Rdeče zelje: 70+ enostavnih receptov za kosilo 😋
Pred vami je seznam jedi iz celega sveta, ki vključujejo rdeče zelje. Uživajte v ustvarjanju in naj vam tekne!
Rdeče zelje recepti
Rdeče zelje, znano tudi kot vijoličasto zelje, je živahna in hranljiva zelenjava, ki dodaja barvo in okus različnim jedem.
Polno vitaminov, mineralov in antioksidantov, rdeče zelje ponuja številne koristi za zdravje. Njegova globoka vijolična barva je posledica visoke koncentracije antocianinov, močnih antioksidantov, ki lahko pomagajo zaščititi pred kroničnimi boleznimi in vnetjem.
- Rdeče zelje s praženim piščancem: Marinirajte koščke piščanca v začimbni mešanici in jih nato pecite v pečici ali na žaru. Postrezite jih z dušenim rdečim zeljem, ki ga lahko obogatite z jabolki, čebulo in balzamičnim kisom.
- Rdeče zelje s klobasami: Narežite klobase na kolobarje in jih popečite skupaj z rdečim zeljem in čebulo. Dodajte ščepec kumine in koromača za dodaten okus. Postrezite s krompirjem ali kruhom.
- Solata z rdečim zeljem in orehi: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte z orehi, na kocke narezanim jabolkom, rozinami in naribanim sirom. Začinite s prelivom iz olivnega olja, kisa, medu in gorčice.
- Rdeče zelje z mesnimi kroglicami: Pripravite mesne kroglice iz mletega mesa, ki jih boste skupaj s rdečim zeljem dušili v paradižnikovi omaki. Postrezite jih s kuhanim krompirjem ali rižem.
- Puran z rdečim zeljem in brusnično omako: Pecite purana na žaru ali v pečici ter ga postrezite z dušenim rdečim zeljem, obogatenim z brusnično omako. Kot prilogo lahko dodate tudi pečene sladke krompirčke.
- Rdeče zelje z lečo in karijem: Pripravite rdeče zelje z dodatkom kuhane leče in začimbne mešanice curryja. Ta okusna jed je odlična kot veganska možnost za večerjo.
- Rdeče zelje s pire krompirjem in pečenim lososom: Rdeče zelje dušite s čebulo in jabolki ter postrezite s kremastim pirejem krompirja. Zraven postrezite pečen losos, ki ste ga začinili s soljo, poprom in limoninim sokom.
- Rdeče zelje s praženim tofujem: Marinirajte koščke tofuja v sojini omaki, ingverju in česnu ter jih nato popecite v ponvi. Postrezite s praženim rdečim zeljem, dodanim jabolkom in oreščki po želji.
- Solata z rdečim zeljem, kvinojo in pečenimi sladkimi krompirčki: Zmešajte kuhano kvinojo s tanko narezanim rdečim zeljem, kuhano peso, zelenimi listi (npr. špinača ali rukola) ter pečenimi sladkimi krompirčki. Za preliv uporabite balzamični kis in olivno olje.
- Rdeče zelje s popečeno klobaso in jajcem: Kuhajte rdeče zelje s čebulo in dodajte popečene rezine klobase. Na vrhu vsake porcije postrezite mehko kuhano jajce, da ustvarite bogat obrok.
- Rdeče zelje z ajdovo kašo in pečenim piščancem: Združite kuhano ajdovo kašo s praženim rdečim zeljem, narezanimi orehi in peteršiljem. Postrezite s pečenimi koščki piščančjega mesa, začinjenimi s soljo, poprom in suhimi začimbami.
- Rdeče zelje s tempehom in pečeno zelenjavo: Ponev segrejte s tempehom (fermentirana sojina pogača) in rdečim zeljem. Postrezite s pečeno zelenjavo, kot so bučke, paprika in korenje, za poln in zdrav obrok.
- Rdeče zelje v omaki z jagnjetino in kuskusom: Dušeno rdeče zelje postrezite s pečeno jagnjetino, začinjeno z rožmarinom in česnom. Kot prilogo lahko dodate kuskus, obogaten z nasekljanimi svežimi zelišči.
- Rdeče zelje s piščančjimi zrezki in pečenimi krompirčki: Popečene piščančje zrezke postrezite s dušenim rdečim zeljem, obogatenim z rozinami in oreščki. Kot prilogo lahko dodate pečene krompirčke, začinjene s česnom in timijanom.
- Rdeče zelje s pečenim lososom in kvinojo: Pečen losos postrezite na posteljici dušenega rdečega zelja, obogatenega z naribano pomarančno lupinico in svežim koriandrom. Kot prilogo lahko ponudite kuhano kvinojo, začinjeno s svežim limoninim sokom.
