Zbirka receptov afriških jedi

Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse države Afrike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!

Zbirka receptov afriških jedi
Domoda, bogata arašidova omaka z mesom in zelenjavo, je ena izmed najbolj znanih gambijskih jedi.

Od puščavskih peščin Sahare do bujnih deževnih gozdov Srednje Afrike, od živahnih obalnih mest do mirnih podeželskih vasi, afriška kuhinja ponuja široko paleto jedi, ki so tako raznolike kot pokrajine in ljudstva, ki jih ustvarjajo.

Ta članek vas bo popeljal na kulinarično popotovanje po Afriki, kjer boste odkrili bogastvo tradicionalnih jedi, ki segajo od začinjenih maroških tajinov in južnoafriškega biltonga do etiopskega injere z različnimi omakami in nigerijskega jollof riža.

Alžirija: Znana tradicionalna jed Alžirije je Couscous (kus kus), ki velja za osrednjo jed v mnogih družinskih obrokih. Manj znana, a izjemno okusna je jed Chakhchoukha, ki je sestavljena iz raztrganega testa in bogate paradižnikove omake.

Ažirijska Chakhchoukha

Angola: V Angoli je izjemno priljubljena Muamba de Galinha, piščančji ragu s palmovim oljem, ki navdušuje s svojimi globokimi okusi. Za tiste, ki iščejo nekaj manj znanega, je Funge, koruzna ali mandiokina kaša, odlična izbira.

Benin: V Beninu se kot znana jed postrežejo Yovo Doko, ocvrte koruzne kroglice, ki so priljubljena ulična hrana. Manj znana, a prav tako okusna je Amiwo, paradižnikov riž, ki navdušuje s svojo preprostostjo in okusom.

Bocvana: Seswaa, natrgano meso, je v Bocvani tradicionalna jed, ki jo pogosto postrežejo ob posebnih priložnostih. Manj znana jed, Bogobe, ki vključuje fermentirano kašo z dodatkom mleka, ponuja edinstven okus.

Burkina Faso: Tô, koruzna ali prosena kaša, predstavlja osnovo mnogih obrokov v Burkini Faso in je široko priznana. Manj znana, a vsekakor vredna poskusa, je Babenda, jed iz fermentirane listnate zelenjave s fižolom.

Burundi: Ugali, gost koruzni zos, je osrednja jed v Burundiju, ki se pogosto pojavlja na mizah. Ibihaza, bučna juha, pa je manj znana jed, ki razkriva bogastvo lokalnih sestavin.

Čad: V Čadu je Boule, koruzna ali sorževa kaša, osnovna jed, ki služi kot spremljava različnim omakam. Jarret de Boeuf, jed iz govedine, je manj znana, a izjemno okusna alternativa.

Demokratična republika Kongo: Moambe Chicken, piščanec v palmovi omaki, je znana jed, ki odraža bogastvo kongoške kulinarike. Pondu, jed iz manioke, je manj znana, a je ključni del tradicionalne kuhinje.

Džibuti: Skudahkharis, riž z jagnjetino, je priljubljena jed v Džibutiju, ki združuje bogate začimbe in okuse. Manj znana, a prav tako okusna je Yetakelt W'et, pikantna zelenjavna enolončnica.

Egipt: Koshari, mešanica riža, testenin, čičerike in ocvrte čebule, je znana egiptovska ulična hrana. Molokhia, juha iz zelenih listov, je manj znana, a globoko zakoreninjena v egiptovski kulinariki.

Zelena juha Molokhia

Gvineja: Paella, ki je sicer znana španska jed, ima v Gvineji svojo edinstveno različico zaradi španske kolonialne preteklosti. Manj znana je Supu, bogata ribja juha, ki je pripravljena z lokalnimi sestavinami.

Eritreja: Injera s pikantnimi omakami je osrednja jed eritrejske kuhinje, ki se uživa na dnevni bazi. Kicha, enostaven pšenični kruh, je manj znana, a osnovna sestavina lokalne prehrane.

Esvatini: Slaščica Sibebe, velik mandiokin plošček, je priljubljena v Esvatiniju. Emasi etinkhobe tembo, fermentirano mleko z drobljenim koruznim kruhom, predstavlja manj znano, a tradicionalno jed.

Etiopija: Doro Wat, pikantna piščančja enolončnica, je morda najbolj znana etiopska jed. Kitfo, surovo mleto goveje meso začinjeno z mitmito začimbami in niter kibbeh maslom, je manj znana, a ljubljena med poznavalci.

Kitfo, Ayib in Injera

Gabon: Poulet Nyembwe, piščanec v palmovi omaki, je znana gabonska specialiteta. Manioc, mandiokina kaša, služi kot manj znana, a osnovna priloga mnogim jedem.

Gambija: Domoda, bogata arašidova omaka z mesom in zelenjavo, je ena izmed najbolj znanih gambijskih jedi. Manj znana, a prav tako okusna, je Benachin, "ena posoda" riževa jed s piščancem in zelenjavo.

