Bananine palačinke

S temi nasveti boste pripravili slastne bananine palačinke, ki bodo navdušile vaše brbončice.

Bananine palačinke
Bananine palačinke z rikoto, avtor slike CYAN

Bananine palačinke recept

Preberite recept za zdrave bananine palačinke.

Sestavine

  • 2 zreli banani
  • 2 jajci
  • 100 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • Prstohvat soli
  • 2 žlici sladkorja (po želji)
  • 50 ml mleka (po potrebi)
  • Maslo ali olje za peko
  1. V večji posodi z vilico zmečkajte zrele banane, da dobite gladko zmes.
  2. Dodajte jajci, vanilijev ekstrakt in po želji sladkor. Dobro premešajte.
  3. Ločeno presejte moko, pecilni prašek in dodajte ščepec soli. Te suhe sestavine počasi vmešajte v mokro zmes banan in jajc. Mešajte, dokler ne dobite gladkega testa. Če je testo pregosto, dodajte malo mleka.
  4. Segrejte ponev ali ponev za palačinke na srednji ogenj in dodajte malo masla ali olja.
  5. Z zajemalko vlijte majhne količine testa na segreto ponev. Počakajte, da se na vrhu pojavijo mehurčki, nato pa jih obrnite in pecite še na drugi strani, dokler niso zlato rjave.
  6. Postrezite tople palačinke z vašimi najljubšimi dodatki, kot so med, javorjev sirup, sveže jagode ali oreščki.

Uživajte v slastnih bananinih palačinkah!


Sladki nasveti

  1. Uporabite zrele banane: Najboljše bananine palačinke dobite z zrelimi bananami, saj bodo dale naravno sladkost in okus.
  2. Dodajte dodatne sestavine: Za okusne variacije dodajte sesekljane oreščke, koščke čokolade ali cimet v testo.
  3. Pustite testo počivati: Če imate čas, pustite testo počivati približno 15 minut, da se sestavine prepojijo in palačinke postanejo mehkejše.
  4. Uporabite vročo ponev: Da dosežete hrustljavo skorjo, segrejte ponev na srednje visoko temperaturo, preden začnete peči.
  5. Izberite prave dodatke: Za serviranje uporabite med, javorjev sirup, kislo smetano ali grški jogurt za dodaten okus.
  6. Eksperimentirajte s premazi: Namesto tradicionalnih premazov poskusite tudi s slanimi dodatki, kot je avokadov namaz.
  7. Palačinke v obliki živali: Za otroke in ljubitelje ustvarjalnosti oblikujte palačinke v simpatične oblike, kot so medvedki, srčki ali živali.
  8. Zmešajte z orehi: Dodajte nasekljane orehe v testo za hrustljav dodatek in okusno teksturo.
  9. Prelijte s čokolado: Za dodaten okus dodajte čokoladni preliv ali karamelno omako.
  10. Eksperimentirajte z začimbami: Za unikaten okus dodajte različne začimbe, kot je cimet, ingver ali kardamom v testo.

Zgodovina in nekaj zanimivosti

Bananine palačinke so priljubljena jed po vsem svetu. Njihova zgodovina sega nazaj v čase, ko so banane postale dostopne širši javnosti. Banane so bile prvič uvožene v Združene države Amerike v 19. stoletju, predvsem iz Srednje Amerike. Prav v ZDA se je razširila praksa peke bananinih palačink.

Bananine palačinke so postale še bolj priljubljene v obdobju velike depresije v ZDA. Banane so bile razmeroma poceni sestavina, zato so ljudje iskali načine za pripravo okusnih in nasitnih obrokov. Tako so se rodile bananine palačinke, ki so postale simbol preproste in okusne hrane.

NASA in astronavti: Banana je zelo priljubljena tudi med astronavti. Astronavti so na mednarodni vesoljski postaji pogosto uživali bananine palačinke kot okusen obrok.

Rekordi v velikosti: Leta 2017 je v državi Manado na indonezijskem otoku Sulawesi nastala največja bananina palačinka na svetu. Ta rekordna palačinka je merila 9,5 metra v dolžino.

Bananine palačinke so preprosta, a okusna jed s pestro zgodovino in nekaj zanimivimi anekdotami. Z veseljem jih pripravljajo tako kuharji kot tudi ljubitelji dobre hrane.


Raziskujte naprej

Masa za palačinke

Ameriške palačinke

Skutine palačinke

Gratinirane palačinke

Pirine palačinke

Ajdove palačinke

Palačinke brez mleka

Slane palačinke

Palačinke brez jajc

Veganske palačinke

Japonske palačinke

Slastni recepti direktno na vaš e-mail