- Rdeče zelje s čičeriko in koromačem: Dušeno rdeče zelje zmešajte s kuhanimi čičerikami, narezanim koromačem in nasekljanim peteršiljem. Postrezite kot vegetarijansko glavno jed, obogateno z zdravimi beljakovinami in vlakninami.
- Rdeče zelje z govedino in rižem: Govedino popečete s čebulo in česnom, nato pa jo dušite s sesekljanim rdečim zeljem in paradižnikovo omako. Postrezite s kuhanim rjavim rižem za okusno in hranljivo večerjo.
- Rdeče zelje s popečenimi šampinjoni in testeninami: Na olivnem olju popečite rezine šampinjonov, nato pa jih zmešajte s dušenim rdečim zeljem in polnozrnatimi testeninami. Za dodaten okus dodajte nariban parmezan.
- Rdeče zelje s čičeriko in špinačo v tortilji: Narežite rdeče zelje in ga zmešajte s kuhano čičeriko ter svežo špinačo. S to mešanico napolnite tortilje in postrezite kot okusen in hranljiv obrok.
- Sladko rdeče zelje z lečo in kokosovim mlekom: Dušeno rdeče zelje zmešajte s kuhano rdečo lečo in kokosovim mlekom. Začinite z začimbami po okusu, kot so kari, ingver in kurkuma ter postrezite s kuhanim basmati rižem.
- Rdeče zelje v pečici in pečenim krompirjem: Pripravite zelenjavne zrezke iz mešanice nasekljane zelenjave, kot so korenje, bučke in grah, jajce ter jih postrezite s dušenim rdečim zeljem. Kot prilogo ponudite pečen krompir, začinjen s česnom in timijanom.
- Solata s kislim rdečim zeljem: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga marinirajte v mešanici jabolčnega kisa, olivnega olja, medu, gorčice in soli. Dodajte na tanke rezine narezane jabolke, sesekljane orehe in nasekljan peteršilj za osvežujočo in okusno solato.
- Grška solata z rdečim zeljem: Zmešajte narezano rdeče zelje s paradižniki, kumarami, črnimi olivami, nasekljano rdečo čebulo, feto sirom in svežim peteršiljem. Začinite s soljo, poprom, limoninim sokom in ekstra deviškim oljčnim oljem za osvežujočo solato s sredozemskim pridihom.
- Solata z rdečim zeljem, pomarančami in avokadom: Narezano rdeče zelje zmešajte s koščki pomaranče, rezinami avokada, narezanimi rdečimi čebulami in svežim koriandrom. Za preliv uporabite mešanico limoninega soka, olivnega olja, medu, soli in popra za svežo in sadno solato.
- Rdeče zelje s pečenimi sladkimi krompirčki in arašidi: Pečene sladke krompirčke postrezite na posteljici dušenega rdečega zelja, obogatenega z arašidi, narezano rdečo papriko in svežim koriandrom. Začinite s prelivom iz limoninega soka, olivnega olja, kumine in čilija za okusno in barvito solato.
- Solata z rdečim zeljem, jabolki in hruškami: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte s koščki svežih jabolk in hrušk. Dodajte na tanke rezine narezano rdečo čebulo in svež peteršilj ter začinite s prelivom iz jabolčnega kisa, olivnega olja, medu, soli in popra.
- Solata z rdečim zeljem, mandarinami in granatnim jabolkom: Zmešajte narezano rdeče zelje s koščki mandarin, granatnim jabolkom, narezanimi oreščki (na primer mandlji ali orehi) in svežim koriandrom. Za preliv uporabite mešanico limoninega soka, olivnega olja, medu, soli in popra.
- Solata s hruškami, orehi in feta sirom na posteljici rdečega zelja: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte s koščki svežih hrušk, narezanimi orehi in drobno nasekljano čebulo. Dodajte na koščke narezan feta sir ter začinite s prelivom iz balzamičnega kisa, olivnega olja, medu, soli in popra.
- Solata z rdečim zeljem, šparglji in avokadom: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte s pečenimi ali dušenimi šparglji, rezinami avokada, narezanim paradižnikom in svežim koriandrom. Začinite s prelivom iz limoninega soka, olivnega olja, soli in popra.
- Solata z rdečim zeljem, korenjem in rdečo peso: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte s korenjem, naribano rdečo peso, sesekljanim peteršiljem in narezanimi orehi. Za preliv uporabite kombinacijo jabolčnega kisa, olivnega olja, gorčice, medu, soli in popra.
