Domači bagels
Bagli so ikonična jed, ki se je razširila po vsem svetu in ostajajo priljubljena izbira za zajtrk, prigrizek ali obrok na poti.
Bagels recept
Sestavine
- 1 skodelica tople vode
- 2 žlički suhega kvasa
- 2 žlički sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 1/2 žličke soli
- 1 žlica oljčnega olja
Za posip (po želji): Seme sezama, mak ali sol
Postopek
- V majhni skledi zmešajte toplo vodo, suhi kvas in sladkor. Pustite, da mešanica počiva približno 5 minut, da se kvas aktivira in začne peniti.
- V veliki skledi združite moko in sol. Nato dodajte aktivirani kvas in oljčno olje ter dobro premešajte, da se vse sestavine združijo.
- Testo prenesite na rahlo pomokano površino in ga gnetite približno 10-15 minut, dokler ni gladko in elastično. Če se testo preveč lepi, dodajte malo moke. Če je presuho, dodajte malo vode.
- Testo oblikujte v kroglico in ga položite nazaj v skledo. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite, da testo vzhaja približno 1 uro, dokler se ne podvoji.
- Ko je testo vzhajano, ga prenesite nazaj na pomokano površino in ga razdelite na 8 enakih delov.
- Vsak kos testa oblikujte v obliko obroča in previdno prebodite s prstom, da ustvarite luknjico v sredini. Previdno raztegnite luknjico, da je primerno velika.
- Bagle prenesite na pekač, obložen s pergamentnim papirjem, in jih pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite, da počivajo še približno 20 minut.
- Medtem ko bagle počivajo, segrejte pečico na 220°C.
- V veliki ponvi zavrite vodo. Ko je voda zavrela, počasi spustite bagle v vrelo vodo in kuhajte približno 1-2 minuti na vsaki strani, odvisno od želenega zlato rjave barve.
- Ko so bagle skuhane, jih odcedite in jih položite nazaj na pekač. Po želji jih potresite s semeni sezama, maka ali soli.
- Pečico znižajte na 200°C in pecite bagle približno 20-25 minut, dokler niso lepo zlato rjave barve.
- Ko so bagle pečene, jih prenesite na rešetko, da se ohladijo, nato pa jih postrezite po želji.
Uživajte v svojih domačih bagelih, ki so hrustljavi zunaj, mehki znotraj in polni okusa!
Izkušnje
Pred vami je nekaj nasvetov, kako lahko vaše domače bagle naredite še boljše.
- Preprosto oblaganje: Poleg tradicionalnih semen, kot so sezamova semena ali mak, lahko bagle obložite tudi s sezamom, soljo, česnom ali celo s sirom za dodaten okus in teksturo.
- Dodajte medenino: Namesto običajnega sladkorja v testo lahko dodate med za nežen okus in rahlo sladkost. To bo vašim baglom dodalo bogat okus in povečalo njihovo privlačnost.
- Pekač s paro: Med peko baglov lahko v pečici uporabite pekač s paro ali vlijete vodo v pekač na dnu pečice. Para bo pomagala ustvariti hrustljavo skorjo in ohraniti bagle mehke znotraj.
- Poskusite s polnozrnato moko: Namesto običajne bele moke lahko del moke nadomestite s polnozrnato moko za boljšo prehransko vrednost in bogatejši okus.
- Dodajte kavo: Za edinstveno in globoko aromo lahko del tekočine v receptu zamenjate s kavo. Kava bo dodala subtilen okus in kompleksnost vašim baglom.
- Eksperimentirajte s svežimi zelišči: Dodajte nasekljana sveža zelišča, kot so rožmarin, timijan ali peteršilj, v testo za bagle za osvežujoč okus in aromo.
- Začinjena različica: Dodajte svojemu testu za bagle ščepec kajenskega popra ali zmletega črnega popra za pikanten in začinjen okus.
- Dvojna peka: Če želite, da so vaši bagli še bolj hrustljavi, lahko po prvotni peki vsak bagel prerežete na polovico in jih nato ponovno postavite v pečico za dodatnih 5-10 minut.
Kombinacije nadevov
Tukaj je seznam tradicionalnih in nenavadnih kombinacij, ki se lepo dopolnjujejo s svežimi bagli.
Običajne kombinacije:
- Krema iz sira: Klasična izbira je kremni sir, kot je smetanov sir ali skuta, ki se lahko namaže na rezine bagla in nato obogati z dodatki, kot so rezine paradižnika ali avokada.
