Paella z morskimi sadeži
Paella de marisco, slavna španska jed, je kot nalašč za druženje ob okusni večerji. S tem preprostim receptom boste doma pripravili pravo paello, ki bo razveselila vaše brbončice.
Paella recept
Sestavine
- 2 skodelici riža (bomba riž - tu si lahko preberete kaj več o tem specialnem rižu)
- 400 g piščančjih stegen, narezanih na koščke
- 250 g klobase chorizo, narezane na kolobarje
- 200 g morskih sadežev (kozice, lignji)
- 1 čebula, nasekljana
- 3 stroki česna, sesekljani
- 1 rdeča paprika, narezana na trakove
- 1 paradižnik, narezan na kocke
- Šop svežega peteršilja, nasekljanega
- 1 žlička žafrana
- 1 žlička dimljene paprike
- 4 skodelice piščančje juhe
- Sol in poper po okusu
- Oljčno olje
Navodila
- V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednji vročini. Dodajte piščanca in ga pražite, dokler ne dobi zlato rjave barve. Nato dodajte klobaso chorizo in pražite še nekaj minut, da se sprosti okus.
- Dodajte sesekljano čebulo, česen in rdečo papriko ter kuhajte, dokler se zelenjava ne omehča. Nato dodajte riž in pražite, da se vsi okusi dobro premešajo.
- Vmešajte žafran in dimljeno papriko, nato pa dodajte paradižnik. Kuhajte še nekaj minut, da paradižnik sprosti svoje arome.
- Postopoma dodajajte piščančjo juho, neprestano mešajte, da se riž enakomerno skuha. Kuhajte približno 15-20 minut ali dokler riž ne absorbira tekočine.
- Na koncu dodajte morske sadeže in svež peteršilj. Pokrijte s pokrovom in kuhajte še 10 minut ali dokler se morski sadeži ne skuhajo.
- Paello odstavite z ognja, pokrijte s krpo in pustite, da počiva še nekaj minut, da se okusi dodatno prepletejo.
Pri pripravi popolne paelle so klasične španske začimbe ključnega pomena. Žafran doda barvo in subtilno aromo, medtem ko dimljena paprika ustvari sladko dimljeno noto, ki oplemeniti jed.
Za tiste, ki iščejo inovativne okuse, so na voljo nenavadne začimbe. Citrusna lupina ali korianderjeva melasa lahko jed obogatita na presenetljiv način, prinašata svežino in edinstven pridih k jedi.
Postrezite v velikem družinskem krogu in uživajte v domači španski pojedini!
Nasveti
Namesto da bi uporabili navadno piščančjo juho, poskusite z morsko juho. Dodajte nekaj školjk ali kozic v juho med kuhanjem riža za bogatejši morski okus.
Ko chorizo klobaso pražite na začetku, jo poškropite z majhno količino ruma in jo prižgite. Plamen bo dodal krepak ognjen okus.
Skrijte majhne školjke ali majhne kozice v posamezne porcije paelle, tako da vsak ugriz prinese presenetljiv morski okus.
Postrezite vsako porcijo paella s koščkom sveže limone. Svež sok limone dodajte tik pred serviranjem, da okrepite okus in svežino jedi.
Namesto klasične paelle poskusite skuhati paeljo na žaru. Ogenj bo dodal dodaten dim in rižu hrustljavo teksturo.
Tik pred koncem kuhanja dodajte nekaj žlic suhega belega vina za subtilen vinski poudarek. To bo okrepilo kompleksnost okusov vaše paelle.
Dodajte sveže nasekljane liste bazilike ali mete neposredno na koncu kuhanja. Njihova svežina bo dvignila aromo vaše paelle.
Kaj zraven?
Z združevanjem klasičnih in nenavadnih kombinacij boste ustvarili edinstveno doživetje.
Klasične kombinacije
Španska tapasi: Postrezite predjed s tradicionalnimi španskimi tapasi, kot so patatas bravas, gazpacho ali mešanica različnih oliv.
Sveža zelena solata: Privoščite si svežo zeleno solato s paradižniki, papriko in olivnim oljem za osvežitev okusa.
Sangria: Ne pozabite na klasično špansko pijačo, sangrio, za popolno harmonijo okusov.