- Solata s čičeriko, avokadom in rdečim zeljem: Zmešajte narezano rdeče zelje s kuhano čičeriko, rezinami avokada, na tanke trakove narezano rdečo čebulo ter drobno sesekljanim peteršiljem. Za preliv lahko uporabite mešanico limoninega soka, olivnega olja, česna in soli.
- Solata z rdečim zeljem, borovnicami in mandlji: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte s svežimi borovnicami, na rezine narezanimi mandlji ter drobno sesekljanim svežo meto. Za preliv uporabite kombinacijo balzamičnega kisa, olivnega olja, medu, soli in popra.
- Solata z rdečim zeljem, slivami in feta sirom: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga zmešajte s koščki svežih sliv, na kocke narezanim feta sirom ter sesekljanim svežim timijanom. Za preliv uporabite mešanico jabolčnega kisa, olivnega olja, medu, soli in popra.
- Dušeno rdeče zelje s krompirjem in slanino: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga dušite s čebulo, slanino in koščki krompirja. Začinite s soljo, poprom, kumino in timijanom ter postrezite kot prilogo k pečenemu mesu ali kot samostojen obrok.
- Dušeno sladko rdeče zelje s hruškami in brusnicami: Rdeče zelje dušite s koščki svežih hrušk, brusnicami, medom in cimetom. Ta sladko-kisla jed je odlična priloga k pečeni perutnini ali puranu.
- Dušeno rdeče zelje z jabolki in kisom: Narežite rdeče zelje na tanke trakove in ga dušite s sesekljanimi jabolki, jabolčnim kisom, gorčico in malo rjavega sladkorja. Ta klasična priloga se odlično ujema s pečenim mesom ali svinjskimi zrezki.
- Tenstano rdeče zelje z ingverjem in česnom: Rdeče zelje dušite s sesekljanim ingverjem, česnom, sojino omako, sezamovim oljem in malo rjavega sladkorja. Ta azijsko navdahnjena jed je odlična priloga k pečenemu tofuju ali piščancu.
- Dušeno rdeče zelje s čičeriko in kokosovim mlekom: Zmešajte dušeno rdeče zelje s kuhano čičeriko, kokosovim mlekom, karijevo pasto in svežim koriandrom. Ta okusna veganska jed se lahko postreže s kuhanim rižem ali na svoj način.
- Dušeno rdeče zelje s klobasami in jabolki: Rdeče zelje dušite s klobasami, narezanimi jabolki, čebulo, gorčico in jabolčnim kisom. Ta rustikalna jed je odlična za pripravo ob kosilu ali večerji.
- Dušeno rdeče zelje s tempehom in gobami: Rdeče zelje dušite s koščki tempeha, narezanimi gobami, čebulo, česnom in sojino omako. Za dodaten okus lahko dodate tudi malo ingverja in rdeče paprike.
- Dušeno rdeče zelje z lečo in zelišči: Zmešajte dušeno rdeče zelje s kuhano zeleno lečo, nasekljanimi zelišči, kot so peteršilj, timijan in origano, ter dodajte malo limoninega soka za osvežitev okusa.
- Dušeno rdeče zelje s sladkim krompirjem in čičeriko: Rdeče zelje dušite s koščki pečenega sladkega krompirja, kuhano čičeriko, čebulo, korenčkom in rdečo papriko. Začinite s kumino, kurkumo in koriandrom ter postrezite s svežim koriandrom.
- Dušeno rdeče zelje z jajčevci in paradižniki: Rdeče zelje dušite s koščki pečenega jajčevca, narezanimi paradižniki, čebulo, česnom, baziliko in origanom. Za dodatno globino okusa lahko dodate malo paradižnikove mezge.
- Dušeno rdeče zelje s sladkimi jabolki in rozinami: Rdeče zelje dušite s koščki sladkih jabolk, rozinami, cimetom, nageljnovimi žbicami in malo rjavega sladkorja. Ta sladko-kisla jed je odlična kot priloga ali kot samostojna jed.
- Nemško rdeče zelje (Rotkohl): Klasika nemške kuhinje, pri kateri se rdeče zelje duši s čebulo, jabolki, kisom, sladkorjem, klinčki in cimetom. Ta jed se običajno postreže kot priloga k pečenemu mesu, klobasam ali šnicle.
- Poljski Bigos: Poznan tudi kot lovski golaž, pripravljen s kombinacijo dušenega rdečega zelja, kislega zelja, mesa (običajno svinjine ali govedine), gob, čebule, korenja, lovorjevih listov in drugih začimb. Ta močna in okusna jed je tradicionalna v poljski kuhinji.