- Losos: Bagel s smetano, narezanim lososom in rezino limone je priljubljena kombinacija. To je odlična izbira za zajtrk ali lahek prigrizek.
- Jajca: Bagel z omleto ali pečenim jajcem ponuja odlično kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov za hranljiv obrok.
- Solata: Bagel se lahko postreže tudi s solato, kot je tunina solata, piščančja solata ali zelenjavna solata, za osvežujoč in zdrav obrok.
- Bagel s pestom: Kombinacija bagla s pestom, rezinami paradižnika in mocarelo ponuja edinstveno italijansko okusno doživetje.
- Bagel s humusom: Bagel narezan na polovico in namazan z domačim humusom ter obložen s svežimi zelišči, kot so peteršilj, bazilika ali koriander, je nenavadna, a okusna izbira.
- Bagel z avokadom in jajcem: Bagel z narezanim avokadom, pečenim jajcem in ščepecem čilija ali popra je odlična kombinacija za ljubitelje avokada in pikantnih okusov.
- Bagel s kozicami: Kremni sir, pečena kozica in nasekljan koriander na baglu ponujajo okusno in eksotično kombinacijo, ki vas bo navdušila.
- Losos in avokado:
- Narezan dimljen losos
- Rezine avokada
- Sveža rukola ali špinača
- Tanko narezan rdeči čebula
- Kapljica limoninega soka
- Kremni sir ali skuta za dodaten okus
- Pestom in paradižnik:
- Bazilikin pesto
- Narezani sveži paradižniki
- Mocarela ali feta sir
- Sveži bazilikin listi
- Sol in poper po okusu
- Dodatek pečenih pinjol za hrustljavost
- Tunina solata:
- Kuhana in nasekljana tuna
- Majoneza ali grški jogurt
- Narezana kumara
- Narezana zelena solata
- Narezan rdeči čebula
- Sol, poper in limonin sok po okusu
- Humus in zelenjava:
- Humus
- Na tanke rezine narezan korenček
- Na tanke rezine narezana kumara
- Na tanke rezine narezana rdeča paprika
- Sveža špinača ali rukola
- Sveži listi peteršilja ali koriandra
- Piščančja solata:
- Kuhano in narezano piščančje meso
- Grški jogurt ali majoneza
- Na kocke narezana jabolka ali grozdje
- Nasekljani oreščki (npr. mandlji ali orehi)
- Sol, poper in limonin sok po okusu
- Sveži zelišči, kot so drobnjak ali peteršilj, za dodaten okus
- Grški bagel:
- Narezani kumare
- Narezani paradižniki
- Narezana rdeča čebula
- Oljke (na primer črne ali kalamata)
- Feta sir
- Sveža rukola
- Grška solata ali vinaigrette omaka za preliv
- Čičerikin bagel
- Kuhana čičerika
- Na kocke narezana kumara
- Na kocke narezan paradižnik
- Nasekljana rdeča čebula
- Nasekljan peteršilj ali koriander
- Oljčno olje in limonin sok za preliv
- Sol, poper in začimbe po okusu
- Zeleni bagel:
- Avokado pesto (iz avokada, limoninega soka, česna, bazilike)
- Narezani paradižniki
- Narezana kumara
- Sveža špinača ali rukola
- Narezani zeleni poper
- Dodatek pinjol ali oreščkov za hrustljavost
- Mehki sir in sadje:
- Kremni sir (na primer kremni sir ali ricotta)
- Rezine hrušk ali jabolka
- Nasekljani mandlji ali orehi
- Med za sladkost (neobvezno)
- Ščepec cimeta za dodaten okus
- Kurkuma humus:
- Humus, obogaten s kurkumo
- Na rezine narezana kumara
- Na tanke rezine narezana rdeča paprika
- Na rezine narezana korenčka
- Sveža rukola ali špinača
- Semena buče ali sončnična semena za hrustljavost
- Mocarela in paradižnik:
- Narezani sveži paradižniki
- Rezine sveže mocarele
- Sveža bazilika
- Dodatek balzamičnega kisa za okus
- Kurkumina čičerikova solata:
- Kuhana čičerika
- Na kocke narezani kumari
- Narezani rdeči čebuli
- Nastrgan korenček
- Kurkuma, čili in kumina začimbe
- Limonin sok in olivno olje za preliv
- Bagel z rukolo in šunko:
- Listi sveže rukole
- Tanke rezine pražene ali dimljene šunke
- Rezine paradižnika
- Kremni sir ali gorčica za dodaten okus
- Jajce in avokado:
- Mehko kuhano jajce, narezano na rezine
- Rezine avokada
- Sveža špinača ali rukola
- Na tanko narezana rdeča čebula
- Ščepec čilija ali popra za pikantnost
- Bagel z bučnim pirejem in orehi:
- Bučno pire
- Na koščke narezani oreščki (na primer orehi ali lešniki)
- Med ali javorjev sirup za sladkost
- Ščepec cimeta za dodaten okus
Za energijo
Hranilne vrednosti in zdravstvene koristi baglov se lahko razlikujejo glede na sestavine, način priprave in velikost porcije. Spodaj podajamo splošen pregled.