Nenavadne kombinacije
Jagodni gazpacho: Poskusite z nenavadnim predjedjo, kot je gazpacho s svežimi jagodami.
Riževi kroketi z sirovim fondijem: Postrezite riževe krokete s sirovim fondijem za elegantno in nenavadno kombinacijo.
Ananasova salsa: Pripravite osvežujočo ananasovo salsa omako kot ekstočen dodatek.
Tartufi z rižem: Dodajte ščepec razkošja s tartufi, ki jih na hitro popražite z rižem za izjemno dovršenost.
Rižota z belušmi: Pripravite rižoto z belušmi kot stransko jed.
Koristna za zdravje
Paelja je tradicionalna španska jed, ki vsebuje raznolik nabor hranil. Osnovna sestavina, riž, je odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki oskrbujejo telo z energijo. Morski sadeži, kot so kozice in školjke, prispevajo k visoki vsebnosti beljakovin in omega-3 maščobnih kislin, ki so koristne za srce.
Žafran, pomembna začimba v paelji, lahko vsebuje antioksidante, ki ščitijo celice pred poškodbami. Zelenjava, ki jo pogosto najdemo v paelli, pa dodaja vlaknine, vitamine in minerale k jedi. Kljub temu je treba opozoriti, da se hranilna vrednost paelle lahko razlikuje glede na specifične sestavine in način priprave. Pri uživanju paelle je priporočljivo upoštevati zmernost in uravnoteženo prehrano.
Sočna zgodovina
Zgodovina paelle sega v rodno pokrajino Valencia v Španiji, kjer se je jed razvila v 18. stoletju. Prvotno so paello pripravljali na podeželju Valencije, kjer so kmetje uporabljali lokalno dostopne sestavine, kot so zajec, piščanec, fižol in razna zelišča. Tradicionalno so paello kuhali na odprtem ognju s posebno posodo, imenovano "paellera".
Sčasoma se je paella razširila po Španiji in postala simbol španske kulinarike. Vsaka regija je dodala svoj prstni odtis, tako da danes obstajajo različne različice paelle, od morskih sadežev do zelenjave. Paella je postala priljubljena tudi zunaj Španije in je zdaj mednarodno priznana jed, ki jo ljudje po vsem svetu radi uživajo.
Paella različice
Paella Valenciana: Klasična paella iz Valencije vključuje zajca, piščanca, zajčje ledvice, zelenjavo in šafran. To je osnovna in tradicionalna različica, ki ohranja prvotni okus.
Paella de Marisco: Ta paella se osredotoča na morske sadeže in vključuje kozice, lignje, školjke in drugo morsko hrano. Okusna in bogata z morskimi okusi.
Paella Mixta: Združuje najboljše iz obeh svetov - meso in morske sadeže. Običajno vključuje piščanca, zajca, kozice in školjke za raznolikost okusov.
Paella Negra: Ta temna paella dobi barvo in okus zaradi dodatka črne sipine. Elegantna različica, ki izstopa po svojem izrazitem videzu.
Paella de Verduras: Za ljubitelje zelenjave je tu različica brez mesa, imenovana paella de verduras. Vsebuje raznoliko zelenjavo, kot so artičoke, paprika, grah in paradižnik.
Paella de Conejo y Caracoles: V nekaterih regijah pa dodajo zajčje meso in polže. Ta edinstvena kombinacija dodaja zanimive teksture in okuse.
Paella del Senyoret: "Senyoret" pomeni gospod ali gospa, in ta paella je pripravljena z že olupljenimi morskimi sadeži, da jih lahko uživamo brez truda. Namenjena je bolj razkošnemu uživanju.
Arroz al Horno: Čeprav ni klasična paella, se nanaša na pečen riž v pečici s podobnimi sestavinami. Priprava v pečici dodaja hrustljavo skorjo na dnu, imenovano "socarrat."
Paella de Bogavante: Ta različica je prestižnejša, saj vsebuje jastoga. Zaradi dodatka jastoga je bogatejša in ima intenzivnejši okus.
Paella de Montaña: Paela iz gorskih regij se lahko razlikuje glede na lokalne sestavine, pogosto pa vključuje divjačino in gorska zelišča.
Te raznolike različice prikazujejo, kako se je paella prilagajala lokalnim okusom in sestavinam skozi čas in prehajala iz tradicionalnih korenin v raznoliko paleto okusov.