Zbirka receptov evropskih jedi
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse evropske države. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!
Od sončnih obal Sredozemlja do hladnih fjordov Skandinavije, od slikovitih vinogradov na gričih do mogočnih gora Alp, vsaka država v Evropi nosi svoj edinstveni kulinarični pečat.
Tradicionalne jedi, ki segajo od obilnih testenin iz italijanske kuhinje do izvrstnih francoskih sirov, ne le osvajajo brbončice, ampak tudi prenašajo globoko povezavo z zemljo, ljudmi in zgodovino, ki so jih oblikovale.
Albanija - Znana jed je "Tavë kosi", pečena jagnjetina s skuto, medtem ko je manj znana jed "Byrek", pečeno testo s polnjenjem.
Andora - Njihova znana jed je "Trinxat", zeljna plošča s krompirjem, medtem ko je manj znana jed "Coca", pire iz krompirja z zelišči in začimbami.
Armenija - Poznani so po jedi "Dolma", polnjenih zelenjavnih ali grozdnih listih, medtem ko manj znana jed vključuje "Harisa", piščančjo ali govejo juho s pšenico.
Avstrija - Avstrijci so znani po svojem "Wiener Schnitzlu", paniranem zrezku, medtem ko je manj znana jed "Kaiserschmarrn", raztrgana palačinka s sladkim prelivom.
Azerbajdžan - Njihova znana jed je "Plov", riževa jed s piščancem ali jagnjetino, medtem ko manj znana jed vključuje "Dushbara", male testenine polnjene z mesom v juhi.
Belorusija - Poznani so po "Kartofelnye Zrazy", nadevanih krompirjevih zrezkih, medtem ko je manj znana jed "Drachena", žele iz rib.
Belgija - Slavni so po "Moules Frites", milih s pomfriti, medtem ko je manj znana jed "Waterzooi", riževa enolončnica s piščancem ali ribami.
Bosna in Hercegovina - Njihova znana jed je "Ćevapi", kobasice s pita kruhom, medtem ko je manj znana jed "Begova čorba", piščančja juha z jajcem in smetano.
Bolgarija - Poznani so po jedi "Banica", pečenem testu s skuto, medtem ko je manj znana jed "Shkembe chorba", črevna juha.
Hrvaška - Znani so po "Pasticadi", govejem mesu v omaki, medtem ko je manj znana jed "Zagorski Štrukli", testeninski zvitki s skuto.
Ciper - Na Cipru je znana jed "Souvlaki", pečeno meso na nabodalih, medtem ko manj znana jed vključuje "Tava", piščančje jedi v paradižnikovi omaki.
Češka - Češka je znana po "Svíčkové", govejem mesu s smetanovo omako, medtem ko manj znana jed vključuje "Bramboráky", krompirjeve palačinke.
Danska - Danci so slavni po "Smørrebrødu", odprtih sendvičih s številnimi nadevi, medtem ko je manj znana jed "Flæskesteg", pečena svinjina.
Estonija - V Estoniji je znana jed "Mulgi Puder", pire krompir s krvavico, medtem ko je manj znana jed "Kama", mešanica praženih žit.
Finska - Finska je znana po "Kalakukkou", kruhu polnjenem z ribami, medtem ko je manj znana jed "Lohikeitto", lososova juha.
Francija - Slavna francoska jed je "Boeuf Bourguignon", goveje meso v vinu, medtem ko je manj znana jed "Ratatouille", zelenjavna enolončnica.
Gruzija - Gruzija je znana po "Khachapuriju", pečeni piti s sirom, medtem ko je manj znana jed "Chakhokhbili", piščančja jed z zelišči.
Nemčija - Znani so po "Bratwurstu", klobasi, medtem ko je manj znana jed "Kartoffelsalat", krompirjeva solata.
Grčija - Slavna grška jed je "Moussaka", plastična jed s jajčevci, medtem ko je manj znana jed "Spanakopita", pita s špinačo in feta sirom.
Madžarska - Na Madžarskem je znana jed "Gulyás", golaž s krompirjem, medtem ko je manj znana jed "Lecsó", paprikaš z zelenjavo.
Islandija - Znana jed na Islandiji je "Pylsur", islandski hrenovki, medtem ko je manj znana jed "Skyr", tradicionalni islandski jogurt.
