Palačinke brez mleka
S tem receptom boste pripravili okusne palačinke brez mleka, ki so primerne za vse, tudi tiste s preobčutljivostjo na laktozo ali vegane. Uživajte v njihovi sočni in mehki teksturi!
Recept za palačinke brez mleka
Sestavine
- 1 skodelica pšenične moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički sladkorja
- Ščepec soli
- 1 skodelica vode
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta (po želji)
Navodila
- V večji posodi združite moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno pomešajo.
- Postopoma dodajajte vodo in mešajte, dokler ne dobite gladke mase brez grudic.
- Dodajte rastlinsko olje in vanilijev ekstrakt ter dobro premešajte.
- Ponev segrejte na srednje visoki temperaturi in jo lahko rahlo namastite ali uporabite papirnate brisače za brisanje olja.
- Na segreto ponev nalijte zajemalko testa in ga razporedite v tankem sloju, da dobite palačinko želene velikosti.
- Pecite, dokler se na površini palačinke ne pojavijo mehurčki in robovi postanejo zlato rjavi. Nato jo obrnite in pecite še nekaj minut, da se tudi na drugi strani zlato zapeče.
- Postrezite še tople palačinke in jih po želji obogatite s sadjem, javorjevim sirupom, čokoladnimi kapljicami ali drugimi priljubljenimi dodatki.
Nasveti
Pred vami je nekaj koristnih nasvetov za pripravo palačink brez mleka.
1. Uporaba nadomestkov za mleko:
- Namesto običajnega kravjega mleka lahko uporabite rastlinsko mleko, kot je mandljevo, sojino, ovseno ali kokosovo mleko.
2. Namig za okus:
- Za dodaten okus lahko v testo dodate vanilijev ekstrakt, cimet ali naribano limonino lupinico.
3. Uporaba sode bikarbone:
- Če želite palačinke bolj puhaste, lahko v testo dodate četrt čajne žličke sode bikarbone.
4. Več kisline:
- Za boljšo teksturo in mehkobo palačink uporabite tudi žlico limoninega soka ali kisa, ki bo pomagal pri sprostitvi ogljikovih hidratov v testu.
5. Eksperimentiranje s polnilom:
- Poskusite polniti palačinke s svežim sadjem, oreščki, čokoladnimi koščki ali celo zelenjavo, kot je narezana banana, narezane jagode ali celo koščki avokada za unikaten okus.
6. Eksperimentiranje s prelivi:
- Za zanimive kombinacije okusov lahko palačinke prelijete s kokosovim sirupom, javorjevim sirupom, karamelo ali pa jih premažete z nesladkanim jogurtom, tahini pasto ali arašidovim maslom.
7. Priprava brez glutena:
- Če želite brezglutenske palačinke, uporabite brezglutensko moko, kot je moka iz riža, tapioke ali mešanica moke za brezglutenske pekovske izdelke.
Kaj postreči zraven?
Palačinke brez mleka se odlično ujemajo s številnimi prilogami in prelivi. Tukaj je nekaj idej za serviranje:
1. Sadje:
- Postrezite jih s svežim sadjem, kot so narezane jagode, maline, borovnice, rezine banane ali jabolka. Lahko jih tudi prelijete s sadnim kompotom.
2. Oreščki:
- Palačinke dopolnite z drobno sesekljanimi oreščki, kot so mandlji, orehi ali lešniki. Lahko jih dodate tudi v testo.
4. Kokosova krema:
- Postrezite jih s kokosovo smetano ali kokosovim jogurtom za dodaten okus in kremoznost.
5. Temne čokoladne kapljice:
- Dodajte temne čokoladne kapljice ali koščke v testo ali pa palačinke posujte z njimi.
6. Javorjev sirup:
- Palačinke prelijte z javorjevim sirupom ali agavinim sirupom za sladek in aromatičen okus.
7. Marmelada ali džem:
- Dodajte žlico vaše najljubše marmelade ali džema za sadno sladkost.
8. Namazi:
- Premažite jih z različnimi namazi, kot sta arašidovo maslo ali mandljev namaz.
9. Zelenjavni nadev:
- Napolnite jih z nadevom iz narezane zelenjave, kot so paradižnik, avokado in sveža zelišča.
S temi okusnimi kombinacijami lahko palačinke brez mleka prilagodite svojemu okusu in uživate v raznolikih okusih. Ostanite kreativni!