Hranilne vrednosti
- Kalorije: Približno 250-300 kcal na srednje velik bagel (približno 100 g)
- Beljakovine: Približno 9-11 g
- Maščobe: Približno 1-3 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 50-55 g
- Vlaknine: Približno 2-4 g
- Sladkor: Približno 2-5 g
Zdravstvene koristi
- Vir ogljikovih hidratov: Bagel je dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki telesu zagotavljajo energijo za delovanje skozi dan.
- Dopolnitev prehrane: Bagels lahko vsebujejo nekatere ključne hranilne snovi, kot so beljakovine in vlaknine, ki pomagajo pri uravnoteženi prehrani.
- Omejitev nasičenih maščob: Čeprav lahko vsebujejo nekaj maščob, so bageli običajno nizki v nasičenih maščobah, kar je koristno za ohranjanje zdravega srca.
- Dodatek vlaknin: Bageli iz polnozrnate moke lahko vsebujejo več vlaknin, ki so koristne za prebavo in lahko pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
- Nasičenje: Bagels, zlasti tisti, narejeni iz polnozrnate moke, so lahko bolj nasitni zaradi visoke vsebnosti vlaknin, kar lahko pomaga pri obvladovanju apetita.
Kljub temu je pomembno upoštevati, da lahko dodatki, kot so maslo, kremni sir ali drugi nadevi, povečajo kalorično in maščobno vrednost bagela.
Za najbolj zdravo možnost izberite bagel iz polnozrnate moke in ga kombinirajte s hranljivimi nadevi, kot so sveža zelenjava, nizko vsebnost maščobni proteini ali humus.
Prav tako je pomembno, da uživate bagels zmerno kot del uravnotežene prehrane.
Zanimivosti
- Izvor v Evropi: Bagel naj bi izvirali iz Evrope, predvsem iz krajev kot so Poljska in Nemčija. Prve omembe baglov segajo v 17. stoletje, ko so bili priljubljeni med judovsko skupnostjo v Srednji Evropi.
- Priljubljenost v ZDA: Bagli so v Združenih državah Amerike postali priljubljeni predvsem zaradi judovskih priseljencev, ki so jih prinesli s seboj v 19. stoletju. Bagli so se hitro razširili po ZDA in postali del ameriške prehrane.
- Nova York, prestolnica baglov: New York City je postal znan po svojih okusnih baglih, zlasti tistih, ki jih pripravljajo v tradicionalnih judovskih pekarnah. Tako so bagli postali nepogrešljiv del kulinarične krajine mesta.
- Oblika bagla: Bagel ima značilno obliko obroča z luknjo v sredini, ki izhaja iz tradicionalnega načina priprave, ko so bagle v vrelo vodo potapljali s paličicami in nato pekli. Ta oblika omogoča enakomerno peko in zadrževanje okusa v sredini.
- Bagel na potovanju: Bagli so bili priljubljena hrana med judovskimi priseljenci, saj so bili enostavni za prenašanje in dolgo obstojni. Zaradi tega so jih pogosto nosili s seboj na potovanja ali kot prigrizek med delom.
- Bagel na vesoljski misiji: Leta 2008 so bagel poslali na vesoljsko misijo kot del prehrane astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji. Bagli so bili izbrani zaradi svoje dolge obstojnosti in hranilne vrednosti.
- Rekordni bagel: Leta 2004 je pekarna v New Yorku postavila rekord s peko največjega bagla na svetu. Bagel je bil premera več kot 35 metrov in je bil izdelan iz več kot 1000 kilogramov testa.