Zbirka receptov jedi Severne Amerike
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse države Severne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!
Severnoameriška kuhinja je stičišče okusov, ki odseva ogromno kulturno in geografsko raznolikost tega obsežnega kontinenta.
Od ledenih tundr Kanade do sončnih plaž Karibov in rodovitnih polj Srednje Amerike, vsaka regija prinaša svoje edinstvene sestavine, tehnike priprave in tradicije na bogato mizo severnoameriške kulinarike.
Ta članek vas bo popeljal skozi raznolikost in bogastvo jedi, ki so značilne za Severno Ameriko, od klasičnih ameriških burgerjev in kanadskih poutine do eksotičnih karibskih začimb in osvežilnih cevichejev Srednje Amerike.
Antigva in Barbuda: Znana jed je "Fungee and Pepperpot", koruzni zos in pikantna mesna enolončnica. Manj znana, a okusna je "Ducana", sladka krompirjeva in kokosova pogača.
Bahami: "Conch Salad", solata iz morske polževe, je priljubljena bahamska specialiteta. Manj znana, a prav tako okusna je "Souse", pikantna juha iz piščanca, limete in krompirja.
Barbados: "Cou-Cou and Flying Fish", nacionalna jed iz koruznega zosa in leteče ribe. Manj znana je "Bajan Black Cake", bogata, začinjena torta, namočena v rumu.
Belize: "Rice and Beans" s kokosovim mlekom je osnovna belizejska jed. Manj znana, a okusna je "Hudut", ribja juha z bananinimi cmoki.
Kanada: "Poutine", ocvrt krompir s sirovimi grudicami in omako, je znana kanadska jed. Manj znana, a tradicionalna je "Butter Tart", sladka pita s karameliziranim nadevom.
Kostarika: "Gallo Pinto", riž s črnim fižolom, je osnovna kostariška jed. Manj znana je "Sopa Negra", črna fižolova juha, ki je prav tako zelo cenjena.
Kuba: "Ropa Vieja", jed iz natrganega govejega mesa v paradižnikovi omaki, je kubanska specialiteta. Manj znana je "Yuca con Mojo", kuhana yuca z limetinim in česnovim prelivom.
Dominika: "Mountain Chicken" (žabe noge), nekoč priljubljena lokalna jed. Manj znana je "Callaloo", kremna juha iz listov dasheena.
Dominikanska republika: "La Bandera", tipičen obrok z rižem, fižolom in mesom. Manj znana je "Mangu", pire iz zelenih banan.
El Salvador: "Pupusas", debele koruzne tortilje, napolnjene s sirom, mesom ali fižolom, so nacionalna jed. Manj znana je "Sopa de Pata", juha iz govejih nog.
Grenada: "Oil Down", kokosova mlečna enolončnica z mesom in zelenjavo, je nacionalna jed. Manj znana je "Grenadian Nutmeg Ice Cream", sladoled z muškatnim oreščkom.
Gvatemala: "Pepian", bogata mesna omaka z začimbami in semeni, je tradicionalna gvatemalska jed. Manj znana je "Fiambre", hladna solata iz več kot 50 sestavin, postrežena na Dan mrtvih.
Haiti: "Griot", mariniran in ocvrt svinjski trebuh, je znana haitijska jed. Manj znana, a okusna je "Soup Joumou", bučna juha, simbol svobode.
Honduras: "Baleadas", tortilje z različnimi nadevi, so priljubljene v Hondurasu. Manj znana je "Sopa de Caracol", juha iz polžev, ki velja za delikateso.
Jamajka: "Jerk Chicken", pikantno mariniran in pečen piščanec, je mednarodno znana jamajška jed. Manj znana, a prav tako okusna je "Ackee and Saltfish", nacionalna jed iz sadja ackee in soljenega ribjega mesa.
Mehika: "Tacos", tortilje s številnimi možnimi nadevi, so mednarodno znana mehiška specialiteta. Manj znana, a izjemno okusna je "Chiles en Nogada", pekoči čiliji polnjeni z mesnim nadevom in prekriti z oreščkovo omako.
Nikaragva: "Gallo Pinto", mešanica riža in črnega fižola, je osnovna nikaragovska jed. Manj znana je "Indio Viejo", tradicionalna jed iz govedine, zelenjave in koruzne moke.
Panama: "Sancocho", bogata juha iz piščanca, koruze in zelenjave, je nacionalna jed Paname. Manj znana je "Carimañola", ocvrte maniokine kroglice, polnjene z mesom ali sirom.
Saint Kitts in Nevis: "Saltfish and Johnny Cake", soljena riba s koruznim kruhom, je priljubljena lokalna jed. Manj znana je "Goat Water", začinjena kozja juha, ki je tradicionalna na otoku.
Saint Lucia: "Green Fig and Saltfish", nacionalna jed sestavljena iz zelenih banan in soljene ribe. Manj znana je "Bouyon", bogata enolončnica iz mesa in zelenjave, začinjena z lokalnimi zelišči.
Saint Vincent in Grenadine: "Roasted Breadfruit and Fried Jackfish", pečen krušni sadež in ocvrta riba, je tipična jed. Manj znana je "Callaloo Soup", kremna juha iz listov dasheena ali amaranta.
Trinidad in Tobago: "Doubles", sendvič iz dveh plošč čičerikinih karijev med dvema kosoma bara (ploščat kruh), je izjemno priljubljen. Manj znana, a prav tako okusna je "Buljol", začinjena soljena riba, postrežena s kruhom ali krekerji.
Združene države Amerike (ZDA): "Hamburger", simbol ameriške hitre prehrane, je znana jed po vsem svetu. Manj znana, a tradicionalna jed je "Gumbo", bogata juha iz južne Louisiane s koreninami v francoski, afriški in španski kuhinji, ki vključuje meso, zelenjavo in riž.
Raziskujte naprej
Zbirka receptov jedi Južne Amerike