Figova pita

S temi nasveti boste lahko pripravili okusno figovo pito, ki bo navdušila vaše brbončice. Uživajte v kuhanju!

Figova pita
Mini figova pita, avtor slike Roozitaa

Recept za figovo pito

Sestavine

  • Krhko testo (200 g moke, 100g hladnega masla, žlička sladkorja in ščepec soli)
  • 500 g svežih fig
  • 2 žlici medu
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici mletega mandljevega drobljenca
  • 1 jajce za premazovanje testa
  1. Najprej segrejte pečico na 180 °C. Vzemite pekač za pite in obložite dno s peki papirjem ali ga namastite.
  2. Figovo pito lahko pripravite s krhkim testom iz trgovine ali pa pripravite testo sami. Če pripravljate testo sami, zmešajte 200 g moke, 100 g hladnega masla, žličko sladkorja in ščepec soli. Dodajte nekaj žlic ledeno hladne vode in zamesite testo. Pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.
  3. Razvaljajte testo na pomokani površini, tako da je nekoliko večje od pekača za pite. Previdno prenesite testo v pekač in oblikujte robove.
  4. Fige operite, razrežite na četrtine in jih enakomerno razporedite po testu. Potresite z mletim mandljevim drobljencem.
  5. V majhni posodi zmešajte med, vanilijev ekstrakt in limonin sok. Prelijte preko fig.
  6. Testo okoli fig zavihajte navznoter, tako da se oblikujejo robovi pite.
  7. Jajce razžvrkljajte in premažite robove testa. Tako bo pita dobila lep zlato rjav sijaj.
  8. Pecite v ogreti pečici 30-35 minut, oziroma dokler testo ne postane zlato rjave barve.
  9. Pito ohladite, nato pa jo narežite in postrezite. Dober tek!

Ta figova pita je odlična kot sladica ali prigrizek ob čaju. Uživajte v njenem okusu in sočnosti!


Izkušnje

Tukaj je nekaj običajnih in manj običajnih nasvetov za pripravo figove pite...

  1. Uporabite sveže in zrele fige. Zagotovite, da so fige mehke in sočne, da bo pita polna okusa.
  2. Med testom dodajte malo vanilijevega ekstrakta za dodaten okus.
  3. Pazi, da figovo pito ne boste prepekli. Ko robovi postanejo zlato rjavi, je običajno dovolj.
  4. Pred postrežbo potresite pito s sladkorjem v prahu za lepši videz.
  5. Dodajte nekaj kapljic žganja ali ruma v nadev za fige, da boste poudarili okuse.
  6. Za hrustljavo teksturo poskusite pito peči na kamnu za pico v vroči pečici.
  7. Poskusite narediti figovo pito z drugim sadjem, kot so hruške ali jabolka, za različico recepta.

Zdravilne fige

Fige so čudovito sadje, polno koristnih hranil, in nekatere manj znane koristi vključujejo:

  1. Zdrava prebava: Fige so naravno bogate s prehranskimi vlakninami, ki pomagajo uravnavati prebavo, lajšajo zaprtje in spodbujajo zdrav prebavni sistem.
  2. Izboljšanje zdravja srca: Raziskave so pokazale, da redno uživanje fig lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni. Vsebujejo kalij, ki pomaga uravnavati krvni tlak, in vlaknine, ki znižujejo raven holesterola.
  3. Kontrola krvnega sladkorja: Fige imajo nizek glikemični indeks, kar pripomore k stabilizaciji ravni krvnega sladkorja. To je koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.
  4. Pomiritev kašlja: Fige vsebujejo naravne spojine, ki pomagajo pri lajšanju kašlja in vnetja v grlu.
  5. Izboljšanje spanja: Figove lahko uživate kot pomirjujoč prigrizek pred spanjem, saj vsebujejo magnezij, ki pomaga pri sproščanju mišic in izboljšanju kakovosti spanja.
  6. Zdravje kosti: Fige vsebujejo kalcij, ki je pomemben za zdravje kosti. Prav tako vsebujejo vitamin K, ki je ključen za absorpcijo kalcija.
  7. Antioksidanti: Fige vsebujejo antioksidante, ki pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom, kar lahko zmanjša tveganje za različne bolezni.

Pomembno je, da fige uživate v zmernih količinah kot del uravnotežene prehrane, saj imajo visoko vsebnost naravnega sladkorja.


Raziskujte naprej

Prava figova marmelada
Dobra figova marmelada z limono. Kaj je boljšega kot to? Kombinacij je veliko, zato se prepustite domišljiji in eksperimentiranju ter uživajte v okusih figove marmelade v različnih jedeh.
Slasten figov liker
Recept obogaten z okusi in vonji sredozemskega podnebja ter edinstvenimi lokalnimi praksami priprave.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail