Jagodni tiramisu
Tiramisu s jagodami je osvežujoča različica te klasične italijanske sladice, ki bo navdušila vaše brbončice.
Tiramisu z jagodami
Tukaj je recept za tiramisu z jagodami.
Sestavine
- 500 g jagod
- 250 g mascarpone sira
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 skodelica močne kave, ohlajene
- 2 žlici ruma (po želji)
- 200 g savoiardi piškotov (ladyfinger piškoti)
- Kakav v prahu za posipanje
- Jagode in metin listi za okras
Navodila
- Jagode operite, odstranite peclje in jih narežite na tanke rezine. Postavite jih na stran.
- V eni skledi ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake stepite s polovico sladkorja in vanilijevim ekstraktom, dokler ne dobite svetle in penaste zmesi.
- V drugi skledi stepite beljake s preostalim sladkorjem, dokler ne dobite trdnega snega.
- Dodajte mascarpone sir k rumenjakovi mešanici in dobro premešajte, da dobite enotno kremasto zmes.
- Nežno primešajte stepene beljake v mascarpone mešanico. Pazite, da ohranite zračnost.
- V manjšem plitvem krožniku zmešajte ohlajeno kavo in rum (če ga uporabljate).
- Vsak savoiardi piškot hitro potopite v kavno mešanico, da se navlaži, in ga položite na dno servirnih kozarcev ali posod.
- Dodajte plast jagod na piškote.
- Nato prekrijte z nekaj plasti mascarpone kreme.
- Ponovite plast piškotov, jagod in kreme, dokler ne porabite vseh sestavin. Končajte s plastjo kreme.
- Pustite tiramisu v hladilniku vsaj 4 ure ali čez noč, da se dobro strdi.
- Pred serviranjem posujte vrh s kakavom v prahu in okrasite z jagodami ter metinimi listi.
Nasveti za še boljši jagodni tiramisu
Tukaj je nekaj neobičajnih nasvetov za pripravo tiramisuja s jagodami, ki vam lahko pomagajo izboljšati to sladico:
- Dodajte limonino lupinico: Poleg vanilijevega ekstrakta lahko v mascarpone kremo vmešate ščepec limonine lupinice. To bo dodalo osvežujoč citrusni okus, ki se odlično ujema s sladkostjo jagod.
- Uporabite kagodno kavo: Namesto običajne močne kave lahko pri pripravi kave za namakanje piškotov uporabite jagodno kavo ali pa dodate nekaj kapljic jagodnega sirupa kavi.
- Zamrznite jagode: Jagode lahko zamrznete, preden jih dodate v tiramisu. Zamrznjene jagode bodo dodale teksturo in ohladile sladico.
- Uporabite jagodni Liker: Namesto ruma lahko v kavi mešate jagodni liker, kot je jagodni liker ali fraise des bois. Ta dodatek bo poudaril okus jagod.
- Plastične modelčke: Namesto klasičnih kozarcev ali posod za serviranje lahko tiramisu pripravite v majhnih plastičnih modelčkih. To bo ustvarilo elegantne individualne porcije za goste.
- Dvojno plastenje: Namesto običajne enkratne plasti piškotov in jagod lahko naredite dvojno plastenje. To pomeni, da dodate dve plasti piškotov in jagod, ločeni s plastjo kreme. To bo ustvarilo še bolj bogat okus.
- Surov jagodni kompot: Namesto svežih jagod lahko pripravite surov jagodni kompot. Sveže jagode nasekljajte in jih zmešajte s sladkorjem, limoninim sokom in malo ruma. Nato uporabite ta kompot za plast med piškoti in kremo.
- Zamrznitev za hitro hlajenje: Če nimate časa čakati, da se tiramisu ohladi v hladilniku, ga za približno 30 minut postavite v zamrzovalnik, da se hitro strdi. Pazite, da ne zamrznete sladice.