Gana: Jollof riž, začinjen riž s paradižnikom, je izjemno priljubljen v Gani. Banku in Tilapia, fermentirana koruzna kaša postrežena z ribo tilapia, predstavlja manj znano, a srčno gansko jed.

Gvineja: Poulet Yassa, piščanec mariniran v limoninem soku in čebuli, je znana gvinejska jed. Foufou (tudi fufu), pire iz korenin, kot so jami ali kassava, je manj znan, a osrednji del gvinejske kuhinje.

Gvineja-Bisau: Cachupa, bogata kreolska enolončnica s koruzo, fižolom in mesom, je značilna jed Gvineje-Bisau. Manj znana je Canja, preprosta, a okusna piščančja juha.

Južna Afrika: Biltong, sušeno meso, je priljubljen prigrizek po vsej Južni Afriki. Bobotie, začinjeno mleto meso s kustardnim prelivom, predstavlja manj znano, a tradicionalno južnoafriško jed.

Biltong

Južni Sudan: Kisra, kislo testo iz sorga, je osnovna jed v Južnem Sudanu. Agashe, meso na žaru z začimbami, ponuja manj znano, a okusno alternativo.

Kamerun: Ndolé, listnata zelenjava s praženimi arašidi in mesom ali ribami, je znana kamerunska jed. Kati Kati, začinjeno pečeno piščančje meso, je manj znana, a izjemno okusna izbira.

Kenija: Ugali in Sukuma Wiki, preprosta kombinacija koruzne kaše in zelenolistne zelenjave, je osrednja jed v Keniji. Nyama Choma, začinjeno in pečeno meso, je bolj znano, manj znana pa je Irio, pire iz graha, koruze in krompirja.

Komori: Langouste a la Vanille, jastog v vaniljevi omaki, odraža edinstven okus Komorov. Mkatra Foutra, kruh iz kokosovega mleka, je manj znana, a ključna sestavina lokalne kuhinje.

Kongo (Republika Kongo): Poulet Moambé, piščanec v palmovi omaki, je nacionalna jed Konga. Saka Saka, pire iz manioke in listov, je manj znan, a osnovni del prehrane.

Saka Saka

Lesoto: Pap-pap, koruzna kaša, je osnovna jed v Lesotu. Motoho, fermentirana sorževa kaša, ponuja manj znano, a tradicionalno okusno izbiro.

Liberija: Cassava Leaf Stew, enolončnica iz listov kassave, je priljubljena v Liberiji. Jollof riž, čeprav bolj znan v drugih delih Zahodne Afrike, v Liberiji predstavlja manj znano, a ljubljeno različico.

Libija: Couscous s piščancem ali jagnjetino je osrednja jed v Libiji. Bazin, fermentirano testo iz ječmenove moke, postreženo z omako, je manj znana, a tradicionalna libijska jed.

Madagaskar: Romazava, goveja juha z listnato zelenjavo, je značilna za Madagaskar. Koba, bananin kruh z arašidi in medom, predstavlja manj znano, a slastno sladico.

Malavi: Nsima, gosta koruzna kaša, je osnova prehrane v Malaviju. Chambo, pečena ali ocvrta riba iz jezera Malavi, je bolj znana, manj znana pa je Kondowole, narejena iz kasave ali koruzne moke, služi kot priloga.

Mali: Mali je znan po svoji bogati in okusni jedi Tiga Dèguèna, arašidovi omaki s piščancem ali ribami. Manj znana, a prav tako okusna je Fonio, starodavna žitna jed, ki se pogosto postreže kot priloga.

Maroko: Kuskus, tradicionalno pripravljen s paro nad enolončnico zelenjave in mesa, je mednarodno priznana maroška specialiteta. Pastilla, pita iz vlečenega testa s piščancem ali golobom in mandlji, predstavlja manj znano, a izjemno okusno jed.

Mavretanija: Thieboudienne, ribja jed s paradižnikovo omako in zelenjavo, je priljubljena v Mavretaniji. Mauritanian Mahfe, korenčkova in mesna enolončnica, ponuja manj znano, a bogato kulinarično izkušnjo.

Mavricij: Dholl puri, tanke palačinke iz rumenega graha, postrežene z zelišči in chutneyji, je priljubljena ulična hrana na Mavriciju. Bol Renversé, obrnjeni skledi podoben obrok s piščancem in zelenjavo na rižu, je manj znana, a ljubljena jed.

Bol Renversé

Mozambik: Piri-piri piščanec, pečen piščanec v pikantni čili omaki, odraža portugalski vpliv na mozambiško kuhinjo. Matapa, listnata zelenjavna jed s kozicami in kokosovim mlekom, je manj znana, a izrazito tradicionalna.

Namibija: Biltong, sušeno meso, je priljubljeno v Namibiji tako kot v sosednji Južni Afriki. Kapana, ulično pečeno meso, ponuja manj znano, a avtentično kulinarično izkušnjo.

Niger: Djerma, pikantna piščančja juha, je znana jed v Nigerju. Moringa, jed iz listov drevesa moringa, znana po svojih hranilnih lastnostih, je manj znana, a cenjena lokalna specialiteta.

