Mehki puhasti buhteljni
Uživajte v teh čudoviti avstrijski slaščici. Buhetljni, topli in mehki sveže iz pečice!
Buhetljni recept
Sestavine
- 500 g univerzalne moke
- 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
- 250 ml mlačnega mleka
- 75 g sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/2 žličke soli
- 75 g masla, sobne temperature
- 2 veliki jajci
Za nadev pripravite vašo najljubšo marmelado ali džem.
Za posip imejte pri roki sladkor v prahu.
Postopek za buhteljne s suhim kvasom
- V majhni posodi raztopite kvas v mlačnem mleku. Pustite stati 5-10 minut, da postane penast.
- V veliki skledi združite moko, sladkor, vanilijev ekstrakt in sol. Dodajte mešanico kvasa, mehko maslo in jajca. Mešajte, dokler ne dobite mehkega testa.
- Testo preložite na pomokano površino in gnetite približno 8-10 minut, da postane gladko in elastično.
- Testo postavite nazaj v skledo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem 1-2 uri ali do dvojnega volumna.
- Segrejte pečico na 180°C.
- Testo razdelite na enake dele in oblikujte žemlje. Položite jih v namaščen pekač, pustite nekaj prostora med njimi.
- Rahli buhteljni naj vzhajajo še dodatnih 15-20 minut.
- Pecite v ogreti pečici 20-25 minut ali do zlatorjave barve.
- Ko so buhtlji pečeni, jih pustite nekaj minut, nato v sredino vsakega naredite majhno vdolbino in jih napolnite z vašo najljubšo marmelado.
- Pred serviranjem potresite buhteljne s sladkorjem v prahu.
Izkušnje
Dodajte lupinico citrusov
Dodajte svežino in aromo tako, da v testo dodate naribano lupinico limone ali pomaranče.
Uporabite različne marmelade
Pri nadevu eksperimentirajte z različnimi okusi marmelade, kot so marelična, malinova ali češnjeva.
Infuzija sivke ali rožmarina
Dodajte nekaj svežih sivkinih cvetov ali rožmarina v mleko za subtilen vonj v testu.
Namakajte rozin v rumu
Namakajte rozine v rdečem rumu pred dodajanjem v testo za dodaten globok okus.
Zamenjajte mleko z mandljevim mlekom
Uporabite mandljevo mleko za dodaten nežen okus v testu.
Površino premažite z vanilijevim maslom
Po peki premažite vrh buhteljnov s stopljenim maslom z vanilijevim ekstraktom za dodaten sijaj.
Napolnite z čokoladno pasto
Namesto tradicionalne marmelade napolnite domače buhteljne s čokolado ali Nutello za slastno presenečenje.
Dodajte malce cimeta v testo
Za pridih toplote in sladkosti posujte nekaj cimeta v testo.
Pekač obložite z listi bananovca
Namesto klasičnega premazovanja pekača z maslom, ga obložite z listi bananovca za dodaten vonj.
Naredite srčaste buhteljne
Za poseben videz oblikujte testo v srčaste oblike pred peko za romantičen pridih.
Eksperimentiranje s temi neobičajnimi triki bo vaše buhtlje naredilo edinstvene in okusne. Pustite domišljiji prosto pot in uživajte v ustvarjanju!
Poskusite te nadeve
Buhteljni se odlično prilegajo različnim vrstam marmelad in drugim nadevom, ki dopolnjujejo njihovo mehko in puhasto teksturo.
Marelična, slivova ali jagodna marmelada
Klasična izbira, ki se odlično ujema s sladkim testom buhteljnov. Dodaja nežen in saden okus.
Čokoladna krema ali Nutella
Za ljubitelje čokolade je nadev iz čokoladne kreme ali Nutelle odlična izbira, ki prinese bogat in čokoladen okus.
Vanilijev kremni filing
Pripravite kremo iz vanilije, ki bo dodala sladkobo in aromo vanilije v sredino buhteljnov.
Oreščki in rozine
Dodajte narezane oreščke, kot so lešniki ali mandlji, skupaj z rozinami za hrustljavost in sladkost.
Hruškova marmelada
Hruškova marmelada prinaša sladkost in nežen sadni okus, ki se dobro ujema z buhtlji.
Makov nadev
Tradicionalni makov nadev lahko dodate za pridih oreškaste arome in edinstvenega okusa.
Breskova marmelada s čilijem
Za tiste, ki radi eksperimentirate, breskova marmelada s čilijem ponuja kombinacijo sladkega in pikantnega.
Karamela s ščepcem soli
Karamela s ščepcem Fleur de Sel soli dodaja sladko-slano dimenzijo buhteljnov.
Kaj za zraven?
Vanilijeva omaka
Rahle buhteljne postrezite s toplo vanilijevo omako za klasično in okusno kombinacijo.
Sveža sladka smetana
Dodajte kremnost s svežo sladko smetano, ki se odlično ujema z mehkobo buhteljnov.
Sadna solata
Osvežite jed s prilogo sadne solate, ki bo dodala barvitost in svežino.
Kompot iz rozin
Pripravite kompot iz namočenih rozin z dodatkom ruma ali drugega alkohola za globlji okus.
Bazilika in malinina omaka
Presenetite z neobičajno kombinacijo bazilike in malinine omake za svež in pikanten okus.
Hruškov kompot z ingverjem
K hruškovemu kompotu dodajte nekaj svežega ingverja za rahlo pikanten pridih.
Limetin sladoled
Postrezite buhtle z limetinim sladoledom za osvežujočo sladko-kiselkasto kombinacijo.
Smetanova omaka s pistacijami
Pripravite smetanovo omako z dodatkom drobno nasekljanih pistacij za hrustljavost.
Mango Chutney
Buhteljne postrezite z začinjenim mangovim chutneyjem za eksotičen pridih.
Cimetov posip z jabolčno omako
Posipajte buhteljne s cimetom in postrezite z jabolčno omako za jesenski okus.
Eksperimentirajte s kombinacijami in ustvarite edinstveno doživetje za svoje brbončice!
Poskusite tudi
Slastna zgodovina
Buhetljni, avstrijsko pecivo z bogato in sladko tradicijo, sega nazaj v srednjeveško obdobje. Ta priljubljena slaščica je zasnovana na enostavni, a izjemno okusni kombinaciji sestavin, ki so bile na voljo v preteklih časih.
Prvotno so buhtle pripravljali kot jed za posebne priložnosti, praznike in družinske shode. Njihova prepoznavna oblika, okrogla kot žemlja, s sladkim nadevom v sredini, je postala simbol udobja in topline v domačih kuhinjah.
Recept za buhteljne se je s časom razvijal in prilagajal različnim okusom in lokalnim tradicijam. Tradicionalno so jih pripravljali s sladkim nadevom, kot sta marelična ali slivova marmelada, vendar so danes priljubljene tudi različice s čokolado, oreščki ali drugimi sladkimi polnili.
Buhteljni so postale del kulturne dediščine avstrijske kuhinje in so zdaj priljubljeni po vsem svetu. S svojo mehko in puhasto teksturo ter sladkim nadevom predstavljajo nepogrešljiv del slaščičarske tradicije, ki se prenaša iz roda v rod.