Omake in prelivi: 85+ enostavnih receptov

Te kombinacije ponujajo Ŕirok spekter okusov, od tradicionalnih do eksperimentalnih in lahko obogatijo Ŕtevilne jedi.

Omake in prelivi: 85+ enostavnih receptov
Njoki v paradižnikovi omaki, z ribo in sadjem. Mjami!

Kje postreči omake in kje prelive

Na sploŔno so omake bolj goste in kremaste, medtem ko so prelivi bolj tekoči in lahki. Omake se običajno uporabljajo kot priloga ali pomaka, medtem ko se prelivi pogosteje uporabljajo kot prelivi za solate ali za mariniranje.

Omake

  1. Kot priloga: Omake so pogosto postrežene kot priloga k glavnim jedem, kot so meso, perutnina, ribe ali zelenjava. Na primer, omaka BBQ se pogosto postreže ob pečenem piŔčancu ali svinjskem zrezku.
  2. Za pomakanje: Omake so odlične kot pomake za svežo zelenjavo in sestavine, kot so krompirček, čips ali pečen kruh ter glavne jedi, kot so pohan piŔčanec ali ribe.
  3. Kot preliv: Omake lahko uporabite kot preliv za solate, sendviče, burgerje ali tacose. Na primer, ranch omaka je odlična kot preliv za solate ali sendviče.

Prelivi

  1. Za solate: Prelivi so pogosto uporabljeni za prelivanje solat. Lahko jih naredite iz oljčnega olja, kisa, zeliŔč, začimb in drugih sestavin.
  2. Za mariniranje: Prelivi se pogosto uporabljajo tudi za mariniranje mesa, perutnine ali rib pred peko ali kuhanjem. Lahko vsebujejo sestavine, kot so limonin sok, oljčno olje, med, sojina omaka, česen in druge začimbe.
  3. Kot glazura: Prelivi se lahko uporabijo tudi kot glazura za pečeno meso, perutnino ali ribe. Lahko vsebujejo sladke sestavine, kot je med ali marmelada, za dodajanje okusa in sijaja jedem.

Prelivi recepti

Te prelivi nudijo Ŕiroko paleto okusov in tekstur, ki lahko obogatijo raznolike jedi. Od sladkih do pikantnih in vse vmes.

