Recept za domači kruh
Nič ne diši tako omamno kot sveže pečen domači kruh. Z veseljem ga boste poimenovali "moj domači kruh". Oglejte si ta preprost recept.
Domači kruh recept
Sestavine
- 500 g pšenične moke
- 10 g soli
- 7 g suhega kvasa
- 350 ml tople vode
- 1 žlica sladkorja (neobvezno)
Navodila za domač kruh
- Priprava suhih sestavin: V veliki skledi združite pšenično moko in sol. Po želji lahko dodate žlico sladkorja, da pospešite proces fermentacije.
- Dodajanje vode in kvasa: Suhe sestavine premešajte, nato dodajte suhi kvas. Postopoma dodajajte toplo vodo, medtem ko mešate, da dobite grobo testo. Voda naj bo približno 40 stopinj Celzija.
- Mešanje testa: Mešajte testo le toliko, da se sestavine združijo in dobite grobo maso brez suhih grudic. Ni potrebno gnetenje testa.
- Oblikovanje kruha: Testo preložite na pomokano delovno površino in ga oblikujte v hlebček po svoji želji.
- Segrevanje pečice: Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija in medtem, ko se pečica ogreva, položite pekač za kruh, da se tudi on ogreje.
- Peka: Ko je pečica dovolj ogreta, vzemite segret pekač za kruh in nanj položite oblikovan kruh. Lahko ga potresete s semeni po želji. Pokrijte s pokrovom ali aluminijasto folijo.
- Prva peka: Kruh pecite pokrit v pečici približno 30 minut.
- Končna peka: Po 30 minutah odstranite pokrov ali folijo in pecite še dodatnih 10-15 minut, da kruh dobi zlatorjavo skorjo.
- Ohladitev in rezanje: Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na rešetki. Počakajte vsaj 10 minut, preden ga narežete.