Figova marmelada

Dobra figova marmelada z limono. Kaj je boljšega kot to? Kombinacij je veliko, zato se prepustite domišljiji in eksperimentiranju ter uživajte v okusih figove marmelade v različnih jedeh.

Figova marmelada

Domača figova marmelada

Oglejte si recept za pripravo domače marmelade iz fig.

Sestavine

  • 1 kg svežih fig
  • 500 g sladkorja
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (po želji)

Postopek

  1. Najprej pripravite fige. Operite jih, odstranite peclje in nato narežite na majhne koščke. Lahko jih tudi zdrobite ali pretlačite, odvisno od želene teksture marmelade.
  2. V večjem loncu zmešajte narezane fige, sladkor in sok ene limone. Dodajte tudi limonino lupinico za dodaten okus.
  3. Kuhajte na srednji temperaturi in občasno mešajte. Ko se sladkor popolnoma raztopi, zmanjšajte temperaturo na nizko in kuhajte še približno 45-60 minut. Marmelada naj postane gosta in lepo zlato-rjava.
  4. Po želji lahko dodate vanilijev ekstrakt za dodaten okus. Mešanico dobro premešajte.
  5. Med kuhanjem si pripravite sterilizirane kozarce. Lahko jih sterilizirate tako, da jih dobro operete in nato postavite v pečico pri 120°C za približno 10 minut.
  6. Ko je marmelada pripravljena, jo vročo nalijte v sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite s pokrovi. Če slišite, kako zrak potegne pokrovčke vase, je to dober znak, da so kozarci dobro zaprti.
  7. Kozarce postavite na glavo in pustite, da se ohladijo. Ko se ohladijo, jih shranite v temnem in suhem prostoru.

Vaša domača figova marmelada je pripravljena! Uporabite jo lahko kot namaz na kruhu, dodate k jogurtu ali pa kot sladico k različnim jedem. Uživajte!


Figova marmelada izkušnje

Okusne domače fige lahko pri nas dobite tudi na Zelenemu krogu. Več o samooskrbi s domačimi pridelki preberite tu.
  1. Izberite zrele in sveže fige: Uporabite zrele, vendar ne preveč mehke fige za najboljši okus in teksturo marmelade.
  2. Dodajte sladkor po okusu: Količino sladkorja lahko prilagodite svojim željam. Več sladkorja bo dalo bolj sladko marmelado, manj sladkorja pa bo poudarilo naravno sladkost fig.
  3. Kreativnost pri receptih: Številni kuharji so ustvarjalni pri ustvarjanju receptov za figovo marmelado. Dodajanje začimb, kot so cimet, ingver ali vanilija, okrepi okus in vonj.
  4. Limonin sok in lupinica: Limonin sok in lupinica bosta dodala svežino in ravnotežje okusu marmelade. Lahko pa uporabite tudi pomarančo za nekoliko drugačen okus.
  5. Pravilna konsistenca: Pazite, da boste marmelado dobro kuhali, da dosežete želeno gostoto. Preverite jo z žlico na hladen krožnik - če se hitro strdi, je marmelada pripravljena.
  6. Vino ali alkohol: Dodate lahko tudi žlico vina ali žganja, kot je konjak ali rum, za bogatejši okus.
  7. Suh sadni liker: Namesto alkohola dodajte suh sadni liker, kot je Grand Marnier, za subtilno noto.
  8. Mešanica fig z drugim sadjem: Za edinstven okus lahko figam dodate še drugo sadje, kot so jagode ali hruške.
  9. Karamelizacija sladkorja: Namesto klasičnega kuhanja s sladkorjem na začetku lahko najprej karamelizirate sladkor in nato dodate narezane fige za karameliziran okus.
  10. Ljubezen do podrobnosti: Pri pripravi marmelade je natančnost ključnega pomena. Kuharji pazljivo odstranjujejo peške iz fig, pravilno odmerjajo sladkor in kis, ter nadzorujejo temperaturo kuhanja.

Ne bojte se eksperimentirati in prilagoditi recept po svojem okusu. Domača marmelada iz fig je odlična za ustvarjanje raznolikih okusov!


Kombinacije

Figovo marmelado lahko kombinirate s številnimi jedmi, tako klasičnimi kot tudi bolj nenavadnimi. Tukaj je nekaj idej:

  1. Toast s figovo marmelado: Preprosto in okusno! Namažite figovo marmelado na toast ali na sveže pečen kruh.
  2. Sirovna plošča: Postrezite figovo marmelado kot del sirovne plošče z različnimi siri, kot sta brie in camembert.
  3. Grški jogurt: Dodajte žlico figove marmelade v grški jogurt za sladek in kremast zajtrk ali prigrizek.
  4. Figova marmelada z zelenjavnimi jedmi: Uporabite figovo marmelado kot glazuro za pečeno zelenjavo, kot so sladki krompir ali bučke.
  5. Marmelada za mariniranje mesa: Figovo marmelado lahko uporabite kot osnovo za marinado za meso, kot so piščanec ali svinjina.
  6. Torte in sladice: Uporabite figovo marmelado kot nadev za torte, piškote ali pite.
  7. Začinjeni sendviči: Dodajte figovo marmelado v sendviče z mesom, kot je puran ali pršut, za dodaten sladko-slani okus.
  8. Kombinacija s poprom: Poskusite figovo marmelado z malo sveže mletega popra za zanimivo kombinacijo okusov.
  9. Kuhane jedi: Dodajte figovo marmelado kot omako za pečeno piščančje meso ali svinjske mesne jedi.

Koristi

Fige so odlične za vaše zdravje, poleg tega pa imajo tudi nekatere manj znane koristi:

  1. Regulacija prebave: Fige vsebujejo vlaknine in naravne odvajalne lastnosti, ki lahko pomagajo pri urejanju prebave ter preprečevanju zaprtja.
  2. Zmanjšanje tveganja za srčne bolezni: Redno uživanje fig je povezano z nižjim tveganjem za srčne bolezni, saj vsebujejo antioksidante, ki ščitijo srce.
  3. Izboljšanje kože: Fige so bogate z vitaminom C in drugimi antioksidanti, ki pomagajo pri ohranjanju zdrave in mladostne kože.
  4. Podpora hujšanju: Kljub temu da so fige sladke, lahko zaradi vlaknin in nizke vsebnosti kalorij pomagajo pri nadzoru telesne teže.
  5. Uravnavanje krvnega sladkorja: Fige imajo nizek glikemični indeks, kar pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja.
  6. Izboljšanje kosti: V figah najdemo pomembne minerale, kot sta kalcij in magnezij, ki so ključni za zdravje kosti.
  7. Zmanjšanje stresa: Fige vsebujejo magnezij, ki pomaga sprostiti mišice in zmanjšati stres ter tesnobo.
  8. Izboljšanje vida: Vitamin A, ki ga najdemo v figah, je ključen za ohranjanje zdravih oči.
  9. Podpora preprečevanju raka: Antioksidanti v figah lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami in zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka.
  10. Zmanjšanje krvnega tlaka: Kalij, ki ga vsebujejo fige, pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak.

Pomembno je, da fige uživate zmerno in v okviru uravnotežene prehrane, da lahko v celoti izkoristite njihove zdravstvene koristi.


Zanimivosti

Nekaj manj znanih zabavnih dejstev o figovi marmeladi in figah.

  1. Kraljica med marmeladami: Figova marmelada velja za eno najstarejših vrst marmelade na svetu. Fige so bile znane že v starodavnem Egiptu, kjer so jih uporabljali za pripravo sladkih jedi.
  2. Naravno sladilo: Fige so izjemno sladke, vendar ne vsebujejo dodanega sladkorja, kar jih naredi odlično naravno sladilo za različne jedi, vključno s sladicami.
  3. Bogate z antioksidanti: Fige so polne antioksidantov, ki pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom in ohranjajo celice zdrave.
  4. Začinjena kombinacija: Fige se odlično kombinirajo s pikantnimi sestavinami, kot je kozji sir ali pršut. To ustvari uravnoteženo razmerje med sladkim in slanim okusom.
  5. Sladek vir vlaknin: Kljub sladkosti vsebuje figova marmelada veliko vlaknin, ki podpirajo zdravje prebave.
  6. Univerzalna uporaba: Poleg klasične uporabe na kruhu je figova marmelada odlična tudi za dodajanje okusa pecivom, piškotom in celo kot dodatek k mesnim jedem.
  7. Dobrodejna za kožo: Fige vsebujejo vitamine in minerale, ki lahko pomagajo izboljšati zdravje kože in ji povrnejo naravni sijaj.
  8. Izvor imena: Beseda "figa" izvira iz latinske besede "ficus" in se je skozi zgodovino ohranila kot simbol plodnosti in obilja.
  9. Eksotična sestavina: V nekaterih kulturah so fige simbol ljubezni in strasti ter se uporabljajo v različnih ljubezenskih obredih.
  10. Slasten dodatek: Figova marmelada je lahko odlična sestavina za pripravo slanih omak, kot je omaka za pečeno meso ali glazura za piščanca, ki ji doda bogat okus in rahlo sladkobo.

Raziskujte naprej


Figov liker

Slastni recepti direktno na vaš e-mail