Zbirka receptov azijskih jedi
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi več kot 50 držav Azije. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!
Tradicionalne azijske jedi so izraz bogate in raznolike kulinarične dediščine Azije, ki se razteza od Bližnjega vzhoda do Daljnega vzhoda in jugovzhodne Azije.
Vsaka država in regija v Aziji ima svoje značilne sestavine, tehnike kuhanja in jedi, ki odražajo njeno edinstveno zgodovino, geografijo in kulturo.
Od začinjenih curryjev in aromatičnih juh do svežih zelenjavnih jedi in kompleksnih riževih pripravkov, azijska kuhinja ponuja nešteto možnosti za raziskovanje in uživanje v globokih in bogatih okusih, ki so se razvijali skozi stoletja.
Poglejte si recepte.
Afganistan: Znana jed je Kabuli Pulao, riž s piščancem, rozinami in korenčkom. Manj znana, a okusna jed je Mantu, testenine polnjene z mesom.
Armenija: Harisa, dolgo kuhana mešanica pšenice in piščanca, je znana jed. Manj znana je Eetch, solata iz bulgurja, podobna tabboulehu.
Azerbajdžan: Plov, riževa jed s suhim sadjem in mesom, je izjemno priljubljena. Za sladokusce je manj znana, a okusna jed Sheki Halva, sladica iz listnatega testa.
Bahrajn: Machboos, aromatična riževa jed s piščancem ali ribami, je nacionalna jed. Muhammar, sladek riž s datlji, je manj znana sladica.
Bangladeš: Biryani, začinjena riževa jed s piščancem ali jagnjetino, je zelo priljubljena. Pitha, sladki riževi kolački, so manj znana, a ljubljena poslastica.
Butan: Ema Datshi, pikantna jed iz čilijev in sira, je nacionalna jed. Manj znana je Jasha Maroo, začinjena piščančja juha.
Brunej: Ambuyat, lepljiva jed iz škroba sago, je tradicionalna. Manj znana je Cendol Brunei, sladka juha s škrobnimi cmoki.
Kambodža: Amok, kuhana riba v kokosovem mleku in curryju, je znana jed. Kuy Teav, juha iz riževih rezancev, je manj znana, a okusna izbira.
Kitajska: Peking Duck, hrustljava pečena račka, je svetovno znana. Manj znana, a izvrstna jed je Yunnanese Mushrooms, različne vrste gob, pripravljene na več načinov.
Ciper: Halloumi, pečen ali ocvrt sir, je znana ciprska specialiteta. Sheftalia, začinjene mesne kroglice, je manj znana, a okusna jed.
Gruzija: Khachapuri, kruh polnjen s sirom, je zelo priljubljen. Chakapuli, enolončnica iz jagnjetine in zelenih špargljev, je manj znana, a čudovita jed.
Indija: Masala Dosa, riževa palačinka s krompirjevim nadevom, je znana po vsej državi. Manj znana, a slastna jed je Rogan Josh, kashmirski curry z jagnjetino.
Indonezija: Nasi Goreng, ocvrt riž s piščancem ali morskimi sadeži, je nacionalna jed. Manj znana je Gado-Gado, solata iz kuhane zelenjave s arašidovo omako.
Iran: Kebab Koobideh, mleta mesna nabodala, so mednarodno priznana jed. Manj znana, a neustavljiva je Fesenjan, enolončnica iz orehov in granatnega jabolka.
Irak: Masgouf, na žaru pečena riba, je nacionalna jed. Dolma, polnjene zelenjavne ovojnice, je manj znana, a esencialna iraška jed.
Izrael: Znana jed je Falafel, ocvrte kroglice iz čičerike. Manj znana jed je Sabich, sendvič s pečenim jajčevcem in trdo kuhanimi jajci.
Japonska: Sushi je po vsem svetu priznana japonska jed. Manj znana, a okusna izbira je Tsukemono, različno vloženo zelenje.
Jordanija: Mansaf, jagnjetina servirana z jogurtovo omako na rižu, je nacionalna jed. Manj znana jed je Zarb, jed iz mesa in zelenjave, kuhana v podzemni pečici.
Kazahstan: Beshbarmak, jed iz rezancev in mesa, je tradicionalna kazahstanska jed. Manj znana jed je Kymyz, fermentirano konjsko ali oslovsko mleko pridelano v pijačo.
Kuvajt: Machboos, začinjen riž s piščancem, ribami ali jagnjetino, je priljubljena kuvajtska jed. Manj znana jed je Harees, pšenična jed s piščancem ali drugo vrsto mesa.
Kirgizistan: Plov, riževa jed s piščancem, jagnjetino ali govedino, je zelo razširjena. Manj znana jed je Beshbarmak, ki je sicer priljubljena, vendar ni tako znana izven regije.
Laos: Larb, solata iz mletega mesa, velja za nacionalno jed. Manj znana jed je Khao Piak Sen, laoška piščančja juha z rezanci.
