Najboljša slivova pita
Najboljši recept za pito iz sliv!
Slivova pita recept
Sestavine
Za testo:
- 250 g moke
- 125 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 1 jajce
- 2 žlici sladkorja
- Ščepec soli
Za nadev:
- 800 g sliv, razkoščičenih in razpolovljenih
- 100 g sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici moke
Navodila
- V večji skledi zmešajte moko, sladkor in ščepec soli. Dodajte narezano hladno maslo in z rokami ali nožem premešajte, dokler ne dobite drobtinaste teksture.
- Dodajte jajce in zamesite testo. Oblikujte ga v kepo, ovijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.
- Medtem pripravite nadev. V skledi zmešajte slive, sladkor, limonin sok, vaniljev sladkor, cimet in moko. Premešajte, da se slive enakomerno prekrijejo.
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Testo razvaljajte na pomokani površini v velikosti pekača za pite. Položite ga v pekač in oblikujte robove.
- Nadev iz sliv enakomerno razporedite po testu.
- Pito pecite v ogreti pečici približno 35-40 minut ali dokler testo ni zlato rjave barve.
- Ko je krhka slivova pita pečena, jo ohladite na sobno temperaturo, nato pa postrezite. Po želji lahko postrežete s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.
Uživajte v sočni in slastni slivovi piti!
Nasveti za pripravo slivove pite
- Uporabite sveže slive: Za najboljšo slivovo pito uporabite sveže, zrele slive. Pazite, da so razkoščičene in narezane na polovice.
- Dodajte sladkor po okusu: Količino sladkorja prilagodite svojemu okusu in glede na sladkost sliv. Sladkor bo pomagal izboljšati okus sliv in ustvariti sirup.
- Zmešajte sestavine testa hladne: Ko pripravljate testo za pito, poskrbite, da bodo sestavine, kot so moka, maslo in jajce, hladni. To bo pomagalo pri ustvarjanju hrustljavega testa.
- Uporabite maslo za mazanje pekača: Preden položite testo v pekač, ga premažite s tanko plastjo stopljenega masla. To bo preprečilo, da bi se testo držalo pekača.
- Previdno z zračnimi mehurčki: Ko pripravljate nadev, pazite, da odstranite zračne mehurčke, ki se naberejo med mešanjem, da se izognete luknjam v nadevu.
- Dodajte začimbe: Poleg cimeta lahko v nadev dodate tudi druge začimbe, kot je ingver, ki bo poudaril okus sliv.
- Karamelizirane slive: Slive pred peko lahko karamelizirate tako, da jih prepražite s sladkorjem in maslom. To bo dodalo sladko, karamelno noto.
- Dodajte hrustljavo teksturo: Dodajte hrustljavo teksturo s plastjo drobljencev iz ovsenih kosmičev ali nasekljanih oreščkov na vrhu pite.
- Eksperimentirajte z različnimi vrstami testa: Namesto običajnega pšeničnega testa lahko uporabite testo iz ovsene kaše, mandljeve moke ali celo maslenega testa za različne okuse.
- Poskusite s sirovim nadevom: Namesto običajnega nadeva iz sliv, razmislite o pripravi slivove pite s sirovim nadevom za edinstveno kombinacijo okusov.
Kaj postreči zraven?
S slivovo pito se lahko odlično podajo različni dodatki in kombinacije. Tukaj so običajne in manj običajne možnosti:
- Vanilijev sladoled: Toplo slivovo pito postrezite s kepico vanilijevega sladoleda. Kontrast med toplim nadevom in hladnim sladoledom je izjemno okusen.
- Stepena smetana: K slivovi piti lahko dodate stepeno smetano ali kislo smetano, kar bo dopolnilo okus in zagotovilo kremasto teksturo.
- Kava ali čaj: Slivova pita je odlična ob spremljavi skodelice kave ali čaja.
- Sadna solata: Slivova pita se lepo poda k sadni solati, ki vsebuje sveže sezonsko sadje, kot so jagode, borovnice ali maline.
- Slana panceta ali šunka: Kontrast med slanimi mesninami, kot je panceta ali šunka, in sladko slivovo pito lahko prinese zanimivo raziskovanje okusov.
- Sir: Poskusite s sirom, kot je kozji sir ali kremni sir, ki ga lahko postrežete ob slivovi piti. Okusen kontrast med sirom in slivo bo presenetil vaše brbončice.
- Ingver ali kardamom: Začimbe, kot sta ingver ali kardamom, lahko dodate k slivovi piti ali njenim spremljevalcem za eksotičen okus.
- Bordeaux vino: Slivova pita se odlično poda k vinu. Poskusite s kozarcem Bordeaux vina, da popestrite okusne note pite.
Ne pozabite eksperimentirati in se igrati s kombinacijami, da odkrijete svojo najljubšo kombinacijo za slivovo pito. Okusi so subjektivni, zato se prepustite kulinarični ustvarjalnosti.