Zbirka receptov jedi Južne Amerike
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse države Južne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!
Južnoameriška kuhinja je čudovit mozaik raznolikosti, ki odraža bogato kulturno dediščino in raznolikost pokrajin tega veličastnega kontinenta.
Od visokih vrhov Andov do obsežnih obal Atlantika in Tihovskega oceana, od amazonskega deževnega gozda do prostranih pamp, je vsaka država Južne Amerike dom edinstvenim in okusnim kulinaričnim jedem.
Tradicionalne jedi, ki segajo od bogatih in začinjenih enolončnic do svežih in aromatičnih cevichejev, ne samo da potešijo apetit, ampak tudi pripovedujejo zgodbe o ljudstvih, zemlji in zgodovini, ki so jih ustvarile.
Argentina: "Asado", tradicionalna argentinska žar pojedina, je znana po vsem svetu. Manj znana, a prav tako okusna je "Locro", bogata enolončnica iz koruze, mesa in fižola.
Bolivija: "Salteñas", pečene pite, napolnjene z mesom, jajcem in začimbami, so priljubljene po vsej Boliviji. Manj znana jed je "Silpancho", paniran zrezek, postrežen z rižem, jajcem in banano.
Brazilija: "Feijoada", bogata črna fižolova enolončnica z mesom, je nacionalna jed Brazilije. Manj znana, a izjemno okusna je "Moqueca", ribja ali morska enolončnica s kokosovim mlekom in palmovim oljem.
Čile: "Empanadas", polnjene testene polmeseci, so znane po vsej Čilu. Manj znana, a tradicionalna je "Pastel de Choclo", koruzna pita s piščancem, mletim mesom in čebulo.
Ekvador: "Ceviche", marinirana riba v limoninem soku s čebulo in začimbami, je priljubljena po vsej državi. Manj znana jed je "Locro de Papa", krompirjeva juha s sirom in avokadom.
Gvajana: "Pepperpot", začinjena mesna enolončnica s kasavo, je nacionalna jed Gvajane. Manj znana je "Cook-up Rice", riž, kuhan z različnimi mesi in fižolom.
Kolumbija: "Bandeja Paisa", obilna krožnik z rižem, fižolom, čičeriko, avokadom in mesom, je znana kolumbijska jed. Manj znana je "Ajiaco", piščančja juha s tremi vrstami krompirja in koruzo.
Paragvaj: "Sopa Paraguaya", gosta koruzna torta s sirom in čebulo, je tradicionalna paragvajska jed. Manj znana je "Chipa Guasu", koruzna pogača, podobna sopa paraguaya, vendar z dodatkom sveže koruze.
Peru: "Ceviche", sveža riba, marinirana v limoninem soku, je ena izmed najbolj znanih perovskih jedi. Manj znana, a prav tako okusna je "Aji de Gallina", kremna piščančja jed z začimbami in oreščki.
Surinam: "Pom", pečena taro koreninska jed s piščancem, je ena od nacionalnih jedi Surinama. Manj znana je "Moksi Alesi", mešani riž s piščancem, rakci ali soljenim mesom in kokosovim mlekom.
Urugvaj: "Chivito", sendvič s steakom, sirom, majonezo in drugimi dodatki, je zelo priljubljen. Manj znana je "Pascualina", špinačna in jajčna pita, ki izvira iz Italije, a je postala lokalna specialiteta.
Venezuela: "Arepa", koruzni kruh, napolnjen z različnimi nadevi, je osnovna venezuelska jed. Manj znana, a prav tako okusna je "Hallaca", tradicionalna božična jed, podobna tamalu, z mesnim nadevom, ovitim v bananine liste.
Vabljeni, da vključite te jedi v svoj jedilnik in uživajte v procesu priprave!
Poglejte si tudi
Zbirka receptov jedi Severne Amerike