Omake in prelivi: 85+ enostavnih receptov
Te kombinacije ponujajo Ŕirok spekter okusov, od tradicionalnih do eksperimentalnih in lahko obogatijo Ŕtevilne jedi.
Kje postreÄi omake in kje prelive
Na sploÅ”no so omake bolj goste in kremaste, medtem ko so prelivi bolj tekoÄi in lahki. Omake se obiÄajno uporabljajo kot priloga ali pomaka, medtem ko se prelivi pogosteje uporabljajo kot prelivi za solate ali za mariniranje.
Omake
- Kot priloga: Omake so pogosto postrežene kot priloga k glavnim jedem, kot so meso, perutnina, ribe ali zelenjava. Na primer, omaka BBQ se pogosto postreže ob peÄenem piÅ”Äancu ali svinjskem zrezku.
- Za pomakanje: Omake so odliÄne kot pomake za svežo zelenjavo in sestavine, kot so krompirÄek, Äips ali peÄen kruh ter glavne jedi, kot so pohan piÅ”Äanec ali ribe.
- Kot preliv: Omake lahko uporabite kot preliv za solate, sendviÄe, burgerje ali tacose. Na primer, ranch omaka je odliÄna kot preliv za solate ali sendviÄe.
Prelivi
- Za solate: Prelivi so pogosto uporabljeni za prelivanje solat. Lahko jih naredite iz oljÄnega olja, kisa, zeliÅ”Ä, zaÄimb in drugih sestavin.
- Za mariniranje: Prelivi se pogosto uporabljajo tudi za mariniranje mesa, perutnine ali rib pred peko ali kuhanjem. Lahko vsebujejo sestavine, kot so limonin sok, oljÄno olje, med, sojina omaka, Äesen in druge zaÄimbe.
- Kot glazura: Prelivi se lahko uporabijo tudi kot glazura za peÄeno meso, perutnino ali ribe. Lahko vsebujejo sladke sestavine, kot je med ali marmelada, za dodajanje okusa in sijaja jedem.
Prelivi recepti
Te prelivi nudijo Ŕiroko paleto okusov in tekstur, ki lahko obogatijo raznolike jedi. Od sladkih do pikantnih in vse vmes.
- KlasiÄni balsamiÄni preliv: ZmeÅ”ajte olivno olje, balzamiÄni kis, Äesen in sol ter poper.
- Jogurtov tahini preliv: Združite grÅ”ki jogurt, tahini, limonin sok, Äesen in sol.
- Medeno gorÄiÄni preliv: MeÅ”ajte med, gorÄico, jabolÄni kis, olivno olje, sol in poper.
- Avokadov preliv: Zblendajte avokado, limonin sok, olivno olje, Äesen, sol in poper.
- Äili-limetin preliv: ZmeÅ”ajte limonin sok, olivno olje, Äili, Äesen, sol in poper.
- Sojino ingverjev preliv: Združite sojino omako, ingver, sezamovo olje, limonin sok, sol in poper.
- Jagodno balzamiÄni preliv: Blendajte jagode, balzamiÄni kis, med, olivno olje, sol in poper.
- Kremast italijanski preliv: MeÅ”ajte kislo smetano, majonezo, beli vinski kis, Äesen, sol in poper.
- Limetin korijander preliv: ZmeÅ”ajte limetin sok, olivno olje, korijander, Äesen, sol in poper.
- GrŔki feta preliv: Združite feta sir, olivno olje, limonin sok, origano, sol in poper.
- Breskvin vinsko-kisli preliv: Zblendajte breskve, beli vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
- Hrenov medeni preliv: MeÅ”ajte hren, med, jabolÄni kis, olivno olje, sol in poper.
- Tajski araÅ”idov preliv: ZmeÅ”ajte araÅ”idovo maslo, sojino omako, rižev kis, ingver, Äili in sol.
- RdeÄe vinsko-kisli preliv: Združite rdeÄe vino, olivno olje, gorÄico, Äesen, sol in poper.
- Mango curry preliv: Blendajte mango, jogurt, curry praŔek, limonin sok, sol in poper.
- Kremni limetin preliv: MeÅ”ajte kislo smetano, limonin sok, olivno olje, Äesen, sol in poper.
- Äesnov preliv s kaprami: ZmeÅ”ajte Äesen, kapre, limonin sok, olivno olje, sol in poper.
- Paradižnikov bazilikin preliv: Združite paradižnik, baziliko, balzamiÄni kis, olivno olje, sol in poper.
- Mango papaja preliv: Blendajte mango, papajo, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
- Avokadov preliv z koprcem: MeŔajte avokado, koprc, limonin sok, olivno olje, sol in poper.
- Mango-Chipotle preliv: ZmeÅ”ajte mango, Äili v prahu, limonin sok, med, sol in poper.
