Krhka jabolčna pita po starem

Uživajte v svoji puhasti in okusni jabolčni piti! Lahko jo postrežete toplo s kepico vanilijevega sladoleda za največji užitek 😋

Krhka jabolčna pita po starem
Kos jabolčne pite, avtor slike Shisma

Jabolčna pita recept

Tukaj je recept za okusno in puhasto jabolčno pito. Sledite naslednjim korakom.

Sestavine

Za testo za pito

  • 2 1/2 skodelice moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 skodelica (2 palčki) nesoljenega masla, hladnega in narezanega na kocke
  • 6-8 žlic ledeno hladne vode

Za nadev iz jabolk

  • 6-7 srednje velikih jabolk (recimo mešanica sort Granny Smith in Honeycrisp)
  • 1/2 skodelice granuliranega sladkorja (lahko sladkate po želji)
  • 1/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/4 čajna žlička mletega muškatnega oreščka (po želji, za okus)
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici nesoljenega masla, narezanega na kocke

Za premaz iz jajca

  • 1 jajce (za še boljši rezultat lahko uporabite samo rumenjak)
  • 1 žlica vode

Priprava testa za pito

  1. V veliki skledi združite moko, sol in sladkor. Dobro premešajte.
  2. Dodajte hladne, narezane kocke masla v moko. Uporabite mešalnik za testo ali prste, da umesite maslo v moko, dokler ne dobite teksture grobih drobtin.
  3. Postopoma dodajajte ledeno hladno vodo, eno žlico naenkrat, in mešajte, dokler se testo ne poveže. Pazite, da ne mešate preveč.
  4. Testo razdelite na dva enaka dela, oblikujte ju v hlebčka, ju zavijte v plastično folijo in ju hranite v hladilniku vsaj 1 uro.

Priprava nadeva iz jabolk

  1. Olupite, odstranite peške in narežite jabolka na tanke rezine.
  2. V veliki skledi združite narezana jabolka, granulirani sladkor, rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, moko, limonin sok in vanilijev ekstrakt. Dobro premešajte, da so jabolka enakomerno prevlečena z vsemi sestavinami.

Sestavljanje pite

  1. Pečico segrejte na 220°C.
  2. Na rahlo pomokani površini razvaljajte en hlebček testa v krog, dovolj velik, da ustreza vašemu oziroma vsaj 23-centimetrskemu pekaču za pito. Previdno ga položite v pekač in odrežite morebitno odvečno testo.
  3. Napolnite pito z pripravljenim nadevom iz jabolk. Na vrh nadeva položite kocke masla.
  4. Razvaljajte drugi hlebček testa in ga položite čez nadev. Odstranite odvečno testo in zaprite robove tako, da jih stisnete ali zvijete.
  5. V majhni skledi stepite jajce z vodo in s to mešanico premažite vrh pite, da dobite lep zlato rjav videz.
  6. Nekaj zarez v zgornjem testu naredite z nožem, da omogočite izhod pare.

Peka pite

  1. Pito lahko postavite na en večji pekač, da zberete morebitne kapljice nadeva. Pecite v predhodno ogreti pečici 45-55 minut ali dokler skorja ne postane zlato rjava.
  2. Če se robovi testa prehitro obarvajo, jih lahko prekrijete s folijo, da preprečite prekomerno rjavenje.
  3. Pito vzemite iz pečice in jo ohladite na rešetki, preden jo postrežete.

Nasveti za pripravo jabolčne pite

  1. Izbira jabolk: Uporabite sveža jabolka, kot so Granny Smith in Honeycrisp, ki so odlična za pite, saj so trda in kisla, kar uravnoteži sladkost.
  2. Začinite nadev: Dodajte različne začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, ingver ali klinčki, za boljšo aromo in okus nadeva.
  3. Sladkor: Prilagodite količino sladkorja v nadevu glede na sladkost jabolk in svoje osebne preference.
  4. Narežite enakomerne rezine: Narežite jabolka na enakomerne in tanke rezine, da se enakomerno skuhajo.
  5. Preprečite vlažnost: Da preprečite, da bi pita postala preveč vlažna, lahko na dno pite postavite tanko plast mletih orehov ali drobtin. To bo absorbiralo odvečno vlago.
  6. Uporabite hladno masleno testo: Hladno masleno testo je ključno. Uporabite hladne sestavine in nežno mešajte, da ohranite teksturo testa.
  7. Ne pretiravajte z mesenjem testa: Testa ne mešajte preveč, da preprečite pretrdo teksturo.
  8. Spreminjajte temperaturo peke: Na začetku pecite pito pri višji temperaturi, da se testo postavi, nato pa zmanjšajte temperaturo za enakomerno pečenje nadeva.
  9. Ohranite obliko pite: Z nožem naredite nekaj zarez na vrhu pite, da omogočite izhod pare. To bo preprečilo, da bi se nadev preveč napihnil.
  10. Spremljajte peko: Ves čas spremljajte pito, ko se peče, saj se časi lahko razlikujejo glede na pečico.
  11. Ohladite pred rezanjem: Po končani peki pito pustite hladiti vsaj 20 minut, preden jo razrežete, da se nadev ne razlije.
  12. Postrezite z vanilijevim sladoledom: Toplo jabolčno pito postrezite s kepico vanilijevega sladoleda za popolno sladico.

