Gratinirane palačinke
Gratinirane palačinke so postale priljubljena jed v mnogih kuhinjah po celem svetu, vključno s Slovenijo, kjer so postale del domače kulinarike in tradicionalnih družinskih receptov.
Recept za gratinirane palačinke
Sestavine
- 8 palačink (enostaven recept za palačinke)
- 200 g naribanega sira (npr. gauda, ementaler ali cheddar)
- 100 g šunke ali drugega narezanega mesa (po želji)
- 2 skodelici bešamel omake
- 2 žlici masla
- Sol in poper po okusu
- Malo naribanega parmezana (za posip)
Navodila
- Pripravite palačinke po vašem najljubšem receptu in jih pustite na strani.
- V loncu stopite maslo pri srednji temperaturi. Dodajte šunko ali meso (če ga uporabljate) ter pražite nekaj minut, dokler ne postane rahlo zlato rjave barve.
- Dodajte bešamel omako v lonec in dobro premešajte. Po potrebi začinite s soljo in poprom.
- Vsako palačinko napolnite s pripravljeno omako in zvijte v zavitek.
- Položite zavitke palačink v pekač, ki ste ga rahlo premazali z maslom.
- Potresite nariban sir in malo parmezana po vrhu.
- Gratinirajte v predogreti pečici pri 180°C približno 15-20 minut, dokler palačinke ne postanejo zlato rjave in se sir lepo stopi.
- Postrezite še vroče in uživajte v okusu gratiniranih palačink!
Nasveti
- Pripravite palačinke po vašem najljubšem receptu in pazite, da bodo enakomerno pečene.
- Uporabite kakovosten nariban sir, kot je gauda ali ementaler, za boljši okus. Eksperimentirajte s sirom - poskusite s kombinacijo različnih sirov za edinstveno aromo.
- Bešamel omako pripravite z maslom, moko in mlekom ter ji dodajte začimbe po okusu, kot so muškatni orešček ali poper.
- Dodajte narezano šunko, slanino ali katero koli drugo meso po vaši izbiri za dodatno okusnost.
- Ne pozabite dobro zviti palačinke, da omaka ne uhaja ven.
- Namesto bešamel omake lahko uporabite čisto smetano za bogatejši okus.
- Dodajte nekaj svežih zelišč, kot so drobnjak, peteršilj ali koriander, v bešamel omako za svežino.
- Dodajte rezine svežih gob ali špinače za dodatno teksturo in okus v zavitkih.
- Posipajte zdrobljene oreščke, kot so pinjole ali orehi, po vrhu za hrustljavo presenečenje.
Zanimivost
Grajeni narezki, znani tudi kot gratinirane palačinke ali sirove palačinke, so tradicionalna jed, ki sega nazaj v srednjeveško obdobje. Nastale so na podeželju, ko so ljudje uporabili preproste sestavine, kot so palačinke, sir in smetana, ter jih pekli v pečici, da bi ustvarili okusno jed. Včasih so bili to preprosti obroki za delavce na poljih, vendar so se kasneje razvili v priljubljeno in okusno domačo jed.
V sodobnem času se je recept za grajene narezke precej razširil in prilagodil različnim okusom. Ljudje zdaj eksperimentirajo z različnimi sestavinami, kot so različne vrste sira, meso, zelenjava in različne omake.
Kombinacije za najboljše gratinirane palačinke
Poznamo kar nekaj dobrih kombinacij, kot so naprimer:
Gratinirane palačinke s skuto in orehi (in jabolki)
Gratinirane palačinke z mletim mesom
Gratinirane palačinke z nutello (ali čokolado)
Gratinirane palačinke s skuto in rozinami
Gratinirane palačinke s sirom (in šunko)
Gratinirane palačinke z bučkami
Gratinirane palačinke z gobami
Gratinirane palačinke s piščancem