- Koriander-limetin ranch preliv: MeÅ”ajte kislo smetano, limetin sok, koriander, Äesen, sol in poper.
- Avokadov-limetin preliv: Združite avokado, limetin sok, agavin sirup, Äesen, sol in poper.
- HruÅ”kov-bazilkin preliv: Blendajte hruÅ”ke, baziliko, jabolÄni kis, olivno olje, sol in poper.
- Mandljev pesto preliv: ZmeÅ”ajte mandlje, baziliko, parmezan, Äesen, limonin sok, sol in poper.
- KorenÄkov tahini preliv: MeÅ”ajte korenje, tahini, limonin sok, Äesen, med, sol in poper.
- Malinov vinski kis preliv: Združite maline, rdeÄi vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
- JabolÄno-koperÄkov preliv: Blendajte jabolka, koper, jabolÄni kis, med, sol in poper.
- Curry-limetin preliv: MeÅ”ajte curry praÅ”ek, limetin sok, kokosovo mleko, Äesen, sol in poper.
- Krompirjev-jabolÄni preliv: Združite krompir, jabolÄni kis, gorÄico, olivno olje, sol in poper.
- BuÄkino-metin preliv: Blendajte buÄke, meto, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
- Limonin-bazilkin preliv: MeÅ”ajte limonin sok, baziliko, med, olivno olje, Äesen, sol in poper.
- KorenÄkov-mandljev preliv: Blendajte korenje, mandlje, limonin sok, agavin sirup, Äesen, sol in poper.
- Breskov-vaniljev preliv: Združite breskve, vaniljev ekstrakt, med, balzamiÄni kis, sol in poper.
- Äili-Ananas preliv: Blendajte ananas, Äili, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
- GorÄiÄno-brokolijev preliv: MeÅ”ajte gorÄico, brokoli, beli vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
- Malinovo-mareliÄni preliv: Združite maline, marelice, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
- HruŔkov-mineralni preliv: Blendajte hruŔke, mineralno vodo, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
- KorenÄkov-jogurtni preliv: MeÅ”ajte korenje, grÅ”ki jogurt, limonin sok, med, Äesen, sol in poper.
- Aronija balzamiÄni preliv: Združite aronijo, balzamiÄni kis, med, olivno olje, sol in poper.
- BorovniÄno-vinski kis preliv: Blendajte borovnice, rdeÄi vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
- KumariÄno-gorÄiÄni preliv: MeÅ”ajte kumare, dijonsko gorÄico, jabolÄni kis, olivno olje, sol in poper.
- HruÅ”ka-Äili preliv: Združite hruÅ”ke, Äili v prahu, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
- BrusniÄno-bazilkin preliv: Blendajte brusnice, baziliko, jabolÄni kis, agavin sirup, sol in poper.
- Sliva-ingverjev preliv: MeŔajte slive, ingver, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
- Limonin-mareliÄni preliv: Združite limonin sok, marelice, med, olivno olje, Äesen, sol in poper.
- KorenÄkov-poper preliv: Blendajte korenje, poper, jabolÄni kis, agavin sirup, Äesen, sol in poper.
- BuÄkino-karijev preliv: MeÅ”ajte buÄke, curry praÅ”ek, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
- Avokado-Äilijev preliv: Združite avokado, Äili v prahu, limonin sok, med, sol in poper.
Omake recepti
Omake so kljuÄni element kulinarike, ki lahko preoblikujejo jedi z dodajanjem globine, vlažnosti in okusa.
Tukaj je seznam obiÄajnih in nenavadnih kombinacij omak.
- Paradižnikova omaka: Paradižnik, Äesen, bazilika, oljÄno olje, sol in poper. Univerzalna omaka, primerna za testenine, pico in Å”e veÄ.
- BeÅ”amel: Maslo, moka, mleko, muÅ”katni oreÅ”Äek, sol in poper. Osnova za lazanje, gratinirane jedi in omako Alfredo.
- Pesto: Sveža bazilika, pinjole, parmezan, oljÄno olje, Äesen, sol in poper. OdliÄno za testenine, sendviÄe in kot preliv za zelenjavo.
- Tzatziki: GrÅ”ki jogurt, sveži kumare, Äesen, limonin sok, oljÄno olje, sol in koprc. Popolna hladna omaka za poletne jedi ali kot priloga k peÄenemu mesu.
- BBQ omaka: Paradižnikova pasta, jabolÄni kis, rjavi sladkor, Äebula, Worcestershire omaka, Äili v prahu, dimljena paprika, sol in poper. Idealna za žar jedi in poÄasi peÄeno meso.
- Mango in habanero: Sveži mango, habanero Äiliji, jabolÄni kis, med, Äesen, sol. Sladko-pikantna omaka, ki je odliÄna za perutniÄke ali kot preliv za tacos.