- Japonska rdeča zeljna juha (Tonjiru): V tem tradicionalnem japonskem receptu se rdeče zelje duši svinjsko meso, tofu, gobami, zelenjavo in začimbami, kot so ingver, česen in sojina omaka. Ta jed je polna okusov in tekstur ter se pogosto postreže kot del obroka s kuhanim rižem.
- Avstrijska sladka rdeča zeljna juha (Rote Rübensuppe): V tej tradicionalni avstrijski jedi se rdeče zelje duši s čebulo, krompirjem, jabolki, kisom, sladkorjem, klinčki, cimetom in ingverjem, da ustvari sladko-kislo juho, ki je priljubljena v hladnejših mesecih.
- Italijanski rdeči zeljni kruh (Pane di Cavolo Rosso): Ta tradicionalni kruh iz Toskane vsebuje dušeno rdeče zelje, ki ga zmešamo s testom za kruh. Kruh je bogatega okusa in hrustljav na zunaj, mehak pa v notranjosti.
- Ruska rdeča zeljna solata (Vinegret): To je tradicionalna ruska solata, ki vključuje dušeno rdeče zelje, krompir, korenje, pesa, kisle kumarice, čebulo in fižol. Vse sestavine se narežejo na kocke in zmešajo z olivnim oljem in kisom, da dobijo barvito in okusno solato.
- Turško dušeno rdeče zelje (Kırmızı Lahana): V tem turškem receptu se rdeče zelje duši s čebulo, paradižnikom, kumino, papriko, česnom in drugimi začimbami. Ta jed je pogosto postrežena kot priloga k mesu ali pilavu (rižu).
- Maroško dušeno rdeče zelje s slivami: V tej maroški jedi se rdeče zelje duši s suhimi slivami, čebulo, česnom, cimetom, ingverjem, limonino lupino in medom. Ta sladko-kisla jed je pogosto postrežena s kuskusom ali kot priloga k mesu.
- Brazilski Eintopf (Carne de Panela): V tej tradicionalni brazilski jedi se dušeno rdeče zelje zmeša s kosi govedine, korenčkom, krompirjem, paradižnikom, čebulo, česnom in lovorjevimi listi. Vse skupaj se počasi kuha, da se okusi združijo v okusno enolončnico.
- Grško dušeno rdeče zelje z limoninim sokom: V tem grškem receptu se rdeče zelje duši s čebulo, paradižnikom, olivnim oljem, limoninim sokom, soljo, poprom in drobnjakom. Ta jed je odlična kot priloga k pečenim ribam.
- Indijsko dušeno rdeče zelje (Gobi Ki Sabzi): V tej indijski jedi se rdeče zelje duši s čebulo, česnom, ingverjem, paradižnikom, koriandrom, kumino in drugimi začimbami. Ta jed se pogosto postreže s toplimi indijskimi rotijem ali rižem.
- Francoska pita z dušenim rdečim zeljem (Tarte à la Choucroute): To je tradicionalna francoska pita, ki vsebuje dušeno rdeče zelje, klobase, slanino, čebulo, jabolka in sir. Vse sestavine se pečejo v listnatem testu, da se ustvari bogat in okusen obrok.
- Jugovzhodnoazijska solata s pečenim rdečim zeljem: V tej sodobni interpretaciji se rdeče zelje peče v pečici s sezamovim oljem, sojino omako, ingverjem, česnom in rjavim sladkorjem, nato pa se zmeša s korenjem, papriko, koriandrom in limetinim sokom za osvežujočo solato.
- Mehiška burito z dušenim rdečim zeljem: V tej mehiški jedi se rdeče zelje duši s čebulo, koruzo, črnimi fižolom, čilijem in koriandrom ter se zavije v tortiljo skupaj s sirom, avokadom in salsa omako.
- Azijska dušena rdeča zeljna juha: Ta tradicionalna azijska juha vsebuje dušeno rdeče zelje, gobice, tofu, korenje, ingver, česen, šalotko, sojino omako, riževo vino in zelenjavno juho za hranljiv in okusen obrok.
- Španska tortilla z dušenim rdečim zeljem: V tej jedi se dušeno rdeče zelje zmeša s krompirjem, čebulo, papriko in jajci, nato pa se peče v ponvi, dokler ne postane zlato rjave barve. Ta španska tortilla je odlična za zajtrk, kosilo ali večerjo.