Libanon: Tabouleh, solata iz bulgurja, je znana libanonska jed. Manj znana jed je Kishk, fermentirani jogurt in bulgur v juhi ali kot priloga.
Malezija: Laksa, začinjena juha z rezanci, je znana po vsej Maleziji. Manj znana jed je Cendol, sladica iz riževe moke in kokosovega mleka.
Maldivi: Mas Huni, solata iz surovega ribjega mesa s kokosom, je tipičen maldivski zajtrk. Manj znana jed je Bambukeylu Hiti, banana curry.
Mongolija: Buuz, parjeni mesni cmoki, so zelo priljubljeni. Manj znana jed je Boodog, način priprave mesa, kjer se celo žival peče z vročimi kamni v trebušni votlini.
Mjanmar (Burma): Mohinga, ribja juha z riževimi rezanci, je nacionalna jed. Manj znana jed je Shan Khao Swe, rezanci s piščancem ali svinjino in pikantno paradižnikovo omako.
Nepal: Dal Bhat, riž z lečo, je osnovna nepalska jed. Manj znana jed je Yomari, sladki riževi cmoki, nadevani z jaggery (trsnim sladkorjem) in sezamom.
Severna Koreja: Kimchi, fermentirano zelenje, je dobro znana jed. Manj znana jed je Raengmyŏn, hladni rezanci, pogosto postreženi s pikantno omako.
Oman: Shuwa, marinirano meso, kuhano v zemeljski peči, je praznična omanska jed. Manj znana jed je Mashuai, pečena riba s pikantno omako.
Pakistan: Biryani je priljubljena pakistanska jed. Haleem, gosta juha iz mesa, leče in pšenice, je manj znana.
Palestina: Musakhan, pečen piščanec na kruhu s čebulo in pinjolami. Maqluba, obrnjena torta iz riža, zelenjave in mesa, je manj znana.
Filipini: Adobo, meso marinirano in kuhano v sojini omaki in kisu. Halo-halo, mešana sladica s sadjem, želejem in mlekom, je manj znana.
Katar: Machboos, dišeči riž s piščancem ali ribo. Thareed, juha s kruhom, mesom in zelenjavo, je manj znana.
Rusija (deli Rusiji, ki so v Aziji): Borscht, juha iz pese. Pelmeni, mesni cmoki, so manj znani, a zelo cenjeni.
Saudova Arabija: Kabsa, začinjen riž z mesom. Saleeg, beli riž v mleku s piščancem, je manj znan.
Singapur: Hainanese Chicken Rice, kuhani piščanec s čilijem in ingverjem. Laksa, pikantna juha z rezanci, je bolj znana, manj znana pa je jed Chwee Kueh, parjene riževe tortice s konzerviranimi redkvicami.
Južna Koreja: Kimchi, fermentirano zelenje. Bibimbap, riž s piščancem, zelenjavo in jajcem, je bolj znan, manj znana pa je Haemul Pajeon, morska palačinka.
Šri Lanka: Curry iz rakovice je zelo priljubljen. Kottu, narezan kruh z zelenjavo in jajcem, je manj znan.
Sirija: Kebab Halabi, kebabi z začimbami. Fattoush, solata s pečenim kruhom, je bolj znana, manj znana pa je Muhammara, pasta iz pečenih paprik in orehov.
Tajvan: Bubble Tea, sladka pijača s tapiokinimi kroglicami. Beef Noodle Soup, juha z govedino in rezanci, je bolj znana, manj znana jed pa je Lu Rou Fan, riž s počasi kuhanim svinjskim mesom.
Tadžikistan: Plov, riž s piščancem, govedino ali jagnjetino. Qurutob, kruh prelit z jogurtovo omako, je manj znan.
Tajska: Pad Thai, ocvrti rezanci s piščancem ali kozicami. Mango Sticky Rice, sladica iz lepljivega riža z mangom, je bolj znana, manj znana pa je Som Tam, papajina solata.
Vzhodni Timor (Timor-Leste): Ikan Pepes, riba v bananinem listu. Batar Da'an, bučna, koruzna in fižolova enolončnica, je manj znana.
Turčija (deli Turčije, ki so v Aziji): Kebab je mednarodno znan. Manti, majhni cmoki, so bolj znani, manj znana pa je Lahmacun, turška "pizza".
Turkmenistan: Plov je tudi tukaj priljubljen. Chorek, tradicionalni kruh, je manj znan.
Združeni Arabski Emirati: Camel Burger, burger iz kameljega mesa. Luqaimat, majhne ocvrte kroglice prelite s sirupom, so manj znane.
Uzbekistan: Samarkand Plov, riževa jed. Samsa, pečene pite z mesom, so bolj znane, manj znana pa je Shurpa, bogata mesna juha.
Vietnam: Pho, juha z govedino ali piščancem in rezanci. Banh Mi, sendvič s francosko bageto, je bolj znan, manj znan pa je Ca Phe Trung, kavni napitek z jajcem.
Jemen: Saltah, mesna juha. Bint Al-Sahn, sladka medena pita, je manj znana.