Nigerija: Jollof riž, aromatičen riž s paradižnikom in začimbami, je ikonična nigerijska jed. Suya, začinjeno pečeno meso na nabodalih, je bolj znana, manj znana pa je Ofada riž, postrežen z zeleno pekočo omako.

Obala Slonokoščene: Attieke, fermentirana kasava podobna kuskusu, je osnova mnogih obrokov. Kedjenou, piščančja jed kuhana v loncu z veliko zelenjave, je manj znana, a izjemno aromatična.

Ruanda: Ugali, gost koruzni zos, je temelj ruandske prehrane. Isombe, jed iz maniokovih listov s palmovim oljem in arašidi, je manj znana, a bogata z okusi.

Sao Tome in Principe: Calulu, ribja ali mesna enolončnica z listnato zelenjavo, je tradicionalna jed. Santola, rakovica v omaki, je manj znana, a izrazito okusna morska specialiteta.

Senegal: Thieboudienne, znameniti senegalski riž s ribo, je nacionalna jed. Yassa, piščanec ali riba marinirana v limoninem soku in čebuli, je bolj znana, manj znana pa je Mafé, meso v arašidovi omaki.

Thieboudienne

Sejšeli: "Grilled fish with Creole sauce", pečena riba s kreolsko omako, predstavlja bistvo sejšelske kuhinje. "Breadfruit chips", čips iz krušnega sadja, ponuja manj znano, a značilno prigrizek.

Sierra Leone: "Cassava leaf stew", enolončnica iz listov kassave, je osrednja jed. "Groundnut stew", arašidova enolončnica, je bolj znana, manj znana pa je "Plassas", zelenjavne jedi z rižem.

Somalija: "Camel steak", kamelji zrezek, je posebnost somalijske kuhinje. Anjero, kislo testo podobno palačinki, postreženo z različnimi omakami, ponuja manj znano, a temeljno jed.

Sudan: Tradicionalno znana jed Sudana je "Ful medames", kuhan fižol, postrežena z oljem, česnom in limoninim sokom. Manj znana, a prav tako okusna je "Kisra", kruh iz sorgove moke, ki služi kot spremljava mnogim jedem.

Tanzanija: V Tanzaniji je znana "Ugali", gost koruzni zos, ki je osnova mnogih obrokov. Manj znana, a izjemno okusna je "Ndizi na nyama", jed iz banan in mesa, ki združuje sladke in slane okuse.

Togo: "Akple" s "Okro soup", gosti beli zos, postrežen z okro juho, je znana togoška kombinacija. Manj znana jed je "Yovo doko", ocvrte koruzne kroglice, ki so priljubljena ulična hrana.

Yovo doko

Tunizija: "Couscous" je nacionalna jed Tunizije, znana po vsem svetu. Manj znana, a prav tako okusna je "Lablabi", čičerikina juha, začinjena s kumino in čilijem, postrežena s kruhom.

Uganda: "Matoke", kuhane in pretlačene banane, so osrednja jed Ugande. Manj znana je "Luwombo", jed, pri kateri meso, ribe ali zelenjavo kuhajo v bananinih listih, kar jedi doda edinstven okus.

Zahodna Sahara: "Mehaoui", pečene jagnjetine ali kamelje meso, je znana jed v Zahodni Sahari. Manj znana, a prav tako okusna je "Thadal", osvežilna pijača iz sladkorja, vode in mletih mandljev.

Thadal

Zambija: "Nshima", gost koruzni zos, je osnovna jed v Zambiji. Manj znana je "Ifisashi", zelenjavna jed s špinačo in arašidi, ki ponuja bogat okus.

Zelenortski otoki: "Cachupa", bogata kreolska enolončnica s koruzo, fižolom in mesom, je nacionalna jed Zelenortskih otokov. Manj znana, a okusna je "Grogue", močna alkoholna pijača iz sladkornega trsa.

Zimbabve: "Sadza", gost koruzni zos, je temeljna jed v Zimbabveju. Manj znana je "Bota", sladka kaša, ki se običajno postreže za zajtrk in je začinjena s arašidovim maslom, mlekom ali črnim sladkorjem.


Raziskujte naprej

Zbirka receptov azijskih jedi

Azijske jedi, ki jih lahko pripravite doma!
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi več kot 50 držav Azije. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!

Zbirka receptov jedi Severne Amerike

Zbirka receptov jedi Severne Amerike 🌎
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse države Severne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!

Zbirka receptov jedi Južne Amerike

Zbirka receptov jedi Južne Amerike
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse države Južne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!

Zbirka receptov evropskih jedi

Zbirka receptov evropskih jedi 💚
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi vse evropske države. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!

Zbirka receptov avstralskih in novozelandskih jedi

Zbirka receptov avstralskih in novozelandskih jedi 😎
Naš članek vas popelje na kulinarično potovanje skozi Avstralijo in Novo Zelandijo. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odražajo bogato kulinarično dediščino tega kontinenta!

Slastni recepti direktno na vaš e-mail