  • Klasični balsamični preliv: ZmeÅ”ajte olivno olje, balzamični kis, česen in sol ter poper.
  • Jogurtov tahini preliv: Združite grÅ”ki jogurt, tahini, limonin sok, česen in sol.
  • Medeno gorčični preliv: MeÅ”ajte med, gorčico, jabolčni kis, olivno olje, sol in poper.
  • Avokadov preliv: Zblendajte avokado, limonin sok, olivno olje, česen, sol in poper.
  • Čili-limetin preliv: ZmeÅ”ajte limonin sok, olivno olje, čili, česen, sol in poper.
  • Sojino ingverjev preliv: Združite sojino omako, ingver, sezamovo olje, limonin sok, sol in poper.
  • Jagodno balzamični preliv: Blendajte jagode, balzamični kis, med, olivno olje, sol in poper.
  • Kremast italijanski preliv: MeÅ”ajte kislo smetano, majonezo, beli vinski kis, česen, sol in poper.
  • Limetin korijander preliv: ZmeÅ”ajte limetin sok, olivno olje, korijander, česen, sol in poper.
  • GrÅ”ki feta preliv: Združite feta sir, olivno olje, limonin sok, origano, sol in poper.
  • Breskvin vinsko-kisli preliv: Zblendajte breskve, beli vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
  • Hrenov medeni preliv: MeÅ”ajte hren, med, jabolčni kis, olivno olje, sol in poper.
  • Tajski araÅ”idov preliv: ZmeÅ”ajte araÅ”idovo maslo, sojino omako, rižev kis, ingver, čili in sol.
  • Rdeče vinsko-kisli preliv: Združite rdeče vino, olivno olje, gorčico, česen, sol in poper.
  • Mango curry preliv: Blendajte mango, jogurt, curry praÅ”ek, limonin sok, sol in poper.
  • Kremni limetin preliv: MeÅ”ajte kislo smetano, limonin sok, olivno olje, česen, sol in poper.
  • Česnov preliv s kaprami: ZmeÅ”ajte česen, kapre, limonin sok, olivno olje, sol in poper.
  • Paradižnikov bazilikin preliv: Združite paradižnik, baziliko, balzamični kis, olivno olje, sol in poper.
  • Mango papaja preliv: Blendajte mango, papajo, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
  • Avokadov preliv z koprcem: MeÅ”ajte avokado, koprc, limonin sok, olivno olje, sol in poper.
  • Mango-Chipotle preliv: ZmeÅ”ajte mango, čili v prahu, limonin sok, med, sol in poper.
  • Koriander-limetin ranch preliv: MeÅ”ajte kislo smetano, limetin sok, koriander, česen, sol in poper.
  • Avokadov-limetin preliv: Združite avokado, limetin sok, agavin sirup, česen, sol in poper.
  • HruÅ”kov-bazilkin preliv: Blendajte hruÅ”ke, baziliko, jabolčni kis, olivno olje, sol in poper.
  • Mandljev pesto preliv: ZmeÅ”ajte mandlje, baziliko, parmezan, česen, limonin sok, sol in poper.
  • Korenčkov tahini preliv: MeÅ”ajte korenje, tahini, limonin sok, česen, med, sol in poper.
  • Malinov vinski kis preliv: Združite maline, rdeči vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
  • Jabolčno-koperčkov preliv: Blendajte jabolka, koper, jabolčni kis, med, sol in poper.
  • Curry-limetin preliv: MeÅ”ajte curry praÅ”ek, limetin sok, kokosovo mleko, česen, sol in poper.
  • Krompirjev-jabolčni preliv: Združite krompir, jabolčni kis, gorčico, olivno olje, sol in poper.
  • Bučkino-metin preliv: Blendajte bučke, meto, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
  • Limonin-bazilkin preliv: MeÅ”ajte limonin sok, baziliko, med, olivno olje, česen, sol in poper.
  • Korenčkov-mandljev preliv: Blendajte korenje, mandlje, limonin sok, agavin sirup, česen, sol in poper.
  • Breskov-vaniljev preliv: Združite breskve, vaniljev ekstrakt, med, balzamični kis, sol in poper.
  • Čili-Ananas preliv: Blendajte ananas, čili, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
  • Gorčično-brokolijev preliv: MeÅ”ajte gorčico, brokoli, beli vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
  • Malinovo-marelični preliv: Združite maline, marelice, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
  • HruÅ”kov-mineralni preliv: Blendajte hruÅ”ke, mineralno vodo, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
  • Korenčkov-jogurtni preliv: MeÅ”ajte korenje, grÅ”ki jogurt, limonin sok, med, česen, sol in poper.
  • Aronija balzamični preliv: Združite aronijo, balzamični kis, med, olivno olje, sol in poper.
  • Borovnično-vinski kis preliv: Blendajte borovnice, rdeči vinski kis, med, olivno olje, sol in poper.
  • Kumarično-gorčični preliv: MeÅ”ajte kumare, dijonsko gorčico, jabolčni kis, olivno olje, sol in poper.
  • HruÅ”ka-čili preliv: Združite hruÅ”ke, čili v prahu, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
  • Brusnično-bazilkin preliv: Blendajte brusnice, baziliko, jabolčni kis, agavin sirup, sol in poper.
  • Sliva-ingverjev preliv: MeÅ”ajte slive, ingver, limonin sok, med, olivno olje, sol in poper.
  • Limonin-marelični preliv: Združite limonin sok, marelice, med, olivno olje, česen, sol in poper.
  • Korenčkov-poper preliv: Blendajte korenje, poper, jabolčni kis, agavin sirup, česen, sol in poper.
  • Bučkino-karijev preliv: MeÅ”ajte bučke, curry praÅ”ek, limonin sok, agavin sirup, sol in poper.
  • Avokado-čilijev preliv: Združite avokado, čili v prahu, limonin sok, med, sol in poper.

Omake recepti

Omake so ključni element kulinarike, ki lahko preoblikujejo jedi z dodajanjem globine, vlažnosti in okusa.

Tukaj je seznam običajnih in nenavadnih kombinacij omak.

