Meso in ribe: 99+ slastnih receptov
Od sočnih zrezkov in nežnega pečenega piščanca do lososa polnega okusa in pikantnih pečenih kozic, imamo raznolike jedi, ki bodo zadovoljile vse vrste okusov.
Meso je bogat vir beljakovin, vitaminov B kompleksa in mineralov, kot so železo, cink in magnezij, ki so ključni za vzdrževanje močnega in zdravega telesa.
Ribe so prav tako izjemno hranljive, saj so polne omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo zdravje srca in možganov, ter vitaminov D in B2 (riboflavin).
Nasveti za pripravo mesa in rib doma
- Mariniranje za okus: Okus mesa ali rib lahko povečate z mariniranjem za nekaj ur ali celo čez noč. Uporabite mešanico vaših najljubših zelišč, začimb in malo olja ali citrusnega soka (limona).
- Sobna temperatura: Meso ali ribe vzemite iz hladilnika 15-30 minut pred kuhanjem. To pomaga, da se kuha bolj enakomerno.
- Posušite: Pred kuhanjem meso ali ribe posušite s papirnatimi brisačkami. To pomaga, da dobite boljšo skorjo in lepo hrustljavo kožo pri ribah.
- Predogrevanje posode: Pred začetkom kuhanja poskrbite, da je vaša ponev, žar ali pečica dobro segreta. To pomaga pri enakomernem kuhanju mesa ali rib.
- Ne natrpajte posode: Če je potrebno, kuhajte v serijah. Prevelika količina mesa ali rib v ponvi lahko zniža temperaturo, zaradi česar se meso ali ribe bolj kuhajo v lastnem soku kot pa pečejo.
- Pustite, da počiva: Po kuhanju pustite meso ali ribe nekaj časa počivati, preden jih postrežete. To omogoča sokovom, da se enakomerno porazdelijo po mesu, zaradi česar je še bolj sočno.
Mesni recepti
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečen piščanec s krompirjem in špinačo.
- Dunajski ali pariški zrezki s pirejem in grahom.
- Goveji zrezki s pečenim krompirjem in zeleno solato.
- Puranji zrezki s krompirjevim pirejem in paradižnikovo solato.
- Losos s pečeno zelenjavo in limoninim maslom.
- Pečena telečja rebra s pire krompirjem in sladko-kislo omako.
- Telečji zrezki s česnom, pekočim paradižnikom in testeninami.
- Pečen file orade s krompirjevo solato in omako iz limoninega soka.
- Pire krompir s pečeno svinjino in zeliščno omako.
- Piščančji curry z kokosovim mlekom in ingverjem, postrežen z rižem.
- Goveji burgerji s karameliziranimi čebulicami in cheddar sirom, servirani v rženem kruhu.
- Pečen piščanec s koriandrovim pestom, ajdovo kašo in ocvrto zelenjavo.
- Goveje rezine na žaru s pikantno omako iz pečenih paprik in koromača, servirane z rukolo in parmezanom.
- Pečen losos s pestom iz rukole, postrežen z bučkimi rezanci in paradižnikovo solato.
- Pečena svinjska rebra s karamelo iz javorjevega sirupa in pekočo omako iz čilijev, servirana s pečenim sladkim krompirjem.
- Piščančji zrezki z omako iz belega vina, čebule in šampinjonov, postreženi s pečenim brokolijem in maslenim pirejem.
- Telečji file z omako iz rdečega vina in rozin, serviran s pirejem iz rdeče pese in popečenimi šparglji.
- Pečeni losos s dodatkom orehov in omako iz medu in gorčice, postrežen s krompirjevim gratinom in pečeno cvetačo.
- Svinjski zrezki v omaki iz jabolčnega soka in žajblja, servirani s pečeno bučo in maslenim špinačnim rižem.
- Pečena raca s pomarančno omako in pečeno čebulo, postrežena s širokimi rezanci in brokolijem.
- Goveji file z omako iz rdečega vina in gob, serviran s krompirjevim pirejem z gorčico in pečenimi korenčki.
- Piščančji zrezki z omako iz limoninega masla in kaper, postreženi s špinačnim pirejem in pečenimi beluši.
- Telečji medaljoni v omaki iz rdečega vina in borovnic, servirani s pečenim krompirjem in česnom ter masleno špinačo.
