisotni v skuti in drugih sestavinah, so ključni za učinkovito presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Da bi maksimizirali zdravstvene koristi sirovih štrukljev, razmislite o uporabi polnozrnate moke za dodatna vlaknina, izberite skuto z nizko vsebnostjo maščob za manjšo količino nasičenih maščob in dodajte veliko zelenjave ali zelišč za povečanje vnosa vitaminov in mineralov. Kot pri vseh jedeh je tudi tukaj pomembna zmernost in uravnotežena prehrana.


Zanimivosti

Sirovi štruklji so ena izmed najbolj prepoznavnih in tradicionalnih slovenskih jedi, ki ima dolgo in zanimivo zgodovino. Njihova priljubljenost sega daleč nazaj v slovensko kulinarično dediščino, štruklji pa so se skozi čas razvijali in prilagajali različnim regionalnim okusom.

  • Dolga tradicija: Sirovi štruklji so del slovenske kulinarične tradicije že stoletja. Prvi zapisani recepti segajo v 18. stoletje, verjetno pa so jih pripravljali že veliko prej.
  • Regionalne različice: Po Sloveniji obstaja veliko regionalnih različic štrukljev, ki se razlikujejo po vrsti testa, nadevih in načinu priprave. Nekateri so sladki, drugi slani.
  • Praznična in vsakdanja jed: Tradicionalno so bili štruklji priljubljena praznična jed, postrežena ob posebnih priložnostih, danes pa jih pogosto najdemo kot del vsakdanjega obroka ali kot posebno poslastico.
  • Kraljevska odobritev: Skutini štruklji so tako cenjeni, da so bili postreženi tudi na kraljevskih dvorih in vladnih banketih, kar priča o njihovem statusu v slovenski kuhinji.
  • Rekordi: V Sloveniji so organizirali dogodke, na katerih so pripravljali ogromne štruklje, poskušajoč postaviti svetovne rekorde za najdaljši štrukelj.
  • Raznolikost nadevov: Čeprav je klasičen nadev iz skute najbolj priljubljen, so inovativni kuharji ustvarili štruklje z nadevi iz buč, gob, različnih vrst sira, sadja in celo čokolade ali oreščkov, kar kaže na ustvarjalnost slovenske kulinarike.
  • Turistična atrakcija: Sirovi štruklji so postali ena od kulinaričnih znamenitosti Slovenije, ki privablja ljubitelje hrane z vsega sveta. Nekatere restavracije in turistične kmetije ponujajo delavnice, kjer se obiskovalci lahko naučijo, kako pripraviti pristne sirove štruklje.

Sirovi štruklji niso le okusna jed, ampak tudi pomemben del slovenske kulture in dediščine, ki odraža bogato zgodovino in regionalno raznolikost dežele.


Raziskujte naprej

Orehovi štruklji

Ajdovi štruklji

Veganski štruklji

Drobnjakovi štruklji

Čokoladni štruklji

Pehtranovi štruklji

Slastni recepti direktno na vaš e-mail