  • Paradižnikova omaka: Paradižnik, česen, bazilika, oljčno olje, sol in poper. Univerzalna omaka, primerna za testenine, pico in Å”e več.
  • BeÅ”amel: Maslo, moka, mleko, muÅ”katni oreŔček, sol in poper. Osnova za lazanje, gratinirane jedi in omako Alfredo.
  • Pesto: Sveža bazilika, pinjole, parmezan, oljčno olje, česen, sol in poper. Odlično za testenine, sendviče in kot preliv za zelenjavo.
  • Tzatziki: GrÅ”ki jogurt, sveži kumare, česen, limonin sok, oljčno olje, sol in koprc. Popolna hladna omaka za poletne jedi ali kot priloga k pečenemu mesu.
  • BBQ omaka: Paradižnikova pasta, jabolčni kis, rjavi sladkor, čebula, Worcestershire omaka, čili v prahu, dimljena paprika, sol in poper. Idealna za žar jedi in počasi pečeno meso.
  • Mango in habanero: Sveži mango, habanero čiliji, jabolčni kis, med, česen, sol. Sladko-pikantna omaka, ki je odlična za perutničke ali kot preliv za tacos.
  • Borovničeva BBQ omaka: Borovnice, BBQ osnova, jabolčni kis, čebula, česen, rjavi sladkor, dimljena paprika. Nenavadna sladko-kisla omaka, ki preseneča pri mesnih jedeh.
  • Kava in čokoladna omaka za meso: Močno skuhana kava, temna čokolada, čebula, česen, paradižnikova pasta, rdeče vino, čili. Bogata omaka, ki se odlično poda k govedini.
  • Pečena rdeča paprika in orehi: Pečene rdeče paprike, orehi, česen, oljčno olje, balzamični kis, sol in poper. Kremasta in bogata omaka, odlična za namakanje ali kot preliv za testenine.
  • Salsa verde s kivijem: Kivi, tomatillo, čili, čebula, koriander, limetin sok, sol. Sveža in sadna različica klasične salse verde, odlična za morske jedi.
  • Misova karamelna omaka: Bela miso pasta, maslo, rjavi sladkor, smetana. Slano-sladka omaka, ki je presenetljiva na sladoledu ali palačinkah.
  • Rabarbara in ingver: Rabarbara, svež ingver, sladkor, pomarančni sok. Kislo-sladka omaka, ki se čudovito poda k sladicam ali svinjini.
  • Kurkuma in kokos: Kokosovo mleko, kurkuma, čili, česen, limonin sok, sol. Svetla in aromatična omaka, ki prinaÅ”a toplino in kompleksnost azijskim jedem.
  • Robidnica in balzamična omaka: Robidnice, balzamični kis, malo sladkorja in svež rožmarin. Sladko-kisla omaka, ki je izvrstna na pečenem mesu ali kot dodatek k sladicam.
  • Kisla smetana in hruÅ”kova omaka: Kisla smetana, pire iz zrelih hruÅ”k, malo medu in sveža meta. Osvežilna in kremasta omaka, ki se odlično poda k pikantnim jedem.
  • Čili limeta in koriander: Sveži koriander, čili, limetin sok, ribja omaka in malo sladkorja. Pikantna in osvežilna omaka, ki doda tajski pridih jedem s piŔčancem ali morskimi sadeži.
  • Orehova in jogurtova omaka: GrÅ”ki jogurt, zmleti orehi, česen, limonin sok in svež koper. Gosta in bogata omaka, ki se odlično poda k zelenjavnim jedem ali kot namaz na sendvičih.
  • Pomaranča in rožmarin: Svež pomarančni sok, fino naribana pomarančna lupinica, med, svež rožmarin. Sladko-aromatična omaka, primerna za pečeno perutnino ali kot preliv za sladice.
  • Javor in gorčica: Javorjev sirup, Dijon gorčica, jabolčni kis, drobno nasekljan čili. Sladko-pikantna omaka, ki se odlično poda k pečenemu lososu ali svinjini.
  • Bučni pesto: Pečena buča, pečeni česen, pinjole ali sončnična semena, parmezan, oljčno olje. Bogata jesenska različica klasičnega pesta, odlična za testenine ali kot namaz.
  • Granatno jabolko in česen: Sok granatnega jabolka, drobno nasekljan česen, oljčno olje, malo medu. Sladko-kisla in sadna omaka, ki dodaja bogastvo in barvo solatam ali pečenim zelenjavnim jedem.
  • Kislo čeÅ”njeva omaka s timijanom: Kislo čeÅ”nje, rdeče vino, sladkor, svež timijan, balzamični kis. Kompleksna omaka, ki se lepo poda k divjačini ali kot kontrast k bogatim sirom.
  • Kumara in wasabi: Kisla smetana ali grÅ”ki jogurt, nastrgana kumara, wasabi, drobno nasekljana zelena čebula. Osvežujoča in rahlo pikantna omaka, odlična za sushi ali kot preliv za solate.
  • Avokadova omaka s kislo pomarančo: ZmeÅ”ajte zrel avokado, sok kisle pomaranče (ali limete), oljčno olje, malo medu in sol za kremasto, osvežujočo omako, ki se odlično poda k ribam ali kot preliv za tropske solate.
  • Koriandrova omaka s pistacijami: V meÅ”alniku združite sveži koriander, pražene pistacije, česen, limonin sok in oljčno olje za zeleno omako, polno okusa, ki se odlično poda k perutnini ali kot preliv za hladne testenine.