- Pečena jagnječja krača s pikantno omako iz granatnega jabolka, postrežena s pirejem iz cvetače in korenja ter pečenimi šparglji.
- Piščančji fileji v marinadi iz jogurta in začimb, postreženi s pečenim jajčevecem in humusom iz čičerike.
- Goveji steak s chimichurri omako, serviran s pečenim sladkim krompirjem in rukolo z granatnim jabolkom.
- Piščančji curry z indijskimi začimbami, postrežen z basmati rižem in kokosovim chutneyjem.
- Telečji file z žafranovo omako, postrežen s pečeno zelenjavo na žaru in pikantnim mango chutneyjem.
- Ocvrti losos v koruzni skorji s čilijevim limoninim maslom, serviran s kvinojo in pečeno papriko.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Goveji zrezki s pečenim krompirjem.
- Svinjski zrezki s čebulo in gobami.
- Losos s pečeno zelenjavo.
- Puranji zrezki s krompirjem in grahom.
- Racine kračice s krompirjem in brokolijem.
- Piščančji curry s rižem.
- Goveji golaž s testeninami.
- Pečen piščanec s krompirjevim pirejem.
- Svinjska pečenka s pečeno bučo.
- Rižota s škampi.
- Pečeni piščančji fileji s paradižnikom in baziliko.
- Goveji zrezki s korenčkom in grahom.
- Losos s pekočo omako iz manga.
- Svinjski zrezki s pečenim krompirjem in špinačo.
- Piščančji curry z kokosovim mlekom.
- Piščančji zrezki s špinačo in paradižnikom.
- Goveji golaž s krompirjem.
- Losos s pečeno zelenjavo in limonino omako.
- Puranji zrezki s krompirjem in korenčkom.
- Piščančji curry z rižem in grahom.
- Svinjska pečenka s pečenimi korenčki.
- Goveji zrezki s špinačo in gobami.
- Losos s pestom iz bazilike.
- Svinjski zrezki s česnom in limono.
- Goveji golaž s papriko.
- Pečena raca s hruškami.
- Telečji zrezki s čebulo in papriko.
- Piščančji zrezki s teriyaki omako.
- Goveji zrezki s pečeno čebulo.
- Losos s pečeno bučo in brokolijem.
- Svinjska pečenka s česnom in rožmarinom.
- Piščančji zrezki s čilijem in limono.
- Losos s pekočo omako iz manga in ingverja.
- Svinjska pečenka s pečenimi krompirčki.
- Goveji zrezki s špinačo in paradižnikom.
- Piščančji curry s krompirjem in grahom.
- Telečji zrezki s paradižnikom in baziliko.
- Piščančji zrezki s teriyaki omako in špinačo.
- Racine kračice s pečeno zelenjavo in česnom.
- Čili piščanec s čokoladno omako.
- Goveji burgerji s karameliziranimi hruškami.
- Svinjska rebra z ananasovo glazuro.
- Losos s teriyaki omako in jagodno salso.
- Piščančji curry s kokosovim mlekom in mangom.
- Goveji zrezki s pirejem iz črnega fižola.
- Svinjski zrezki s sladkornim krompirjem in figami.
- Racine kračice z borovničevim žganjem.
- Losos s pekočo omako iz mango čilijev.
- Goveji golaž s temnim pivom in sladkornim krompirjem.
- Piščančji curry s kokosovim mlekom in ananasom.
- Losos s teriyaki omako in črnimi sezamovimi semeni.
- Goveji zrezki s čokoladno omako in borovnicami.
- Svinjska rebra z medeno gorčično omako.
- Racine kračice z jabolčno-cimetovo glazuro.
- Piščančji teriyaki s čilijem in arašidovim maslom.
- Losos s pekočo omako iz manga in papaje.
- Goveji golaž s pivom in suhimi slivami.
- Svinjski zrezki s hruškami in čilijem.
- Racine kračice s karamelnim jabolčnim pirejem.
- Racine kračice s pikantno breskvino omako.
- Svinjski zrezki s pomarančno in janeževo omako.
- Racine kračice s karamelnim jabolčnim pirejem in cimetom.
- Piščančji curry s kokosovim mlekom in kumarami.
- Losos s teriyaki omako in pistacijami.
- Goveji zrezki s karamelnim česnom in čilijem.
- Racine kračice s pikantno omako iz malin in čilija.
Naj vam tekne!