Mac and cheese
Eksperimentirajte s temi nasveti, da ustvarite svojo edinstveno različico mac and cheese.
Mac and cheese recept
Sestavine
- 250 g makaronov
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 2 skodelici mleka
- 2 skodelici naribanega cheddar sira
- Sol po okusu
- Poper po okusu
- Četrtina čajne žličke gorčice (po želji)
- 1 skodelica krušnih drobtin (za posip)
Prvotni recept za makarone s sirom Thomasa Jeffersona vključuje "senape" (gorčico), kar doda pikanten okus.
Navodila
- Kuhanje makaronov:
- Skuhajte makarone v osoljeni vodi, dokler niso al dente. Nato jih odcedite.
- Priprava omake:
- Na srednji vročini stopite maslo v ponvi.
- Dodajte moko in mešajte, da dobite gladko pasto (rue).
- Postopoma vlijte mleko in neprestano mešajte, dokler ne dobite gladke omake brez grudic.
- Dodajte nariban cheddar sir in mešajte, dokler se sir ne stopi in omaka postane kremasta.
- Po okusu dodajte sol, poper in gorčico.
- Združite z makaroni:
- V omako dodajte kuhane makarone in dobro premešajte, da se vsak makaron prekrije z omako.
- Peka v pečici:
- Preložite makarone z omako v pekač.
- Po vrhu potresite krušne drobtine.
- Zapeka v pečici:
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 20-25 minut ali dokler površina ne postane zlato rjava.
- Postrežba:
- Pustite, da se malo ohladijo, nato narežite na porcije in postrezite še vroče.
Ta recept je osnoven, vendar se lahko po želji prilagaja z dodatki, kot so kuhana šunka, drobno nasekljana čebula ali surovi parmezan za dodaten okus. Uživajte v svojem domačem mac and cheese!
Izkušnje
- Izberite dober sir: Uporabite kakovosten cheddar ali kombinacijo različnih sirov za bogat okus.
- Al dente makaroni: Kuhajte makarone le do al dente, saj se bodo nato še malo kuhali v omaki.
- Gladka omaka: Pri pripravi omake poskrbite za gladko pasto iz masla in moke ter postopno vlijte mleko, da preprečite grudice.
- Okusite in prilagodite: Po dodajanju sira in drugih začimb preizkusite omako ter po potrebi dodajte sol, poper ali druge začimbe.
- Dodatki po okusu: Po želji dodajte šunko, kuhano zelenjavo ali sveže zelišča za dodatno teksturo in okus.
Nenavadni nasveti za pripravo mac and cheese:
- Malo krompirja: Dodajte nekaj pire krompirja v omako za še bolj kremast okus.
- Drobtine z okusom: Uporabite krušne drobtine, ki ste jim dodali malo praženega česna ali naribanega parmezana.
- Pečenje z dodatkom sira: Na vrhu pečene jedi dodajte nekaj rezin dodatnega sira in nastavite pečico na žar program za zlato rjavo skorjico.
- Omaka s pivom: Dodajte malo temnega piva v omako za subtilen poudarek v okusu.
- Brez mleka: Poskusite zamenjati mleko z jušno osnovo ali smetano za intenzivnejši okus.
Kaj lahko pojemo zraven?
- Paradižnikova solata: Sveža paradižnikova solata s kumarami in zelišči bo osvežila jed.
- Puran ali piščanec: Popečen piščanec ali puran je odlična proteinska priloga, ki se lepo ujema z okusom mac and cheese.
- Pražena zelenjava: Pražena zelenjava, kot so paprika, bučke ali korenje, bo dodala barvitost in teksturo.
- Pečen krompir: Pečen krompir ali krompirjevi kroketi so odlična priloga, ki dopolni jed.
- Brokolijeva solata: Osvežujoča solata iz surovega brokolija z orehi in rozinami bo dodala hrustljavost in sladkost.
Neobičajne kombinacije:
- Gorčični sladoled: Presenetite s sladoledom z okusom gorčice.
- Avokadova omaka: Naredite kremasto omako iz avokada s česnom in limoninim sokom za svež in pikanten dodatek.
- Kisle kumarice: Narezane kisle kumarice bodo dodale kislost in hrustljavost, ki lepo kontrastira s kremasto jedjo.
- Karamelizirani čebulni džem: Sladko kisel čebulni džem bo dodal globino okusa in rahlo sladkobo.
- Zeliščni masleni preliv: Naredite zeliščni maslen preliv s sesekljanimi svežimi zelišči za aromatično piko na i.
Pri kombiniranju jedi razmislite o ravnotežju okusov, tekstur in barv ter si dovolite eksperimentirati!
Bogata zgodovina
Makaroni s sirom, znani kot "mac and cheese," imajo bogato zgodovino, ki sega čez stoletja in celine. Čeprav natančnega izvora ni mogoče nedvoumno ugotoviti, se jed lahko poveže z antičnim Rimskim cesarstvom, kjer so uživali podobno kombinacijo testenin in sira.
Različica, ki jo poznamo danes, ima svoje korenine v Evropi. V 14. stoletju se je v angleški kuharici pojavil recept za jed imenovano "makerouns," ki je vključevala sveže testenine in sir. Do 18. stoletja so makaroni s sirom pridobili popularnost med višjim slojem.
Jed je prek Atlantika prispela v Severno Ameriko z evropskimi priseljenci. Thomas Jefferson je pogosto zaslužen za predstavitev makaronov s sirom v Združenih državah Amerike. Pravijo, da je jed spoznal med potovanjem po Italiji in prinesel domov recept za "makaroni pie." V zgodnjem 19. stoletju se je pojavil recept za makaroni s sirom v ameriški kuharici, kar je utrdilo njegov položaj v ameriški kulturni krajini.
Med Veliko depresijo je cenovna dostopnost naredila to jed stalnico v mnogih gospodinjstvih. Z uvedbo predelanega sira v sredini 20. stoletja je priročnost "boxed" (iz škatle) makaronov s sirom še povečala njegovo priljubljenost.
Danes so makaroni s sirom postali priljubljena jed po celem svetu. Razvili so se preko klasičnega recepta, z različicami, ki vključujejo dodatke, kot so drobtine, različni siri, meso in zelenjava. Od domačih receptov do priročnih različic v škatlah, makaroni s sirom ostajajo vsestranska in ljubljena jed, ki jo uživajo ljudje vseh starosti.
Zanimivosti
Makaroni za reševalce
Makaroni in sir so bili del standardne prehrane astronavtov na ameriških vesoljskih misijah v 80-ih letih.
Največji lonček makaronov s sirom
Največji lonček makaronov s sirom, ustvarjen leta 2010 v ZDA, je tehtal približno 3,5 tone.
Makaroni in božič
V Združenem kraljestvu je tradicija jesti makarone s sirom na božični dan, kar je nekoliko nenavadno za druge kulture.
Guinnessov rekord v hitrosti
Najhitreje skuhani makaroni na svetu so bili pripravljeni v manj kot 10 sekundah. Gre za rekord, dosežen na televizijski oddaji.
Prva omaka v kozarcu
Prva industrijsko proizvedena omaka za makarone v kozarcu je bila predstavljena leta 1937 v ZDA.
Zlati makaroni
Na dražbi leta 2013 so prodali makaron s sirom, oblit z zlatom v prahu, za neverjetnih 25.000 dolarjev.
Makaroni v vesolju
Leta 2017 so makaroni s sirom postali prvi jed, ki jo je astronavt jedel na Mednarodni vesoljski postaji, zahvaljujoč posebni različici vakuumske embalaže.