- Tajski zelenjavni curry z dušenim rdečim zeljem: V tej tajski jedi se rdeče zelje duši v aromatični curry omaki s kokosovim mlekom, rdečo papriko, bučkami, jajčevci, bambusovimi poganjki in limetinim listjem. Postrezite s rižem kuhanim ali rižem kuhanim na pari.
- Portugalski Caldo Verde z dušenim rdečim zeljem: V tej tradicionalni portugalski juhi se rdeče zelje duši s krompirjem, čebulo, česnom, chorizom ali klobaso ter nato zmeša v kremasto juho. Ta jed je bogata in hranljiva, odlična za hladne dni.
- Korejsko dušeno rdeče zelje s tofujem: V tej korejski jedi se rdeče zelje duši s fermentirano sojino pasto (doenjang), tofujem, čebulo, česnom, ingverjem, bučkami in gobami. Ta okusna in zdrava jed je pogosta v korejski kuhinji.
- Rimski njoki s dušenim rdečim zeljem: V tej italijanski jedi se dušeno rdeče zelje zmeša z njoki in prelije s smetanovo omako, dodaja pa se tudi parmezan in sesekljan peteršilj. Ta jed je bogata, okusna in zadovoljujoča.
- Filipinska Pinakbet: To je tradicionalna filipinska jed, ki vključuje dušeno rdeče zelje skupaj s številnimi drugimi zelenjavami, kot so bučke, jajčevci, češnjevi paradižniki, dolg fižol in ampalaya (grenka buča), v aromatični omaki iz garnatiranečesa (fermentiranega kozjega sira) in sardel.
- Etiopski injera z dušenim rdečim zeljem: V tej etiopski jedi se dušeno rdeče zelje postreže kot priloga k tradicionalnemu etiopskemu kruhu, imenovanem injera. Rdeče zelje se duši s čebulo, česnom, ingverjem, karijevimi listi in berbere omako (etiohijsko začimbno mešanico).
- Libanonski Malfuf: V tej libanonski jedi se rdeče zelje duši s čebulo, česnom, olivnim oljem, koriandrom, kumino in limoninim sokom. Ta jed je običajno postrežena kot priloga k pečeni jagnjetini ali piščancu.
- Grški Lahanosalata: To je tradicionalna grška solata, ki vključuje dušeno rdeče zelje, čebulo, paradižnik, olivno olje, vino, limonin sok in sol. Lahko jo postrežemo kot prilogo k grškemu pečenemu mesu ali kot del meze (grške mezze).
- Japonski Oden: V tej japonski jedi se rdeče zelje duši skupaj s številnimi drugimi sestavinami, kot so korenje, krompir, daikon (japonska redkev), tofu, konjac (japonska živilska vlakna), pa tudi klobase in jajčni kuhani izdelki. Oden se postreže v vroči juhi in je priljubljena zimska jed v Japonski.
- Tajski curry z dušenim rdečim zeljem: V tej tajski jedi se rdeče zelje duši v aromatični curry omaki s kokosovim mlekom, rdečo papriko, krompirjem, bučkami in tofu. Ta jed je začinjena in kremasta ter se običajno postreže s kuhanim rižem.
- Madžarski golaž z dušenim rdečim zeljem: V tej tradicionalni madžarski jedi se rdeče zelje duši svinjsko meso, krompir, čebulo, papriko, paradižnikovo pasto in začimbami, kot sta kumina in paprika. Golaž se običajno postreže s kruhom ali testeninami.
- Kubanski Moros y Cristianos: To je tradicionalna kubanska jed, ki vključuje dušeno rdeče zelje, črni fižol, čebulo, česen, zeleno papriko, kumino in riž. Vse sestavine se skupaj dušijo v eni posodi, dokler ne dobijo bogatega okusa.
- Indonezijski Gado-Gado: V tej indonezijski solati se dušeno rdeče zelje zmeša s številnimi drugimi zelenjavami, kot so krompir, korenje, stročji fižol in ohrovt, ter se prelije s tradicionalno arašidovo omako. Gado-Gado je pogosto postrežen kot glavna jed ali priloga s kuhanim rižem.
- Nigerijski Moi Moi: To je tradicionalna nigerijska jed, ki vključuje dušeno rdeče zelje, črni fižol, čebulo, česen, ingver in druge začimbe, vse skupaj zmešane v pasto in kuhane v listih bananovega lista. Moi Moi je priljubljena jed na nigerijskih praznovanjih in posebnih priložnostih.
Z temi idejami za jedi s dušenim rdečim zeljem lahko raziskujete okuse različnih kuhinj po svetu in uživate v edinstvenosti vsake jedi.
Naj vam tekne!