- BorovniÄeva BBQ omaka: Borovnice, BBQ osnova, jabolÄni kis, Äebula, Äesen, rjavi sladkor, dimljena paprika. Nenavadna sladko-kisla omaka, ki preseneÄa pri mesnih jedeh.
- Kava in Äokoladna omaka za meso: MoÄno skuhana kava, temna Äokolada, Äebula, Äesen, paradižnikova pasta, rdeÄe vino, Äili. Bogata omaka, ki se odliÄno poda k govedini.
- PeÄena rdeÄa paprika in orehi: PeÄene rdeÄe paprike, orehi, Äesen, oljÄno olje, balzamiÄni kis, sol in poper. Kremasta in bogata omaka, odliÄna za namakanje ali kot preliv za testenine.
- Salsa verde s kivijem: Kivi, tomatillo, Äili, Äebula, koriander, limetin sok, sol. Sveža in sadna razliÄica klasiÄne salse verde, odliÄna za morske jedi.
- Misova karamelna omaka: Bela miso pasta, maslo, rjavi sladkor, smetana. Slano-sladka omaka, ki je presenetljiva na sladoledu ali palaÄinkah.
- Rabarbara in ingver: Rabarbara, svež ingver, sladkor, pomaranÄni sok. Kislo-sladka omaka, ki se Äudovito poda k sladicam ali svinjini.
- Kurkuma in kokos: Kokosovo mleko, kurkuma, Äili, Äesen, limonin sok, sol. Svetla in aromatiÄna omaka, ki prinaÅ”a toplino in kompleksnost azijskim jedem.
- Robidnica in balzamiÄna omaka: Robidnice, balzamiÄni kis, malo sladkorja in svež rožmarin. Sladko-kisla omaka, ki je izvrstna na peÄenem mesu ali kot dodatek k sladicam.
- Kisla smetana in hruÅ”kova omaka: Kisla smetana, pire iz zrelih hruÅ”k, malo medu in sveža meta. Osvežilna in kremasta omaka, ki se odliÄno poda k pikantnim jedem.
- Äili limeta in koriander: Sveži koriander, Äili, limetin sok, ribja omaka in malo sladkorja. Pikantna in osvežilna omaka, ki doda tajski pridih jedem s piÅ”Äancem ali morskimi sadeži.
- Orehova in jogurtova omaka: GrÅ”ki jogurt, zmleti orehi, Äesen, limonin sok in svež koper. Gosta in bogata omaka, ki se odliÄno poda k zelenjavnim jedem ali kot namaz na sendviÄih.
- PomaranÄa in rožmarin: Svež pomaranÄni sok, fino naribana pomaranÄna lupinica, med, svež rožmarin. Sladko-aromatiÄna omaka, primerna za peÄeno perutnino ali kot preliv za sladice.
- Javor in gorÄica: Javorjev sirup, Dijon gorÄica, jabolÄni kis, drobno nasekljan Äili. Sladko-pikantna omaka, ki se odliÄno poda k peÄenemu lososu ali svinjini.
- BuÄni pesto: PeÄena buÄa, peÄeni Äesen, pinjole ali sonÄniÄna semena, parmezan, oljÄno olje. Bogata jesenska razliÄica klasiÄnega pesta, odliÄna za testenine ali kot namaz.
- Granatno jabolko in Äesen: Sok granatnega jabolka, drobno nasekljan Äesen, oljÄno olje, malo medu. Sladko-kisla in sadna omaka, ki dodaja bogastvo in barvo solatam ali peÄenim zelenjavnim jedem.
- Kislo ÄeÅ”njeva omaka s timijanom: Kislo ÄeÅ”nje, rdeÄe vino, sladkor, svež timijan, balzamiÄni kis. Kompleksna omaka, ki se lepo poda k divjaÄini ali kot kontrast k bogatim sirom.
- Kumara in wasabi: Kisla smetana ali grÅ”ki jogurt, nastrgana kumara, wasabi, drobno nasekljana zelena Äebula. OsvežujoÄa in rahlo pikantna omaka, odliÄna za sushi ali kot preliv za solate.
- Avokadova omaka s kislo pomaranÄo: ZmeÅ”ajte zrel avokado, sok kisle pomaranÄe (ali limete), oljÄno olje, malo medu in sol za kremasto, osvežujoÄo omako, ki se odliÄno poda k ribam ali kot preliv za tropske solate.
- Koriandrova omaka s pistacijami: V meÅ”alniku združite sveži koriander, pražene pistacije, Äesen, limonin sok in oljÄno olje za zeleno omako, polno okusa, ki se odliÄno poda k perutnini ali kot preliv za hladne testenine.
- Prekajena paprika in mandljeva romesco: Praženi mandlji, peÄena rdeÄa paprika, Äesen, prekajena paprika in Å”Äepec Äilija za bogato, dimljeno omako, primerno za žar jedi ali kot namaz.