  • Prekajena paprika in mandljeva romesco: Praženi mandlji, pečena rdeča paprika, česen, prekajena paprika in Ŕčepec čilija za bogato, dimljeno omako, primerno za žar jedi ali kot namaz.
  • Breskev in sivka: Pire iz svežih breskev, malo suhe sivke, beli vinski kis in med za sladko-cvetlično omako, odlično za sladoled ali kot preliv za pečene sladice.
  • Kisla smetana in hren z rdečo peso: Kombinirajte kislo smetano, nariban hren, kuhano in nasekljano rdečo peso, limonin sok in sol za barvito omako, ki se odlično poda k pečenemu govejemu mesu.
  • Yuzu kosho in jogurt: GrÅ”ki jogurt zmeÅ”ajte z yuzu kosho (japonska začimba iz yuzu lupine in čilija) za pikantno-kiselkasto omako, ki se odlično poda k morskimi sadeži ali kot preliv za azijsko navdihnjen pokĆ©.
  • Fižolova omaka s čipotlom: Pire iz črnega fižola, čipotle v adobo omaki, česen, kumina in limetin sok za bogato, dimljeno omako, ki je odlična kot preliv za nachose ali buritose.
  • Krvavica in jabolčna omaka: Na drobno nasekljana krvavica, kuhana z jabolčnim kisom, malo sladkorja in narezanimi svežimi jabolki za sladko-slan preliv, idealen za jesenske in zimske jedi.
  • Melona in metina omaka: Pire iz zrele melone, sveža meta, limetin sok in malo medu za osvežujočo poletno omako, odlično kot preliv za hladne piŔčančje solate ali kot dodatek k sadnim solatam.
  • Tahini in limonina omaka s kurkumo: Tahini, svež limonin sok, kurkuma, česen in malo tople vode za gladko, bogato omako, ki je odlična za preliv nad pečeno zelenjavo ali kot preliv za zdrave sklede.
  • Zelena jabolka in hrenova omaka: ZmeÅ”ajte naribana zelena jabolka, svež hren, malo jabolčnega kisa, med in sol za osvežujočo, pikantno omako, ki se odlično poda k pečeni svinjini ali kot dodatek k sendvičem.
  • Omaka iz rdečega vina in fig: Kuhajte suhe fige v rdečem vinu z dodatkom sladkorja, cimeta in pomarančne lupine, dokler se ne zgosti v sladko omako, primerno za divjačino ali kot dodatek k sirovim ploŔčam.
  • Omaka iz pečene čebule in žajblja: Počasi karamelizirano čebulo zmeÅ”ajte s svežim žajbljem, belim vinom in piŔčančjo osnovo za bogato omako, ki se čudovito poda k perutnini ali pire krompirju.
  • Limeta in kokosova omaka: Kokosovo mleko zmeÅ”ajte z limetinim sokom, malo ribje omake in sladkorja za sladko-kislo omako z azijskim pridihom, odlično za morske sadeže ali kot preliv za tajske solate.
  • Koromač in pomarančna omaka: Tanko narezan koromač duÅ”ite v pomarančnem soku z dodatkom zvezdastega janeža in medu do karamelizacije, za omako, ki se poda k pečeni ribi ali kot preliv za zimsko solato.
  • Salsa iz praženih leÅ”nikov in rdeče paprike: Pražene leÅ”nike in pečeno rdečo papriko zmeÅ”ajte s česnom, oljčnim oljem in malo Å”erijevega kisa za oreŔčkasto omako, primerno za zelenjavne jedi ali kot namaz.
  • Omaka iz črnega fižola in manga: Črni fižol zmeÅ”ajte s svežim mangom, rdečo čebulo, čilijem, koriandrom in limetinim sokom za sadno-pikantno sals, ki se odlično poda k tacosom ali kot preliv za nachose.
  • ČeÅ”njeva omaka z rožmarinom: Sveže ali zamrznjene čeÅ”nje duÅ”ite z rdečim vinom, medom, svežim rožmarinom in malo balzamičnega kisa za sladko-sadno omako, ki dopolnjuje pečene račje prsi ali sladoled.
  • Jabolčni cider in gorčična omaka: ZmanjÅ”ajte jabolčni cider z dodatkom dijonske gorčice, masla in malo sladkorja do goste konsistence, odlično za preliv čez pečene ohrovte ali kot omaka za svinjski file.
  • Miso in marelična omaka: Belo miso pasto zmeÅ”ajte z marelično marmelado, rahlo razredčeno z vodo ali sakejem, za sladko-slane prelive, ki se čudovito podajo k pečenemu piŔčancu ali kot glazura za tofu.

Poglejte si tudi

Meso in ribe: Več kot 99+ idej za kosilo
Od sočnih zrezkov in nežnega pečenega piŔčanca do lososa polnega okusa in pikantnih pečenih kozic, imamo raznolike jedi, ki bodo zadovoljile vse vrste okusov.
60+ enostavnih receptov: Brstični ohrovt
Pred vami je več kot 60 različnih receptov z brstičnim ohrovtom za zajtrk, kosilo in večerjo.
Tedenski jedilnik - šŸ“ Vsirecepti.si
Za vse, ki radi jeste!
Glavne jedi - šŸ“ Vsirecepti.si
Za vse, ki radi jeste!

Slastni recepti direktno na vaÅ” e-mail