Katere sorta jabolk je najboljša za jabolčno pito

Za jabolčno pito so najboljše sorte jabolk tiste, ki imajo sladek in kiselkast okus ter trdno sredico, ki med peko ne razpade. V Sloveniji so nekatere priljubljene sorte jabolk za jabolčno pito:

  1. Zlata delišes: Zlata delišesova jabolka imajo sladek okus in so odlična izbira za jabolčno pito.
  2. Idared: Idared jabolka imajo kiselkast okus, ki se odlično ujema s sladkorjem in začimbami v jabolčni piti.
  3. Jonagold: Jonagold jabolka so sladka in sočna, kar jim daje odličen okus v jabolčni piti.
  4. Fuji: Fuji jabolka se pogosto uporabljajo v pecivih, vključno z jabolčno pito, saj imajo sladek okus in trdno sredico.
  5. Braeburn: Ta sorta jabolk ima rahlo kiselkast okus, ki lahko poglobi okus jabolčne pite.

Najbolje je, da za jabolčno pito uporabite kombinacijo različnih sort jabolk, da dobite raznolik okus. Izbira sort jabolk pa je odvisna tudi od vaših osebnih preferenc glede sladkosti in kislosti.


Kaj postrežemo ob jabolčni piti

Poleg klasičnih prilog, kot so vanilijev sladoled, stepena smetana ali sladkana skuta, obstaja nekaj manj običajnih kombinacij, ki lahko popestrijo to pecivo.

Tukaj je nekaj nenavadnih kombinacij:

  1. Cheddar Sir: Kombinacija sladke jabolčne pite s koščkom cheddar sira je značilna za nekatere severnoameriške regije. Sladka in slana kombinacija je nepričakovano okusna.
  2. Kisla smetana: Kisla smetana ali grški jogurt lahko ponudi rahlo kislost, ki uravnoteži sladkost pite.
  3. Rozine ali suhe brusnice: Dodajte pest rozin ali suhih brusnic za teksturo in sladkost.
  4. Ingverjev napitek: Skodelica sveže pripravljenega ingverjevega napitka bo zagotovo dodala osvežujočo noto.
  5. Karamelna omaka: Nežno pomočite vsak grižljaj v karamelo za dodaten užitek.
  6. Pecanski oreščki: Dodajte pecanske oreščke za hrustljavost in oreščkasto aromo.
  7. Sladka curry omaka: Za bolj avanturistične okuse lahko poskusite s sladko curry omako za eksotičen okus.
  8. Smetanova omaka s pomarančo: Kombinacija smetane in sveže pomarančne lupinice bo osvežila okus pite.
  9. Kremna kava: Poskusite s skodelico kave z vanilijo ali karamelno aromo za popolno harmonijo okusov.
  10. Sadni sorbet: Namesto sladoleda poskusite z sadnim sorbetom, kot je limonin ali mango, za osvežujoč kontrast.

Odkrivanje novih kombinacij je lahko zabavno, saj vam omogočajo, da prilagodite okus jabolčne pite svojim željam in presenetite goste s čudovitimi okusnimi doživetji.


Jabolčna pita naših babic

  • Starodavni Sset: Koncept peke sadnih nadevov v testu sega v antični svet. Stari Rimljani so bili znani po svojih različnih pitah, vključno s pitami s jabolki.
  • Srednji vek: V srednjem veku so se v Evropi razvijali različni recepti za pite, vključno z jabolčno pito. Priljubljene so bile tako pri plemstvu kot pri navadnih ljudeh.
  • Naselitev Amerike: Ko so evropski priseljenci v 17. stoletju prišli v Severno Ameriko, so s seboj prinesli tradicijo peke pit. Na tem območju so jabolčne pite postale izjemno priljubljene, saj so jablane uspevale v obilju.
  • Priljubljenost v ameriških naseljih: V času naselitve Zahodnega dela Združenih držav Amerike so jabolčne pite postale klasična ameriška jed. Pionirji so pogosto pekli pite v železnih loncih nad odprtim ognjem.
  • Legenda o "jabolčni piti Amerike": Jabolcna pita je postala tako simbolična za Ameriko, da se je razvila legenda, ki pravi, da je ameriška državnica Vermont razglasila jabolčno pito za svojo "nacionalno pito" leta 1999.
  • Priljubljenost po vsem svetu: Jabolčna pita je postala globalno prepoznavna jed in se pojavlja v različnih oblikah po vsem svetu. Vsaka kultura ima svojo različico, ki odraža lokalne okuse.

Ta krhka jabolčna pita je prava poslastica in jo lahko pripravite brez večjega napora. Ko se lotite priprave te krhke pite, se spomnite naših nasvetov: izberite najboljša jabolka, začinite nadev po svojem okusu, ne pozabite na dobro testo in spremljajte pečenje, da bo pita popolno zlato rjava.

Danes je jabolčna pita klasična jed v številnih državah, vključno z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in seveda tudi v Sloveniji. Je priljubljena sladica ob številnih priložnostih. Jabolčna pita je jed, ki nas povezuje z našimi koreninami, tradicijo in udobjem domače kuhinje.

Ko se vam zahoče nekaj sladkega in toplega, je krhka jabolčna pita vedno odlična izbira. Torej, zavihajte rokave, vzemite sveža jabolka in se lotite priprave te okusne jabolčne pite na hitro!


Raziskujte naprej

Jabolčna pita s pudingom

Jabolčna pita s kislo smetano

Jabolčna pita s skuto

Sočna slivova pita

Slastna figova pita

Slastni recepti direktno na vaš e-mail