- Breskev in sivka: Pire iz svežih breskev, malo suhe sivke, beli vinski kis in med za sladko-cvetliÄno omako, odliÄno za sladoled ali kot preliv za peÄene sladice.
- Kisla smetana in hren z rdeÄo peso: Kombinirajte kislo smetano, nariban hren, kuhano in nasekljano rdeÄo peso, limonin sok in sol za barvito omako, ki se odliÄno poda k peÄenemu govejemu mesu.
- Yuzu kosho in jogurt: GrÅ”ki jogurt zmeÅ”ajte z yuzu kosho (japonska zaÄimba iz yuzu lupine in Äilija) za pikantno-kiselkasto omako, ki se odliÄno poda k morskimi sadeži ali kot preliv za azijsko navdihnjen pokĆ©.
- Fižolova omaka s Äipotlom: Pire iz Ärnega fižola, Äipotle v adobo omaki, Äesen, kumina in limetin sok za bogato, dimljeno omako, ki je odliÄna kot preliv za nachose ali buritose.
- Krvavica in jabolÄna omaka: Na drobno nasekljana krvavica, kuhana z jabolÄnim kisom, malo sladkorja in narezanimi svežimi jabolki za sladko-slan preliv, idealen za jesenske in zimske jedi.
- Melona in metina omaka: Pire iz zrele melone, sveža meta, limetin sok in malo medu za osvežujoÄo poletno omako, odliÄno kot preliv za hladne piÅ”ÄanÄje solate ali kot dodatek k sadnim solatam.
- Tahini in limonina omaka s kurkumo: Tahini, svež limonin sok, kurkuma, Äesen in malo tople vode za gladko, bogato omako, ki je odliÄna za preliv nad peÄeno zelenjavo ali kot preliv za zdrave sklede.
- Zelena jabolka in hrenova omaka: ZmeÅ”ajte naribana zelena jabolka, svež hren, malo jabolÄnega kisa, med in sol za osvežujoÄo, pikantno omako, ki se odliÄno poda k peÄeni svinjini ali kot dodatek k sendviÄem.
- Omaka iz rdeÄega vina in fig: Kuhajte suhe fige v rdeÄem vinu z dodatkom sladkorja, cimeta in pomaranÄne lupine, dokler se ne zgosti v sladko omako, primerno za divjaÄino ali kot dodatek k sirovim ploÅ”Äam.
- Omaka iz peÄene Äebule in žajblja: PoÄasi karamelizirano Äebulo zmeÅ”ajte s svežim žajbljem, belim vinom in piÅ”ÄanÄjo osnovo za bogato omako, ki se Äudovito poda k perutnini ali pire krompirju.
- Limeta in kokosova omaka: Kokosovo mleko zmeÅ”ajte z limetinim sokom, malo ribje omake in sladkorja za sladko-kislo omako z azijskim pridihom, odliÄno za morske sadeže ali kot preliv za tajske solate.
- KoromaÄ in pomaranÄna omaka: Tanko narezan koromaÄ duÅ”ite v pomaranÄnem soku z dodatkom zvezdastega janeža in medu do karamelizacije, za omako, ki se poda k peÄeni ribi ali kot preliv za zimsko solato.
- Salsa iz praženih leÅ”nikov in rdeÄe paprike: Pražene leÅ”nike in peÄeno rdeÄo papriko zmeÅ”ajte s Äesnom, oljÄnim oljem in malo Å”erijevega kisa za oreÅ”Äkasto omako, primerno za zelenjavne jedi ali kot namaz.
- Omaka iz Ärnega fižola in manga: Ärni fižol zmeÅ”ajte s svežim mangom, rdeÄo Äebulo, Äilijem, koriandrom in limetinim sokom za sadno-pikantno sals, ki se odliÄno poda k tacosom ali kot preliv za nachose.
- ÄeÅ”njeva omaka z rožmarinom: Sveže ali zamrznjene ÄeÅ”nje duÅ”ite z rdeÄim vinom, medom, svežim rožmarinom in malo balzamiÄnega kisa za sladko-sadno omako, ki dopolnjuje peÄene raÄje prsi ali sladoled.
- JabolÄni cider in gorÄiÄna omaka: ZmanjÅ”ajte jabolÄni cider z dodatkom dijonske gorÄice, masla in malo sladkorja do goste konsistence, odliÄno za preliv Äez peÄene ohrovte ali kot omaka za svinjski file.
- Miso in mareliÄna omaka: Belo miso pasto zmeÅ”ajte z mareliÄno marmelado, rahlo razredÄeno z vodo ali sakejem, za sladko-slane prelive, ki se Äudovito podajo k peÄenemu piÅ”Äancu ali kot glazura za tofu.