Irska - Slavna irska jed je "Irish Stew", goveja juha z zelenjavo, medtem ko je manj znana jed "Boxty", krompirjeve palačinke.
Italija - Italija je znana po "Pizza Margherita", tradicionalni italijanski pici, medtem ko je manj znana jed "Arancini", riževi kroglice.
Kazahstan - Na Kazahstanu je znana jed "Beshbarmak", testenine z mesom, medtem ko je manj znana jed "Kumis", fermentirano konjsko mleko.
Kosovo - Znana jed na Kosovu je "Flija", plastična pita s skuto, medtem ko je manj znana jed "Pite", različne vrste pite.
Latvija - Slavna latvijska jed je "Rupjmaize", temni rženi kruh, medtem ko je manj znana jed "Sklandrausis", tradicionalna latvijska pita.
Lihtenštajn - V Lihtenštajnu je znana jed "Käsknöpfle", testenine s sirom, medtem ko je manj znana jed "Rösti", ocvrt krompir.
Litva - Znana jed na Litvi je "Cepelinai", nadevane krompirjeve kroglice, medtem ko je manj znana jed "Balandėliai", polnjene zeljne zvitke.
Luksemburg - Na Luksemburgu je znana jed "Judd mat Gaardebounen", goveje meso s fižolom, medtem ko je manj znana jed "Bouneschlupp", fižolova juha.
Severna Makedonija - Slavna jed je "Tavče Gravče", leča s fižolom, medtem ko je manj znana jed "Pindzur", paprikaš z jajci.
Norveška - Znana jed na Norveškem je "Lutefisk", ribji izdelek, medtem ko je manj znana jed "Rakfisk", fermentirana riba.
Poljska - Slavna poljska jed je "Pierogi", nadevane testenine, medtem ko je manj znana jed "Zurek", kisla juha.
Portugalska - Znana jed na Portugalskem je "Bacalhau", solate z bakalom, medtem ko je manj znana jed "Caldo Verde", zelena juha.
Romunija - Romunija je znana po "Mici", klobasah, medtem ko je manj znana jed "Sarmale", polnjene zeljne zvitke.
Rusija - Slavna ruska jed je "Borscht", rdeča pesina juha, medtem ko je manj znana jed "Pelmeni", nadevane testenine.
San Marino - Na San Marinu je znana jed "Torta Tre Monti", sladica z lešniki, medtem ko je manj znana jed "Pasta e Ceci", testenine s čičeriko.
Srbija - Znana jed na Srbiji je "Ćevapi", kobasice, medtem ko je manj znana jed "Gibanica", pečena pita s sirom.
Slovaška - Slovaška je znana po "Bryndzové Halušky", testeninah s sirom, medtem ko je manj znana jed "Kapustnica", kisla juha s klobasami.
Slovenija - Na Sloveniji je znana jed "Prekmurska gibanica", sladica s skuto, medtem ko je manj znana jed "Idrijski žlikrofi", nadevane testenine.
Španija - Slavna španska jed je "Paella", riževa jed, medtem ko je manj znana jed "Gazpacho", hladna paradižnikova juha.
Švedska - Znana jed na Švedskem je "Köttbullar", mesne kroglice, medtem ko je manj znana jed "Gravlax", dimljen losos.
Švica - Slavna švicarska jed je "Fondue", topljena sirna omaka, medtem ko je manj znana jed "Rösti", opečen krompir.
Turčija - Turčija je znana po "Kebabu", pečenem mesu na nabodalih, medtem ko je manj znana jed "Manti", nadevane testenine.
Ukrajina - Znana jed na Ukrajini je "Paska", velikonočni kruh, medtem ko je manj znana jed "Varenyky", nadevane testenine.
Združeno kraljestvo (Velika Britanija) - Na Združenem kraljestvu je znana jed "Fish and Chips", ribje palčke in pomfri, medtem ko je manj znana jed "Toad in the Hole", pečeno meso z testom.
Vatikan - V Vatikanu je znana jed "Papal Cream", krema, medtem ko je manj znana jed "Swiss Guard Stew", mesna enolončnica.
Raziskujte naprej
Zbirka receptov jedi Severne Amerike